Stranica: 1/1.

Nove nade naše narodne muzike

Objavljeno: 16 Maj 2015, 00:24
od Webmaestro
Ovo je tema posvećena novokomponovanoj muzici za harmoniku, ali u stilu pravih starih vrednosti. Još veću dimenziju daje i činjenica da ima i mladih harmonikaša koji se oprobavaju u komponovanju muzike u duhu stare tradicije. Možda se među njima nalazi i neki budući Pavković, Đokić, Kemiš... koji će ostaviti svoj lični muzički pečat kao orijentir sledećim generacijama koje će doći. Ukoliko znate za neki snimak, slobodno podelite ovde.

phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Nove nade naše narodne muzike

Objavljeno: 21 Maj 2015, 01:02
od MladenIsakovic
phpBB [video]

Re: Nove nade naše narodne muzike

Objavljeno: 26 Maj 2015, 23:43
od skylionM
Ovo je veoma lepa tema, i voleo bih da zaživi, ne samo u smislu deljenja video snimaka talentovane dece, već i kao neka vrsta nadmetanja ko će bolje, lepše, originalnije i izvornije da komponuje novo kolo, oro, instrumental....

Prvi put ću malo oštrije reći šta mislim po pitanju komponovanja narodne muzike, kao i poneki moj savet, a u granicama svojih znanja i kompetencija, u skladu sa novom temom na forumu...

Balkanska narodna muzika STAGNIRA u svakom smislu! Na youtubu, na fejsbuku, ovde na forumu, ima mnogo snimaka vrhunskih muzičara koji prelepo sviraju kompozicije starijih autora! Da ne bude zabune, to je više nego za respekt, odsvirati stilski tačno onako kako su to radili majstori!
Međutim, nema novih kompozitora. I oni koji se time bave profesionalno, prave uglavnom pesme, ne instrumentale jer nisu komercijalni (ne donose novac), a i pesme koje prave su tralala jer tako "traže trendovi" i nazovi pevači koji imaju raspon glasa od 5 nota. Dakle, ovim tempom nećemo nikada, i opet: nikada! dobiti novu Radojku, Krnjevca, Bucu, Novicu Negovanovića, Pavketa, Tomicu, kao ni Tozovca, Tomu Zdravkovića (za one koji ne znaju, a sumnjam da takvih ima, Tozovac i Toma su sami komponovali svoje pesme, i to su pesme koje će živeti i koje će se pevati još 1000 godina, što je mnooooogo više od hitova tipa "selfi, ekg, blabla truć")

A šta je potrebno da dobijemo novog Pavketa ili Radojku?
Prvo i osnovno: TALENAT za komponovanje. To daje Bog, i ne zavisi od toga koliko neko ima savršenu tehniku. Tehnika je u tom slučaju bitna da bi autor mogao da odsvira svoje delo.
Drugo: mnogo sati slušanja PRAVE narodne muzike i ljubav prema neiskvarenoj narodnoj muzici (što se podrazumeva). Ne bilo kakva ljubav, nego želja da se časovi u školi što pre završe da bi se dojurilo kući i uzeo instrument, da se svira 6 sati dnevno dok prsti ne zabole i dok su drugari u gradu po kafićima (i slušaju Karleušu dok piju guaranu). Takva ljubav momci i devojke harmonikaši, a ne ljubav prema parama, šatorima, tezgama, pijanim pevaljkama koje krešte... tako se postaje bogat i popularan kod onih koji mlate evrima, ali se ne ulazi u istoriju i buduće generacije takve ne pamte! Prava ljubav prema harmonici i narodnoj muzici je kada od nje ne možete da se odvojite, kada čujete nežnu kabinu registar ili oštar sopran, i naježite se do temena kako to lepo zvuči kada rastegne pravi majstor. Ljubav.
Treće: pronalaženje prave mere u komponovanju i originalnost! Da pojasnim: ako samo kopirate ono što čujete, odsvirate melodijski slično kao što je neko već komponovao, uz promenu trilera, to nije originalno i neće biti vrednovano. Ako, s druge strane, unesete previše novina, novih skala, izmešate stilove, to će biti možda originalno, ali neće biti lepo, izvorno i opet se neće vrednovati kao kvalitetna narodna muzika. Znači: kompozicija mora biti stilski ispoštovana (sa autentičnim ukrasima za vrstu muzike, srpsku šumadiju, vlašku, rumunsku, romsku, vranjasku, bosansku, makedonsku, bugarsku....), mora biti originalna uz poštovanje harmonskih i melodijskih obrazaca, i dovoljno tehnički zahtevna da bi imala i tehničku vrednost, pored umetničke. Uz sve ovo, kompozicija mora da ima lepu melodiju, priču i emociju, lepe fraze koje se nadovezuju jedna na drugu..I tu opet dolazimo do prve stavke talenta, da bi se sve ovo što sam napisao ispoštovalo i da bi smo dobili nekog ko će našu balkansku muziku povući napred...

Eto, očekujem još snimaka ovde, ja ću biti iskren i otvoren i kada su pohvale ali i kritike u pitanju, suviše sam mator i ostvaren na drugim poljima da bih bio sujetan....

Što se tiče ova tri snimka, prva dva koje je podelio Webmaestro su veoma dobar početak s obzirom da su mladi ljudi u pitanju. Prvo kolo na početku dosta liči na Tomicu, ali dalji razvoj je fin. Drugo kolo je lepo za slušanje, tehnički previše lagano, ali kompozitor ima potencijala, fino oseća muziku.
Treće kolo koje je podelio Mladen osim tehničke savršenosti nema ništa od onoga o čemu sam pisao: smislenu priču, melodiju, fraze koje se nadovezuju....znači čestitke majstoru Milanu Lukiću na savršenoj tehnici koju je savladao kod Pavketa (to se čuje), ali osim perfektne demonstracije Pavketove tehnike, ovo kolo nema nikakvu umetničku vrednost, nema melodiju koju bih zapamtio (jednostavno, posle 20 slušanja ja i dalje ne mogu da otpevušim kolo, a to je za mene prvi i glavni pokazatelj da kolo melodijski nema smisla)

Čim se pronađem snimak nekog mladog autora koji mi se dopadne, podeliću ga ovde, do tada dajte snimke za koje mislite da vrede da ih zajedno slušamo, "nije zlato sve što sija" ali ako ne poslušamo što više nećemo zlato ni pronaći :)
Veliki pozdrav svima!