Muzicke kradje i ostali sporovi

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 493
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Muzicke kradje i ostali sporovi

Post od accordionist » 15 Nov 2011, 00:50

Iz Politikine arhive:

Bivši predsednik opštine Babušnica Dragan Božilović, inače diplomirani pravnik i direktor "Tigrove" fabrike u ovom mestu, u slobodnom vremenu komponuje narodnu muziku. Nedavno je on optužio estradnog asa Miroslava Ilića da je "bez odobrenja, ugovora ili dogovora" pozajmio njegovu pesmu "Što da pijem". Od ove pesme su, po rečima Božilovića, Miroslav i potpisani autor Miodrag Ž. Ilić (na kaseti izdavača PGP RTS-a) napravili hit- pesmu "Ajde, Jano, moja rano". Inače, pesmu "Što da pijem" je napisao Stevica Spasić, komponovao Dragan Božilović, a otpevao na kaseti Zoran Ignjatović Beli, uz pratnju sastava "Tigrovi". Zbog ove, kako kažu, "muzičke krađe", pomenuti autori su preko redovnog suda zatražili zaštitu autorskih prava, od tuženog Miroslava Ilića i tekstopisca Miodraga Ž. Ilića.

slika


"Nije mene, dušo, ubilo"

Pevač Goran Dimitrijadis Dima tužio je kantautora folka Halida Muslimovića, njegove izdavače "Haliks" i disko-kuću ZAM zbog krađe i plagijata pesme "Nije mene, dušo, ubilo", autora Predraga Mizića Mize, koju je "Plavi čuperak" stavio na njegov album "Bolje svatovi" (1998. godina). Naime, Dima je snimio pomenutu pesmu 1995. godine u izdavačkoj kući PGP RTS. "Nije mene, dušo, ubilo" postaje u međuvremenu megahit u zemlji i inostranstvu, a onda se pojavljuje na kaseti i kompakt-disku Muslimovića bez potpisa autora. Niti je bilo ko iz firme ZAM pomenuo Dimu! Pesma se nalazi na kaseti nepotpisana, kao delo "nepoznatog autora"!


Era žali svoj krevet

Kao da za pevača i biznismena Andriju Eru Ojdanića zločin ne zastareva. Rešio je da pojuri starog dužnika harmonikaša Slobodana Lekića. Era tvrdi da je 1986. godine Lekić zloupotrebio njegovo gostoprimstvo i skačući sa jednom pevačicom (koju je doveo na konak) po njegovom krevetu - polomio ga! Smrtno ozbiljan Ojdanić je presavio tabak, rešio da štetu nadoknadi sudskim putem, i veli:

- Meni je, brate, suđeno da budem bogat, a pošto me je lova oduvek htela, ne sumnjam da ću ovu stvar isterati na čistinu. Nisam Lekiću ovaj krevet oprostio jer ga na vreme nije otplatio. Ja sam ozbiljan! Tražim 5.000 maraka, plus kamatu. Možete misliti koliku ću lovu da dobijem. Vala, načekah se!

Novosadski novinar i voditelj Milorad Crnjanin tužio je kantautora pop-muzike Đorđa Balaševića zbog uvreda i kleveta u dnevnim novinama. Crnjanin traži od suda visoku novčanu odštetu zbog naslova teksta "Crnjanin je naneo puno zla meni i mojoj porodici".

Estradna umetnica Zorica Brunclik već dve godine vodi sudski spor sa kantautorom folka Raletom Čajićem zbog kleveta u jednom dnevnom listu. Zorica traži materijalnu nadoknadu i deo novca će uplatiti u humanitarne svrhe. Kao član Glavnog odbora JUL-a, sa funkcijom predsednika Komisije za humanitarne aktivnosti, ona kaže da će uskoro tužiti sve koji su u javnim glasilima izneli niz kleveta o njoj i njenom suprugu Miroljubu Aranđeloviću Kemišu, koji je bio direktor disko-kuće PGP RTS.

Kompozitor i harmonikaš Miško Živanović zbog zaštite autorskog prava tuži diskografsku kuću ZAM i pevača Nedeljka Bilkića, jer su plagijatom njegovu melodiju pretočili u novu pesmu "Siroče". Ta kompozicija sa Bilkićevog albuma potpisana je prvo kao "narodna" (obrada N. Bilkić), dok je prilikom štampanja drugog tiraža došlo do malih izmena i ispod pesme su stajale tri zvezdice, što znači da je autor nepoznat. Pomenuta pesma, kako Miško kaže, u stvari je njegova numera "Vinograde mio", a za koju je tekst napisao Miodrag Ž. Ilić, a kompoziciju je još 1990. godine snimio Vladan Pavlović. Miško Živanović je iznenađen ponašanjem kolega i napominje:

- Bilkić se poneo nefer, nije reagovao, i hladno mi je rekao kako "zna da je to narodna pesma". Sa Ganetom Đokićem prvim čovekom ZAM-a je nemoguće razgovarati, pa ćemo komunicirati sudskim putem. Zbog krađe pesme moraće obojica da plate 20.000 maraka, od čega ću deo novca dati u humanitarne svrhe.


Jedna pesma, dva izvođača

slika

Kad je Mirko Rondović snimio pesmu "Svi pljevaljski tamburaši", nije ni slutio da će stvari krenuti čudnim tokom.
- To je moje životno delo - veli on. - Mi pevači imamo retku priliku da snimimo neku tako dobru stvar i od toga da živimo decenijama. Ali, pre četiri- pet godina tu pesmu je izdao PGP, a interpretator je bio Zoran Kalezić. Uradili su to, i pored službene zabrane SOKOJ-a, tadašnji direktor Stanko Terzić i urednik Miroljub Aranđelović Kemiš. Uz agresivnu reklamu, pomoć nekih medija, poduprti moćnim klanovima i lobijima, jer su muzički krugovi bili povezani sa vladajućim partijama, pre svega sa JUL-om, izdali su ovaj moj hit. I PGP i Kalezić su mi naneli ogromnu materijalnu štetu, stavili su mi ruku u džep, o duševnom bolu i da ne govorim. Pokušao sam preko advokata SOKOJ-a Omilja Glišića da stavim zabranu da PGP pusti u promet nosače zvuka sa interpretacijom Zorana Kalezića. Takva su pravila u normalnim zemljama. I kod nas to zakon strogo kažnjava, do tri godine zatvora. Advokat je sve prolongirao, dok nisu izdali kasetu. Pokušao sam da to ostvarim preko drugog advokata, ali se pokazalo kako je to jalov posao.

Jedna pesma, dva izvođača, a sudski spor nije poveden. Rondović tvrdi da je Kalezić oskrnavio njegovu verziju, nije je otpevao kako treba, nije je ispoštovao ni aranžmanski, ni muzički, što je, takođe, tvrdi, težak prekršaj. I još razmišlja da li da podnese tužbu protiv PGP-a i Zorana Kalezića, imajući u vidu da su se sad stekli uslovi da ostvari svoja prava.
Zadnja izmena: accordionist, dana/u 15 Nov 2011, 00:59, ukupno menjano 3 puta.Avatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Učlanjen: 15 Mar 2011, 13:42

Re: Muzicke kradje i ostali sporovi

Post od alibaba40 » 15 Nov 2011, 20:08

Prijatelju moj sve je to trla baba lan da joj prodje dan,ne sikiram se ja za njih nego sikiram se za ovim instrumentom Harmonikom sto ga odbacise ko poslednje g.....o zbog turbo folka i napumpani guzica i usana. :asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo:


Volim svu muziku pa cak i rad motora


Odgovori