Borsini harmonike

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1348
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Borsini harmonike

Post od Webmaestro » 18 Jul 2012, 00:43

Borsini

slikaslika

Fabrika harmonika Borsini osnovana je 1922. godine, i proizvodi profesionalne harmonike klavirske i dugmetare, sa standardnim bas sistemom i konvertor bas sistemom. Harmonike dugmetare Borsini uglavnom su petoredne sa stepenicastom tastaturom C sistema. Svi modeli su modernog dizajna, elegantnog stila i visokog kvaliteta spoljasnje finalne obrade. Modeli harmonika concerto grande super bayan i bayan PAccordion spadaju u kategoriju vrhunskih muzickih instrumenata.

slika
Vincenzo Borsini

Fabrika Borsini razvila je vrhunsku klasu instrumenata zahvaljujuci pre svih Vincencu Borsiniju (Vincenzo Borsini), koji spada u grupu najpoznatijih danasnjih specijalista za izradu harmonika. Rodjen je iste godine kada je njegov otac Elio Borsini osnovao fabriku u Kastelfidardu. Zavrsio je tehnicku skolu i ucio sviranje na harmonici kod oca cuvenog italijanskog harmonikasa Djervasija Markosinjorija (Gervasio Marcosignori). Od 1946. godine poceo je da radi u fabrici svog oca na izradi bas mehanizma. Imao je perfektan osecaj za akustiku harmonike i od 1949. godine poceo je sa radom na tonskim sklopovima. Otisao je u Njujork 1950. godine i radio u fabrici Excelsior. Tamo se upoznao sa najpoznatijim izvodjacima i americkim licnostima u svetu harmonike. Sprijateljio se i sa Pjetrom Deirom. Vincenco se vratio u Italuju 1957. godine i napravio pravi poslovni podvig izvozom od 6000 instrumenata. Znatno je unapredio tehniku izrade harmonike i 1964. godine ponovo se vratio u SAD. Radio je u Cikagu i prepoznao tonske karakteristike harmonike potrebne za izvodjenje dzeza. Otvorio je 1981. godine proizvodnju harmonika u Svedskoj, a 1985. osmislio i razvio sopstveni sistem slobodnog bas konvertora. Izradio je harmoniku cuvenom nemackom profesoru Hugu Notu. Od 1990. godine Vicenco Borsini saradjuje i sa poljskim profesorom Lehom Puhnovskim na istrazivanju tonskih karakteristika i drugih tehnickih parametara harmonike. On je svakako danas jedan od najeminentnijih strucnjaka za harmoniku u svetu, koji je svojim radom i tehnickim resenjima doprineo da fabrika Borsini proizvodi harmonike vrhunskog kvaliteta.Odgovori