O autoru

 Vlada Veselinović je rođen 19. jula 1980. godine u Pirotu. Interesovanje za harmoniku pokazuje već od svoje druge godine. Jak muzički temelj i predznanje stiče sa završetkom osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu (odsek harmonika) u klasi nastavnice Dušice Pejić iz Pirota. Međutim, nije ostao na školskom znanju koje ga je samo ohrabrilo i stvorilo jasniju sliku njemu omiljenog instrumenta – harmonike. Budući da se naša narodna muzika ne izučava u muzičkim školama, ipak je nastavio da proučava sve stilove narodne muzike Balkana, da se usavršava i da izgrađuje sopstveni stil interpretacije narodne muzike. Svoje stečeno znanje danas uspešno prenosi i drugima. Iza sebe ima desetak godina rada u folkloru, kao i više od deset godina saradnje sa više orkestara u gradu u kojem i danas živi – Pirotu.

 2009. godine je pokrenuo, sada već najveći internet forum za harmonikaše i ljubitelje harmonike, sajt www.MuzikaHarmonike.com, sa idejom da okupi veliki broj ljubitelja harmonike iz Srbije, bivših republika Jugoslavije i celog sveta.

 U nedostatku literature vezane za narodnu muziku i njeno izvođenje na harmonici, došao je na ideju da svoje znanje podeli sa ostalim muzičarima kroz notne zapise i stručnu literaturu. Tako za početak izdaje nekoliko notnih zbirki u elektronskom (PDF) formatu, a kasnije se pojavljuju i njegova autorska stampana izdanja. Posebno treba pomenuti knjigu Škola narodne muzike za harmoniku (izdanje iz 2014. godine) koja je kao svojevrstan udžbenik postala veoma tražena i hvaljena od strane harmonikaša i profesora harmonike širom Srbije i sveta. U ovoj knjizi su po prvi put na detaljan i studiozan način obrađeni svi elementi izvođenja narodne muzike na harmonici, te je vremenom postala osnova početnicima i udžbenik mnogim pedagozima narodne muzike, kao i smernica onima koji već imaju oformljenu tehniku sviranja ali žele da je nadograde i usavrše svoje znanje. Pored spomenute knjige „Škola narodne muzike za harmoniku“, autor je i štampanih notnih izdanja: Pesma i harmonika (2015. godina), Virtuozni foršpili za harmoniku (2015. godina), Rubato pesme (2016. godina).

 Svojim kvalitetnim zalaganjem na polju muzike veoma se istakao te dobija ogromnu podršku iz svih krajeva sveta. Internet forumom koji je osnovao, kao i svojim autorskim stvaralaštvom skrenuo je pažnju i zadobio simpatije mnogih priznatih harmonikaša. Kroz intenzivno druženje i saradnju sa mnogim velikim harmonikašima kako iz Srbije tako i iz čitavog sveta, stalno teži da još više upotpuni znanje i iskustvo vezano za harmoniku. Podrška i priznanja koja dobija od muzičara mu mnogo znače i daju mu podstrek da nastavi putem kojim je krenuo jer je očigledno to pravi put – put čiste umetnosti i tradicije. To je dokazao ne samo kao autor knjiga, već i muzikom koju stvara, kao i očuvanjem tradicionalne narodne muzike vernim interpretacijama na harmonici.

 U želji da ne odstupa od tradicionalnog zvuka, uz ipak moderniju i kvalitetniju opremu današnjice, vredno beleži audio snimke u svom muzičkom studiju “Maestro” u Pirotu. Studio nastaje iz želje da svoj talenat i znanje podeli sa slušaocima i poštovaocima njegove muzike. Zbog svog istančanog sluha i ukusa za muziku tražen je i u drugim sferama muzike pre svega kao kompozitor i aranžer pesama.

 Za intenzivan rad na polju harmonike i popularizaciju ovog instrumenta, 2015. godine je dobio priznanje na festivalu „Prva harmonika Vojvodine“ u Staparu gde je i nastupio kao gost večeri.

 Sem podrške koju dobija sa svih strana, dobija i učenike iz celog sveta koji dolaze kod njega da usavrše svoju tehniku sviranja na harmonici. Sada već priznat kao instrumentalni interpretator, sa svojim preciznim notnim zapisima i poznavanjem različitih stilova narodne muzike Balkana, pokazao se i kao uspešan pedagog.

 Za njega najbitnije, i ono što ga zaista ispunjava su njegove autorske kompozicije. Kompozicija koja je već ušla u srca i uši svih koji vole zvuk harmonike i postala prepoznatljiva i rado slušana je „Majino oro“ (snimljena 2013. godine). Za njom je i „Petrovo kolo“ (2014. god.), a potom i „Skandinavka kolo“ (2015. god.) nastala iz jednog divnog švedsko-bosansko-srpskog prijateljstva. Sve ovo zaokružuje njegov autorski instrumentalni CD BALKAN NA MOJ NAČIN, kroz zvuke harmonike, uz koji će svako ko voli muziku i harmoniku moći da uživa u aranžmanima i zvucima harmonike Vlade Veselinović.

Marijana Veselinović
15. 06. 2016.

Dodatak:
U drugoj polovini 2016. godine izdaje i knjigu sa notnim zapisima svih kompozicija sa njegovog autorskog CD-a Balkan na moj način kroz zvuke harmonike. Početkom 2017. godine izdaje knjigu Vlaška kola na harmonici, a potom i notnu zbirku Pet šumadijskih kola na harmonici i knjigu notnih zapisa Foršpili za sva vremena.