Knjiga "PESMA I HARMONIKA"

Pitajte sve o teoriji muzike i teoriji harmonike.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Knjiga "PESMA I HARMONIKA"

Post od Webmaestro » 15 Maj 2015, 02:36

slika
Knjiga "PESMA I HARMONIKA"
Format: A-4
Obim: 62 strane

Nakon nekoliko PDF notnih zbirki i štampanog izdanja "Škola narodne muzike za harmoniku", u želji da nastavim sa nizom izdanja koja će istinski biti od koristi i velike pomoći svima kojima je potrebna ovakva kvalitetna literatura, tu je najnovija knjiga "PESMA I HARMONIKA". Ovoga puta u pitanju su notni zapisi tradicionalnih narodnih pesama u aranžmanima prilagođenim za instrumentalno izvođenje. Ako pitate po čemu se ovo izdanje razlikuje od mnogobrojnih dosadašnjih knjiga koje se bave tradicionalnim narodnim pesmama, evo odgovora:
U svim dosadašnjim knjigama pesme su bile zapisivane na način prilagođen za vokalno izvođenje. Tu i tamo bilo je nekih zapisa u kojima su pesme bile samo donekle približene instrumentalnom izvođenju, ali to je uvek ostalo nedorečeno i nikad se u tu tematiku nije ušlo dublje. Instrumentalno izvođenje pesme (konkretno na harmonici) razlikuje se od vokalnog po daleko bogatijoj i komplikovanijoj ornamentici, melodijskim šarama koje se prepliću kroz pesmu, harmoniskim prelazima i slično, što ni najsavršeniji vokal nije u stanju da izvede. U knjizi "Pesma i harmonika" svi ovi elementi zapisani su na način kako ih na harmonici izvode stari majstori. Pored toga, kod pojedinih pesama zapisani su i rubato uvodi ili foršpili atraktivni za izvođenje. Aranžman za harmoniku je zapisan u dva linijska sistema: desna ruka sa ornamentikom i prstoredom i leva ruka sa harmonijama i prelazima u basu. U posebnom linijskom sistemu, uporedo sa aranžmanom za harmoniku, zapisana je i sama glavna melodija sa tekstom koju izvodi vokal. Ovo je važno jer prilikom instrumentalnog izvođenja pesme potrebno je poznavati i osnovnu melodiju pesme, ali i tekst koji određuje izvođački karakter.

Instrumentalno izvođenje pesme na harmonici predstavlja jednu zasebnu oblast u narodnoj muzici i razlikuje se od sviranja kola, ora i sličnih kompozicija. Verujem da će ova knjiga umnogome pomoći svima koji žele da se upoznaju sa ovom tematikom, a onima koji već sviraju instrumentale pesama da prošire svoj repertoar i dopune znanje.

Za sve dodatne informacije o knjizi i za naručivanje pišite na mail: muzikaharmonike@gmail.com
ili preko kontakt stranice: KONTAKTAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Knjiga "PESMA I HARMONIKA"

Post od Webmaestro » 18 Maj 2015, 02:38

Primeri notnih zapisa iz knjige "Pesma i harmonika"

slika

slika

slikaAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Knjiga "PESMA I HARMONIKA"

Post od Webmaestro » 19 Dec 2015, 16:38

phpBB [video]Odgovori