Stranica: 1/2.

Prstored

Objavljeno: 30 Mar 2015, 18:33
od Milke
ovako trazio sam po netu i nasao puno savjeta i pravila za prstored ali svatko govori svoje.
dal mi tko moze pojasniti pravilan prstored? sviram cetverogalsnu harmoniku.

Re: Prstored

Objavljeno: 03 Apr 2015, 12:50
od darkec551
Ovako, prstored i jest individualna stvar, odnosno svatko odabire onaj prstored kojim ce lakse nesto odsvirati. Jer neku muzicku frazu mozes odsvirati na vise nacina, tj. sa raznim prstoredima.

U pravilu, kad se radi o prstoredu za ljestvice, palac nikad ne ide na crnu tipku, ali kod sviranja neke muzicke kompozicije to ne mora biti pravilo i javljaju se situacije kad palcem moras odsvirati neku povisilicu ili snizilicu (crnu tipku).

Prstored je poput saha, moras planirati potez unaprijed odnosno moras razmisljati gdje ces podmetnuti palac ili prebaciti prst da odsviras neki visi ili nizi ton.

Re: Prstored

Objavljeno: 03 Apr 2015, 18:03
od Milke
ok a dali se svira sa 5 prstom ili ne?

Re: Prstored

Objavljeno: 03 Apr 2015, 19:39
od ddd
Da, svira se i 5-tim prstom. U ozbiljnoj muzici ako neko ne koristi peti prst znaju mu se i narugati.
U narodnjacima 5-ti prst vise se ne koristi nego sto se koristi, ima situacija kada je bilo sta osim petog prsta nelogicno, npr. kada je visociji ton daleko od prethodnog nizeg tona ili npr. kada se pravi triler imaju dvije-tri situacije gdje je zgodno upotrijebiti ga.

Re: Prstored

Objavljeno: 04 Apr 2015, 13:03
od Milke
Hvala na odgovorima to je to sto me zanimalo :svirac:

Re: Prstored

Objavljeno: 04 Apr 2015, 16:48
od darkec551
Samo da jos dodam da se na basovnoj strani harmonike koriste cetiri prsta za sviranje: 2. prst (kaziprst), 3. prst (srednjak), 4. prst (prstenjak) i 5. prst (mali prst), a za sviranje na klavijaturi jos i 1. prst (palac).
Palac se na basovnoj strani harmonike koristi samo za pritiskanje luft dugmeta.

Re: Prstored

Objavljeno: 05 Apr 2015, 03:38
od dugmetarac78
Samo da dodam što se tiče palca na basovnoj strani, video sam, kako jedan svirač koristi palac za dim-akord, i razpametio sam se kako ga čovek zna ubosti kad treba, i pokušavao sam tu caku, al priznajem, ne zvuči kao kad taj pomenuti kolega to odsvira.

Re: Prstored

Objavljeno: 05 Apr 2015, 17:33
od darkec551
Da?! Vrlo zanimljivo i snalazljivo... Ima raznih virtuoza...

Re: Prstored

Objavljeno: 18 Maj 2017, 20:37
od alek
Mnogi koriste palac za dim u basu. I ja ga koristim, odavno mi pokazao jedan profesor, mnogo dobra fora. :-)

Re: Prstored

Objavljeno: 21 Avg 2018, 23:11
od lalex
Osnovno je naučiti i uvežbati skale. Dobro ih uvežbati i kroz svako zagrevanje pred sviranje, svirati skale. Bez tehnički dobro sviranih skala nema dobrog rasporeda. Pošto je ovo malo čudan sajt za nas muzičare, gde mnogo toga nije dozvoljeno, ne znam iz kojih razloga, gde je takođe dosta teško i komplikovano postaviti sliku, ne znam zašto je lakše na youtubu objaviti video snimak od postavljanja slika na ovom sajtu za muzičare, ja ću ti dati moj privatni mail pa mi se samo javi pozdravom ja ću ti poslati sve durske skale sa napisanim prstoredom pa radi ako imaš volje. Srdačno te pozdravljam.