Jos jednom pozdrav od mene drugari, nadam se da ce vam tema biti zanimljiva.

Naime u poslednje vreme sam se nagledao svega i svacega, i svakoga dana odnekud ispliva neki samozvani virtuoz, profesor doktor koji tako olako pocinje da drzi privatne casove, poducava razne kategorije i uzraste buducih harmonikasa. Ono sto mi je posebno zasmetalo je to sto sam u par primera primetio da se izrazito talentovana deca uniste nestrucnim pristupom i naprave se od njih vasarski harmonikasi sa puno nedostataka u svirci, a to je velika steta. Tu spadaju i neka prilicno zvucna imena a ja mislim da dobar harmonikas nikako ne znaci i automatski dobar pedagog. Svima je bitno da nabilduju tehniku, a sve ostalo se zaboravi, bitan je prstored i samo da verglas po klavijaturi. Takve greske u startu obicno dovedu do toga da dete ima lose postavljenu ruku, sporu, i onda dodje do odredjene granice od koje vise nema napredtka, jer teze je nesto ispraviti nego nauciti provereno

Jos jedna stvar koja je cesce kavlja kod klaviraca je veca upotrebljivost i razvijenog prednjeg dela sake, dok se 4 i 5 prst mnogo manje koriste. Imalo bi na ovu temu puno toga da se kaze, voleo bih da cujem vase misljenje.