Delicia harmonike

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1362
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Delicia harmonike

Post od Webmaestro » 18 Jul 2012, 14:45

Delicia

slika

Delicia je najpoznatija fabrika za serijsku proizvodnju školskih i studijskih modela harmonika u Češkoj. Fabrika se nalazi u mestu Horžovice kod grada Plzenja i proizvodi veliki broj različitih modela klavirskih, harmonika dugmetara a isto tako i dijatonskih harmonika. Obzirom na popularnost harmonike u ranijoj Čehoslovačkoj državi i na razvijeno akademsko obrazovanje izvodjača na poznatom odseku za harmoniku Muzičkog fakulteta u Bratislavi, Delicia plasira svoje modele u Slovačkoj i zemljama centralne i istočne Evrope. Harmonike Delicia popularne su i kod naših učenika.

Najnoviji modeli klavirskih harmonika Delicia, poredjani prema klasi i veličini instrumenta su: "junior", "carmen", "carmen VIII", "arnaldo", "choral" i model "dineta". harmonike dugmetare C sistema izradjuju se kao modeli "sonorex", VI, VII i VIII, a B sistema kao "sonorex" IX - XIV. Modeli "popular" su dvoredne dijatonske harmonike a troredne dijatonske harmonike su modeli "favorit III".

Delicia je svojevremeno razvila vrhunski profesionalni model "Dina", koji je dobio naziv po konstruktoru, a po ugledu na harmoniku Hohner model "Gola". Delicia je proizvela samo 62 instrumenta, jer je tada razvojna politika firme preusmerena na masovnu proizvodnju jeftinijih modela. Zbog toga su konstruktori izradili model "dineta", kao nedostojnu zamenu za model "Dina".Markan
Nema harmoniku
Postovi: 1
Učlanjen: 30 Dec 2019, 19:15

Re: Delicia harmonike

Post od Markan » 30 Dec 2019, 19:19

Dali mi mozete reci naziv modela harmonike
Delicija kabinska harmonika 90 basova
Zanima me ime modela
Hvalacupavac
120 basova
120 basova
Postovi: 144
Učlanjen: 04 Jan 2012, 18:14
Lokacija: Dalmacija

Re: Delicia harmonike

Post od cupavac » 30 Dec 2019, 21:19

Markan je napisao:
30 Dec 2019, 19:19
Dali mi mozete reci naziv modela harmonike
Delicija kabinska harmonika 90 basova
Zanima me ime modela
Hvala
Choral 96bOdgovori