Molim pomoć-slušam a ne čujem

Pitajte sve o teoriji muzike i teoriji harmonike.

Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 25 Jun 2015, 17:40
PostPoslato: 25 Jun 2015, 18:40
Uvod!
Imam veliku želju naučiti svirati harmoniku.Imam harmoniku Weltmaister 120 basova,nije nešto posebno,ali imao sam prilike čuti da lijepo zvuči u tuđim rukama :cool: .
Problem!
Navedenu harmoniku imam već više od 2 godine i nikako da naučim neku pjesmu svirati kako spada.Mislio sam da ću naučiti svirati po sluhu,ali izgleda da mi sluh i nije baš nešto.Istina,prodju i 2 tjedna da ne pipnem harmoniku radi faksa ili nekih obaveza,ali mislim da sam do sada premalo toga polovio.Što se tiće nekakvog glazbenog znanja,znam raspored ljestvice na klavirskom dijelu,razumijem trajanje nota pa čak i jednostavnije notne zapise,ali što se tiće sviranja nula bodova.Polovim ja neke jednostavnije foršpile i tu i tamo neki ton,ali nije to to.Najviše me muče basevi i uskladivanje klavirskog dijela sa basevima.Volju imam,ali se volja izgubi kad vidim da pikam bezveze :zbunjen: .
Kraj!
Odlučio sam se vratiti na sami početak i naučiti nužne osnove za sviranje,ali ne bih išao previše u širinu,toliko da je moguće naučit koju narodnu pjesmu ok zasvirat.Ako netko ima kakav savjet ili je imao sličan problem molio bih za savjet.Također,ako netko može preporučiti neku literaturu ili video tutorijale na youtube-u bio bih zahvalan.

Kad slon pr*ne u uho,ne čuješ jeku.
:D

Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 458
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 26 Jun 2015, 12:34
Najbolje da najpre detaljno procitas sve teme na forumu u Teorijski deo i Prakticni deo jer je tu vec pisano, ali evo bitnih tema koje sam izdvojio - posto su ti lestvice poznate sledece sto bi trebalo da uradis su akordi Objasnjenja za akorde, a sto se tice uskladjivanja basova toga ima ovde Sviranje basova, i na kraju kada dodjes do trilera Tehnicke vezbe. Samo napred pa ako zapne negde pitaj :pozdrav:
Samo nek se svira...

Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 25 Jun 2015, 17:40
PostPoslato: 28 Jun 2015, 21:22
Zahvaljujem na trudu i pomoći accordionist :)
Korisnikov avatar
48 basova
48 basova
Postovi: 54
Pridružio se: 04 Maj 2013, 12:40
PostPoslato: 23 Jul 2015, 22:59
Kad voliš zvuk harmonike i narodnu muziku i dao bi sve da naučiš ma makar i samo jednu pjesmu odsvirati.... ali ne ide...
Ja te potpuno razumijem jer sam bio u istoj poziciji kao i ti. Ipak sam odlučio uzeti literaturu u ruke i danas su mi stvari puno jasnije i uspio sam upornim vježbanjem od najjednostavnijih vježbi prema sve složenijima uskladiti obje ruke, ali sam svjestan da je još puno posla preda mnom da bih mogao svirati narodnjake, sevdalinke, kola...
Zato mislim da bi tako trebao i ti jer je to jedini put. A da nije, ne bi samo osnovna muzička škola trajala 6 godina. Ali koliko vidim po literaturi, dovoljne su prve dvije godine muzičke pa da imaš neku osnovnu tehniku i znanje muzičke teorije, ali naravno samo uz uvjet da vježbe odrađuješ kako treba i da se ne žuriš, tj. da ne prelaziš na iduću vježbu dok trenutnu nisi potpuno savladao.
Učenjem polako i koncentrirano iz literature uštedjet ćeš puno novaca, a svladat ćeš osnove i stvari će ti biti puno jasnije.
Ako ima volje, ima i načina.
Korisnikov avatar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 874
Pridružio se: 15 Mar 2011, 13:42
PostPoslato: 11 Dec 2015, 19:35
Vjezba,vjezba,vjezba,padnes u nesvijest i opet vjezba itd................................................................................................... :svirac:
Volim svu muziku pa cak i rad motora

Povratak na Teorijski deo

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!