Ukrasi iliti na naški - TRILERI

Pitajte sve o teoriji muzike i teoriji harmonike.
flayfinger
16 basova
16 basova
Postovi: 38
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

triler 32

Post od flayfinger » 04 Feb 2011, 19:47

Pozdrav!!Ako sam dobro shvatio vaše pitanje(i crtež-notni zapis) radi se o trileru(gore) i načinu njegovog sviranja(dole)!!!??
Na koji način ili kojom brzinom(ili kako "izbrojati") ovaj triler,je Vaša dilema,ako pravilno shvatam pitanje!!??
Kao prvo,za ovaj "dugi","klasični" triler,a po njegovoj izvedbi pretpostavljam da se radi o tome,se,mnogo češće koristi u klasičnoj muzici,i pored same notne oznake i simbola za triler,obično se napiše i malim slovim "tr",što označava da se radi o "dugom"-klasičnom trileru,koji traje koliko je i nominalna dužina glavne note!!
U ovom primjeru vidimo da je nota četvrtinka,pa će i trajanje trilera trajati jednu dobu(četvrtinsku) a njegova duljina-brzina će ovisti o tempu kompozicije čiji je ovaj triler i sastavni dio,osim ako se ne radi o "tremolskom" trileru,gdje je dopuštena određena "sloboda" umjetniku što se tiče dužine trajanja i broja nota koje sačinjavaju triler!!
Ovdje ja napisano da se triler izvodi u 32-druginkama i to po 8 puta ton "d" i osam puta ton "c" sve u jednoj,četvrtinskoj dobi,znači da moramo odsvirati 16 tonova na jednu dobu,u određenom tempu!!!
Postoji razlika u izvođenju ovoga i "običnog" praltrilera(odskočnog trilera)!!
Na slici vidimo da je prva nota u ovom trileru-"d",dok bi se ,praltriler,sa istom glavnom notom i istim simbolom za triler izvodio u narodnoj muzici, ma ovaj način:
"c"--"d"---"c"
Znači,samo tri note u okviru jedne tročetvrtinske dobe,zato ne treba "miješati" ove klasične trilere,i praltrilere ili mordente,koji se isto upotrebaljavaju u narodnoj muzici,ali sasvim drugačije izvode!!!
Ja mislim da ne griješim što se tiče ove teorije i prakse,a vjerovatno na forumu ima neko ko poznaje dobro teoriju muzike uopšte,pa o ovome može reći nešto više!!Pozzzz!!!flayfinger
16 basova
16 basova
Postovi: 38
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

4+4=16

Post od flayfinger » 04 Feb 2011, 19:52

Uhhh.pretjera ja u ovom "brojanju"!!Sabrah 4i 4 kao-16,što nije!!Znači,imamo 4 puta ton "d" i 4 puta ton "c" a to je sve skupa 8 a ne 16 tonova,kao što sam ja gore,pogrešno napisao!!Sorry,moja greška!!Pozzz!!Avatar
Skypi
Nema harmoniku
Postovi: 11
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ukrasi iliti na naški - TRILERI

Post od Skypi » 06 Feb 2011, 12:09

ZIVAISTINA je napisao:Imam jednu molbu za vas za forumu,trazio sam u svim knjigama teorije muzike,ali nisam mogao naci nazalost,a to je kako se broje (trajanje) tridesetdvojina u ovom slucaju ovaj triler,kako cu ga brojati da ga mogu pravilno odsvirati molim vas pomozite mi.

slika
pozdrav
Primer koji si postavio nije dobar.Iznad note je praltriler i
mogao si pronaci svuda kako se on izvodi pa i ovde.

Postavljam ti par primera sa audio zapisom.

slika

http://www.esnips.com/doc/2d8fdb3d-6f04 ... Praltriler

slika

http://www.esnips.com/doc/e862fc94-af06 ... 58/Mordent

slika

http://www.esnips.com/doc/72d9b640-bfe9 ... 9c8/Triler
Zadnja izmena: Skypi, dana/u 06 Feb 2011, 12:14, ukupno menjano 2 puta.Avatar
Skypi
Nema harmoniku
Postovi: 11
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ukrasi iliti na naški - TRILERI

Post od Skypi » 06 Feb 2011, 12:11

:D Znam da imas nedoumica oko ovog.

Nepravilne tonske grupe-Objasnjenje
Primer 1
slika
Primer 2
slikaguerini
120 basova
120 basova
Postovi: 225
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ukrasi iliti na naški - TRILERI

Post od guerini » 06 Feb 2011, 16:01

skypi iz koje knjige su ove stranice? jel mozes da je postavis ako vec nije postavljena negde?flayfinger
16 basova
16 basova
Postovi: 38
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

trileri

Post od flayfinger » 06 Feb 2011, 17:04

slika ..super da se tema "širi" i da su se i drugi uključili u ovaj vrlo bitan segment muzičke interpretacije i sviranja harmonike,a lijepo bi bilo ako neko ima volje(znanja) a gravitira i vezan je uz vlašku muziku da nešto napiše više o tom načinu sviranja i specifičnim trilerima koji se koriste u toj vrsti muzike!!!Pozz svim diskutantima i ostalim forumašima!!!Avatar
Skypi
Nema harmoniku
Postovi: 11
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ukrasi iliti na naški - TRILERI

Post od Skypi » 06 Feb 2011, 17:08

guerini je napisao:skypi iz koje knjige su ove stranice? jel mozes da je postavis ako vec nije postavljena negde?
Pozdrav
Prvi primer je iz knjige.
slika


