Kako slabovidni uce svirati po notama?

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Avatar
darkec551
48 basova
48 basova
Postovi: 54
Učlanjen: 04 Maj 2013, 13:40

Kako slabovidni uce svirati po notama?

Post od darkec551 » 21 Apr 2014, 16:51

Posto sam inace dosta slabovidan, a ucim harmoniku samostalno po notama i vjezbama iz knjige ''J. Stojanovic: Osnovna skola za harmoniku'', odlucio sam da podijelim svoje iskustvo na koji nacin to radim, posto ne mogu citati note sa papira. Ali imaam veliku srecu sto note moogu ocitavati sa ekrrana ako namjestim da mi je podloga crna, a note bijele, i ako dovoljno zumiram sliku. To je dosta sporo, ali ide. Zatim takt po takt prepisem, prvo violinski kljuc, onda napisem prstomet, pa onda bas kljuc. I kada to napisem kao tekst, uzmem diktafon i to onda recimo ovako zvuci:

''Prvi takt, C4 D4 E4 F4, 1 2 3 4, bas, C4 cd4 cd4 cd4" ... i tako dalje...

... i za 10 mjeseci odradio sam oko 150 vjezbi, a vjezbao sam oko 2 sata dnevno, nekad i vise. Savladao muzicku teoriju i tako.

Pa me zanima ima li ovdje na forumu netko sa slicnim problemom tko se tako bori i snalazi da nauci svirati? Jer, imam dosta vjezbi zapisanih u tekstualnom obliku, znaci bez nota, sa prstometom, pa bi rado to podijelio sa nekim kome to zaista treba.

A pitao sam se da li mozda postoji i neki program, kao sto je citac ekrana kojeg koristim za Windowse i Internet, koji bi note iz klasicnog prikaza u linijskom sistemu, prebacio u tekstualni oblik, ili jos bolje, direktno u audio oblik?


Ako ima volje, ima i načina.

Odgovori