Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Odgovori
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1348
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od Webmaestro » 18 Jul 2012, 16:00

Intenzivni razvoj proizviodnje harmonika u svetu, stalni napredak u tehnologijama i neprekidna poboljšanja tonskih karakteristika harmonika, kao i težnja da se snizi cena instrumenta, doveli su do specijalizovane proizvodnje pojedinih delova i komponenti za harmonike. Danas je organizacija proizvodnje harmonika dosta slična organizaciji proizvodnje računarskog hardvera. Tu je visoka specijalizacija proizvodnje po pojedinim komponentama, stvaranje uslova za serijsku proizvodnju, standardizacija i unifikacija kod proizvodjača komponenti i delova, a glavna integracija i dizajn instrumenta se obavlja kod finalnih proizvodjača. Koncept proizvodne specijaliz
acije za pojedine komponente doveo je do razvoja nekoliko poznatih proizvodjača delova i opreme za harmonike, koji svojim komponentama snadbevaju sve glavne finalne proizvodjače.

Binci

Firma Binci di Binci Claudio proizvodi visoko kvalitetne tonske sklopove preko pedeset godina. Sklopove metalnih okvira sa jezičcima od visoko kvalitetnog čelika proizvodi za sve dijatonske, klavirne i harmonike dugmetare i isporučuje najpoznatijim proizvodjačima harmonika u celom svetu.

Cagnoni

Kompanija Cagnoni & C. Spa proizvodi visoko kvalitetne tonske sklopove, najviše za italijanske proizvodjače harmonika. Firmu Cagnoni osnovao je 1946. godine gospodin Mucio Kanjoni (Muzio Cagnoni). Njegov otac bio je tehničar za harmonike i radio je u kompaniji Mariana Dalapea u Stradeli. Preselio se u centralnu Italiju da bi ostvario saradnju sa kompanijom Paolo Sopranija u Kastelfidardu. Zbog toga je pre pedeset godina osnovao kompaniju Cagnoni sa orijentacijom na proizvodnju kvalitetnih tonskih sklopova, koje plasira najpoznatijim proizvodjačima harmonika. I danas fabrikom Cagnoni upravlja njen osnivač Mucio Kanjoni, iako u njoj rade njegova deca i unuci.

Cam

Kompanija Nuova Cam Dina stefanelija (Dino Stefanelli), trideset godina proizvodi delove i opremu za harmonike. Proizvodi mehaničke sklopove, delove i druge komponente kao što su: patos, klapne, razni aluminijumski i plastični delovi, dirke, bas mehanizmi i registri.

Siva

Gospodin Siva Antoneli (Siva Antonelli) osnovao je firmu Siva 1935. godine, za proizvodnju tonskih sklopova i elemenata za profesionalne harmonike. To je danas firma duge tradicije, koja proizvodi vitalne sklopove za dijatonske, klavirne i harmonike dugmetare, za najpoznatije italijanske i svetske proizvodjače harmonika.

Artigiana

Artigiana voci je jedan od najpoznatijih proizvodjača tonskih sklopova i elemenata od kvalitetnog legiranog aluminijuma, sa pojedinačnom ručnom tehnologijom izrade komponenata. Artigiana uglavnom proizvodi tonske sklopove i elemente za najpoznatije italijanske proizvodjače harmonika.

Italcinte

Italcinte je fabrika u Kastelfidardu, koju je osnovao Benjamin Budjiolači (Beniamino Bugiolacchi) da proizvodi prateću opremu i galanteriju za harmonike. Italcinte je proizvodjač kofera za harmonike, kaiša, kopči i druge opreme.

Marconi

Marconi je specijalizovani proizvodjač svih tipova mehova za sve modele harmonika. Ova firma ima veoma veliko iskustvo, koje je stečeno kroz tri generacije porodice Markoni (Marconi) u usavršavanju tehnologije proizvodnje mehova.

Galassi

Fabriku Galassi osnovala su braća Roberto i Renzo Galassi u mestu Osimo Stacione nedaleko od Kastelfidarda u Italiji. Galassi proizvodi razne vrste mehova za sve tipove harmonika, koncertine i bandoneon.

Salpa

Salpa je jedan od specijalizovanih proizvodjača čeličnih jezičaka i tonskih sklopova za sve vrste harmonika. Salpa ima sedište u Kastelfidardu i svoje proizvode isporučuje poznatim italijanskim i svetskim proizvodjačima harmonika.Izvor: Harmonika fascinantna pričapetarbg77
48 basova
48 basova
Postovi: 60
Učlanjen: 29 Nov 2011, 23:55

Re: Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od petarbg77 » 19 Jul 2012, 01:41

svaka čast...nikad dosta pravih informacija.pozz.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1348
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od Webmaestro » 26 Jul 2012, 02:50