Drugi primer je iz knjige
abc skola - Živomir Jovanović-Žoma.rar


P.S.Ako mislis na trilere oni su frisko napisani i jos
nisu u nekoj knjizi.
Zadnja izmena: Skypi, dana/u 06 Feb 2011, 19:21, ukupno menjano 1 put.flayfinger
16 basova
16 basova
Postovi: 38
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

vlaški trileri

Post od flayfinger » 06 Feb 2011, 17:41

Pozz Skypi...Hvala na trudu :) !!Hmm...nadam se da nisi "za mene" postavio ono o tamburicama(?) kao odgovor na moj post o vlaškim trilerima!!!?? :lol:
U svakom slučaju dobro je da se nešto radi i bude prisutan na forumu,pa kome god je namijenjen ovaj post o tamburici,jer,iskreno ja nisam-"tamburaš",a ako imaš neki konkretan primjer sviranja trilera iz te zanimljive oblasti-vlaška muzika(audio+aplikatura-ne samo note) bilo bi dobro(nešto kao što sam ja pokušao "objasniti" u temi "južni triler",ako si to pratio)Pozz!!Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 699
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ukrasi iliti na naški - TRILERI

Post od Bata Kanda 73 » 06 Feb 2011, 23:03

F.Finger-u,naravno da se tema siri kada si je ubo a bitna je!Nego,kao odgovor na mnoga ovakva i slicna pitanja bi mogla da bude jedna knjiga koju sam listao mnogo godina ranije (a mislim da sam pisao o tome),gde je sve ko na dlanu ispisano i objasnjeno (kako,zasto...),mislim da je jedan od autora gsp.J.Petkovic a ako se nevaran i cika M.Krnjevac.Ali od te knjige ni traga ni glasa,vise je nigde nisam mogao da nadjem.Za tu knjigu je cuo i moj drug bata Nesa (u muzickim krugovima poznatiji kao Senta),ali ni on nije uspeo da je "iskopa".Ko je bude iskopao alal mu vera-dao bi mu Nobelovu nagradu ;) !flayfinger
16 basova
16 basova
Postovi: 38
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

opet trileri

Post od flayfinger » 07 Feb 2011, 00:42

E to bi BatoKando bilo dobro(da se "pronađe" neki takav udžbenik ili knjiga)!!!Pogotovo,ako su u njoj objašnjene ove "stvarčice" o vlaškim trilerima i toj vrsti muzike,a nije na odmet nešto i "ponoviti" što se već zna,jer,kako kažu-ponavljanje je "majka" znanja,a ja bih dodao,trening(vježbanje) je "majka" sporta(sviranja)!!!!
Postoji mnogo literature i na ovom a i na drugim forumima,obično se radi o notiranim kolima i drugim instrumentalnim i vokalnim kompozicijama,koje mnogo pomažu i "daju ruke" narodski rečeno,onome ko hoće da nešto nauči ili sazna!!!
Da je sva ova silna tehnika i Internet postojala u vrijeme kada sam ja išao u muzičku školu ili školu za harmoniku,bio bih najsretnije čovjek(djete) na svijetu!!Sada je sve,na dohvat ruke,i zaista je veoma olakšano savladavanje "gradiva"!!!
Usprkos svemu,opet je primaran "direktan" pedagoški rad,što znači,da se nešto objasni ili pokaže u-četiri oka!!To se pokazao kao najbolji način rada i savladavanja potrebnih znanja!!!
Zato sam i napisao u ranijim postovima,pogotovo vezano za vlašku muziku,rumunsku,bugarsku,i ostalu uslovno rečeno "nesrbijansku",ako ima neko baš kompetetentan da nešto napiše o tome,a vezano za tačnu interpretaciju trilera,ali na jedan jednostavan i praktičan način(ne samim postiranjem nota i ostalog notnog materijala),nego i objašnjenjem kako se i na koji način izvodi pojedini ukras(aplikatura i ostali podaci),ako uopšte neko takav egsistira na ovome forumu ili šire!!
Postavljanje teorije muzike u "kompletu"(komplet knjige ili sl.)ja mislim da nije neophodno,jer toga "materijala" zaista ima dosta na Internetu!!!
Ako neko zna da objasni neki konkretan ukras i njegovu inerpretaciju,"step by step",i još ako je to popraćeno notalno i audio primjerom,to je već nešto što zavrjeđuje pažnju!!
Zašto pišem o ovome ovoliko!!
Pa ,evo svi znamo ,da postoje skoro sva Pavkovićeva kola na netu postovana,i notalno i audio,što se kaže-"i notalno i totalno"!!!
I pored svih tih nota i primjera,audio zapisa,ipak,čovjek se upita i zamisli,ako ćemo pošteno govoriti,o velikoj vještini i preciznosti,umijeću i tačnosti kojom su odsvirana ,maltene sva kola i sve ono što je zapisano od strane Ljubiše Pavkovića!!
Praktično imamo sve,a nemamo ništa,kada se sve sabere i oduzme!!Hoću reći,da postoji još nešto osim ovoga-note i audio zapisi,što doprinosi tačnoj i koretktnoj izvedbi ovih kompozicija(prvenstveno veliki rad i vježba),a takođe,nebi bilo loše,kada bi se otvorila tema,normalno,ako ima zainteresovanih,o analizi Pavkovićevog sviranja,i diskusiji o njegovoj aplikaturi i prijedlozima i sugestijama o načinu sviranja zahtijevnijih fraza i dijelova kola iz njegovoga repertoara,pošto nema Pavketa da nam on to lično objasni(kako i šta svira),iako je to sve bacio na papir,ali izgleda,to nije dovoljno,barem se meni tako čini!!
Ako ima zainteresovanih za ovakvu diskusiju ili temu-neka se jave!!
Pozdrav svima!!Odgovori