Klasika na harmonici

Harmonikaši na YouTubu - od amatera do profesionalaca.
Avatar
skylionM
120 basova
120 basova
Postovi: 142
Učlanjen: 08 Apr 2013, 23:56
Kontakt:

Klasika na harmonici

Post od skylionM » 11 Dec 2014, 00:51

Evo društvo, voleo bih da imamo ovakvu temu za one koji harmoniku vole iz više aspekta i slušaju i klasičnu muziku. Takođe, voleo bih da ova tema pokaže koliko je harmonika (bayan, klavirna, i druge kako god ih zvali) savršen instrument sposoban da vodi melodiju i prati sama sebe, kao i da pokaže koliko je harmonika popularan instrument u svetu.
Voleo da ovde budu samo klasična dela interpretirana i aranžirana na harmonici, ali ne i džez i druge moderne stvari, za koje možemo imati drugu temu (tipa "džez na harmonici" recimo :-) ). Tema je opširna pa se uključite slobodno i delite snimke onoga što slušate i volite (nadam se da ima na forumu i onih koji vole klasiku na harmonici 8-) , a ako nema zavoleće)

Evo nešto što sam slušao ovih dana:
Bajan - harmonika sa dugmadima kako je rusi zovu, i bariton bas u levoj ruci. Za harmonikom majstor Viktor Barinov iz veoma mladih dana. A na harmonici Četiri godišnja doba - Zima od Vivaldija. Možda je neko i slušao ovo na violini, ali sigurno nije mogao ni da pretpostavi kako moćno zvuči na bajanu!
Bayan - button accordion as it is called by russians, plus bariton bass. Winter by Vivaldi, played by maestro Victor Barinov. I guess some of you listened this piece on violin, but im sure you couldnt imagine how powerfull it sounds on bayan!
Winter by Vivaldi, Viktor Barinov
phpBB [video]

"one-man-gudački kvintet" , ovo sam podelio jer je ubedljivo, za 3 klase bolje od svih drugih na youtubu koji su izveli ovaj isti komad Vivaldijev. Nivo tehničke težine je recimo 3. razred srednje muzičke škole (to nikako ne znači da je lako, samo kažem da nije preteško, tako da mnogo njih to svira) ali dok se ne odsvira sa ovakvom dinamikom i mehom, na ovako kvalitetnoj harmonici, to je obično stiskanje nota u ritmu...ovaj čovek Viktor Barinov je otkinuo kako je ovo odsvirao, i pokazao baš ono čega sam postao svestan posle par godina sviranja harmonike, a to je da je harmonika jedan od najsavršenijih instrumenata, ako ne i najsavršeniji tehnički! Ne kažem da ima najlepši zvuk, ne nikako, to je violina. Ne kažem ni da je tehnički najteža za sviranje (pogotovu ne dugmetara), to je recimo opet violina....ali, niti violina, niti bilo koji drugi instrument može na taj način da prati sam sebe, tako da sa dve ruke zvuči kao najmanje 5 klasičnih instrumenata! Tvrdim! Klavir je blizu toga, ali tehnički je to teže izvesti na klaviru, jer ne postoji dugme koje može da proizvede ceo akord kao u bas strani harmonike, već svaki akord mora da se svira sa najmanje 2-3 prsta. Zamislite da su Bah, Betoven, Mocart imali u srednjem veku tako tehnički savršen instrument kao što je današnja harmonika sa dugmadima!??? Zamislite kakva bi dela za harmoniku pisali, to ne bi odsvirala ni dva filharmonijska orkestra zajedno :)


Moje autorske numere u mojoj temi podforuma "snimci forumaša" i na youtubu
http://muzikaharmonike.com/viewtopic.php?f=24&t=1768
http://www.youtube.com/user/skylionM

Avatar
skylionM
120 basova
120 basova
Postovi: 142
Učlanjen: 08 Apr 2013, 23:56
Kontakt:

Re: Klasika na harmonici

Post od skylionM » 11 Dec 2014, 01:03

Moj omiljeni valcer koji i sviram za svoju dušu, ali ne dovoljno dobro za dlejenje na YT :oops: Možda provežbam pa postavim.....

Chopin, Valse op. 64 n° 2 u Cis molu

najlepše izvođenje na harmonici koje sam pronašao na YT, od Marka Ambrosija (nemam pojma ko je dečko, ali je otkinuo...)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TeoMroz9foA[/youtube]

ovde možete da čujete kako to zvuči na klaviru, uz notni zapis (ako nekome treba nek se javi, uradio sam printscreen i sredio note u jpg formatu za sebe da provežbam, jeste da je za klavir ali može da posluži i za harmoniku):

phpBB [video]


Moje autorske numere u mojoj temi podforuma "snimci forumaša" i na youtubu
http://muzikaharmonike.com/viewtopic.php?f=24&t=1768
http://www.youtube.com/user/skylionM

Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1359
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Klasika na harmonici

Post od Webmaestro » 13 Dec 2014, 23:41

Zanimljiva tema, nadam se da će zaživeti jer bi to značilo da se većina sa naših prostora slaže s tim da je harmonika instrument i za svetsku muziku pored naših kola, ora, rčenica itd :) Evo mog doprinosa temi, mada se ne radi o samo jednoj harmonici već tri, ali najbitnije je da jednu od njih svira veliki svetski umetnik Orosz Zoltan:

phpBB [video]Mrgud
Nema harmoniku
Postovi: 5
Učlanjen: 06 Apr 2017, 02:36

Re: Klasika na harmonici

Post od Mrgud » 06 Apr 2017, 03:13

Da, klasicna harmonika i majstorluk na delu.

https://www.youtube.com/watch?v=EFNNPZsO7-QOdgovori