Harmonika je tehnicki kompleksan uredjaj, koji se proizvodi od vise razlicitih materijala, koji objedinjuje vise tehnickih resenja i funkcionalnih sklopova i gde svaki sklop daje poseban kvalitet harmonici kao instrumentu. Zbog toga u proizvodnji harmonika postoje glavni proizvodjaci finalisti i specijalizovani proizvodjaci pojedinih elemenata i modula harmonike. Vec su pomenuti neki proizvodjaci tonskih sklopova i mehova, a ima niz i drugih specijalizovanih firmi, koje proizvode opremu i delove za harmonike. Najveci proizvodjaci delova i komponenti za harmonike su uglavnom italijanske firme:

Carini Carlo, firma koja proizvodi opremu za harmonike,
Dubbini Carla, proizvodjac svih vrsta kaisa za harmonike,
Fatar, poznati proizvodjac klavijatura za harmonike,
Italcinte, firma koja proizvodi sve vrste kaisa i raznu opremu za harmonike,
Mafra, proizvodjac opreme za harmonike,
Nuova Cam, proizvodi metalne poluge i ostale metalne delove i razlicitu opremu za harmonike,
Onofri Alessandro, firma koja proizvodi opremu za harmonike,
Palmeiri Gino, proizvodjac opreme za harmonike,
Sonerfisa, proizvodjac opreme za harmonike,
Tiranti Marco, proizvodjac opreme za harmonike i
Colorado Case Company, americka kompanija za proizvodnju korpusa i druge opreme za harmoniku.

Veliki majstori za izradu harmonika tvrde da svaka tehnoloska operacija pri izradi harmonika veoma je bitna za tonski kvalitet i mehanicki sistem harmonike. Od postavljanja celuloida do izrade drvenih delova, tonskih setova, raznih premaza koji se nanose na fasene da bi se zastitili od uticaja vlage, sve su to tehnoloske operacije koje predstavljaju izuzetno cuvane poslovne tajne. Vrsta drveta, njegova priprema za obradu pri izradi fasena posebno je znacajna. Koristi se drvo od oraha, mahagonija, jasena, smreke i druge vrste drveta koje se obradjuju specijalnim postupcima. U postupku izrade harmonika svaka operacija, i svaki njen deo, ima izvestan uticaj na kvalitet i tonske karakteristike instrumenta. Cak i oni delovi, za koje bi se moglo pomisliti da imaju iskljucivo estetsku ili stilsku ulogu, smatra se da uticu na tonski kvalitet harmonike. Smatra se da proizvedeni instrumenti po potpuno istoj tehnologiji nikada nisu istog tonskog kvaliteta. Svaka harmonika je unikat, i u tome je draz njene proizvodnje, stalnog usavrsavanja i razvoja.mladen-marija1
96 basova
96 basova
Postovi: 108
Učlanjen: 15 Jul 2012, 13:31

Re: Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od mladen-marija1 » 09 Avg 2012, 14:02

pozdrav..hvala na korisnim informacijama sto ste nam pruzili ..delim vase misljenje takodje mislim da je drvo kao materijal za izradu harmonike nauka za sebe i mislim da je "tajna" zvuka starih vrhunskih modela harmonika upravo u tome..Avatar
NemanjaDallape
Nema harmoniku
Postovi: 6
Učlanjen: 23 Jun 2012, 11:16
Lokacija: Bor/Bg

Re: Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od NemanjaDallape » 09 Avg 2012, 15:06

Jedna od glavnih stvari je kako se to drvo susi. Pre se susilo prirodnim putem, minimum 20 godina. Sada se sve to radi masinama, pa otud i razlika u tonu. Opsirnije ce napisati neko ko bolje poznaje tematiku, ja znam samo ove osnove...Avatar
Korodzan
Nema harmoniku
Postovi: 2
Učlanjen: 16 Sep 2013, 01:43

Re: Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od Korodzan » 16 Sep 2013, 01:51

Zelim da upitam administrator zasto se nemoze dodati proizvodjac harmonike u listu proizvodjaca I zasto je zakljucana.Vidim da ima jos proizvodjaca harmonica koji nisu na ovoj listi a jedan od njih je RANCO ANTONIO.Proizvodjaca koji je star preko 160 godina a nema ga na listi.I ima vrlo fine harmonike cak za necije ukuse mnogo bolje od SIWE, al eto nisu zastupljenje.Drugarski pozdrav u nadi da cu nesto naci vise o ovome proizvodjacu ovdje kod vas.Korodzan.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1348
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Proizvodjači komponenti i delova za harmonike

Post od Webmaestro » 16 Sep 2013, 14:51

Na listi proizvodjača harmonika koja je ovde: Spisak prouzvodjača harmonika nalaze se teme u kojima je nešto više pisano o datim proizvodjačima (istorija, modeli i slično). Ukoliko imate neke detalje o proizvodjačima - markama harmonika koje nisu na tom spisku, otvorite novu temu o tome i ta tema će biti objavljena i u navedenom spisku.Odgovori