Stranica: 1/1.

Visak nota u 2/4 taktu?

Objavljeno: 04 Avg 2014, 20:53
od darkec551
Molim vas (opet) za pomoc... Naisao sam u literaturi na vjezbu kod koje je na pocetku oznacen dvocetvrtinski takt, a na zadnjim taktovima pojavljuje se slucaj da u jednom taktu imam tonove: C4 pa onda G2_C2 i onda opet E4, kao sto se vidi na slici.... sta je sad to? Kako mogu u dvocetvrtinskom taktu imati cetvrtinu, pa polovinu pa opet cetvrtinu? Je li to opet neka stamparska greska ili se to svira na neki poseban, meni nepoznat nacin, koji nije objasnjen u literaturi?

slika

Re: Visak nota u 2/4 taktu?

Objavljeno: 04 Avg 2014, 21:12
od dugmetarac78
Prijatelju rado bih ti opet pomogao, al stvarno ne razumem tvoje pitanje u usporedbi sa slikom koju si postavio, ajd malo konkretizuj i po mogućnosti označi šta ti baš tačno nije jasno pa postavi ponovo. :pozdrav:

Re: Visak nota u 2/4 taktu?

Objavljeno: 04 Avg 2014, 22:08
od Webmaestro
Da li misliš na drugi takt na slici koju si postavio? U tom slučaju polovine note (G i C) se sviraju - drže ceo takt, a četvrtine se sviraju na prvoj (nota C) i drugoj (nota E) polovini takta. Znači sviraš G i C, pa zatim u drugom delu takta ne puštajući ove tonove odsviraš - dodaš ton E. Četvrtina nota C se praktično poklapa sa polovinom notom C. Mislim da je ovo moglo da se notira i na drugačiji način koji bi bio pregledniji, ali to opet zavisi i od toga šta je pisac ove vežbe hteo da kaže jer izgleda da je ideja bila da četvrtine note sviraju glavnu melodiju a polovine su prateći glas...

Re: Visak nota u 2/4 taktu?

Objavljeno: 04 Avg 2014, 23:15
od darkec551
Da, Webmaestro, mislim na 2. takt na slici.
Ali mislim da nema logike, jer ako polovine drzim od pocetka do kraja takta, trebale su onda biti oznacene ispred cetvrtine C tona, a ne iza. Ovako ispada da prvo moram odsvirati C4 pa G2 i C2 drzati do kraja takta i onda e2.
A u trecem taktu zajedno tonove A, C i D ? Pretpostavljam da je nota za ton C malo pomaknuta u desnu stranu radi preglednosti?

Izvini dugmetarac sto nisam nekom crvenom bojom oznacio da mi zapravo 2. takt na slici nije jasan, znam ja da bi ti pomogo, ne sekiraj se :)