Dali ste znali

Neobavezno ćaskanje o bilo čemu.
Odgovori
Korisnikov avatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Pridružio se: 15 Mar 2011, 13:42

Dali ste znali

Post od alibaba40 »

Svjetski poznati kardio kirurg progovara: Što zaista uzrokuje srcane bolesti?

Doktor medicine Dwight Lundell, 1. ožujka 2012. piše:

Mi lijecnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, cesto
posjedujemo poprilican ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo u krivu.
Dakle, evo: otvoreno priznajem da sam bio u krivu. Kao kardio kirurg s 25
godina radnog iskustva, nakon što sam obavio preko 5 000 operacija na
otvorenom srcu, došlo je vrijeme da ispravim ono što je krivo s medicinskim
i znanstvenim cinjenicama.

Dugi niz godina radio sam s drugim istaknutim lijecnicima, tzv. opinion
makerima - kreatorima javnog mišljenja. Bombardirani znanstvenom
literaturom, kontinuirano pohadajuci obrazovne seminare, mi kreatori javnog
mišljenja inzistirali smo na tvrdnji da srcane bolesti nastaju zbog
povišenog kolesterola u krvi.

Jedina prihvacena terapija bila je prepisivanje lijekova za snižavanje
kolesterola i dijeta sa jako ogranicenim unosom masnoce. Potonje bi naravno
snizilo kolesterol kao i same srcane bolesti. Odstupanja od ovih preporuka
smatrana su herezom i zlouporabom.


Ali ovo ne funkcionira!


Ove se preporuke ne mogu više ni znanstveno a ni moralno opravdati. Otkrice
od prije nekoliko godina, da je pravi uzrok srcanih bolesti upala u
arterijama polako dovodi do smjene paradigmi u nacinu tretiranja srcanih i
drugih kronicnih bolesti.

Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije
pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i
materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti covjecanstva.

Unatoc cinjenici da 25% stanovništva uzima skupe statine (lijekove za
snižavanje kolesterola) i unatoc cinjenici da smo smanjili unos masnoce u
našoj prehrani, ipak ce ove godine od srcanih bolesti umrijeti više
Amerikanaca nego ikada prije.

Statistika iz *American Heart Associations* pokazuje da 75 milijuna
Amerikanaca trenutno pati od srcanih bolesti, 20 milijuna boluje od
dijabetesa i 57 milijuna ima pred-dijabetes. Ovi poremecaji svake godine
pogadaju sve mlade osobe, u sve vecem broju.

Jednostavno receno, bez upalnog procesa prisutnog u tijelu, ne postoji
nacin da se kolesterol nakupi u stijenkama krvnih žila i da uzrokuje srcane
bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, kolesterol bi slobodno
cirkulirao po cijelom tijelu onako kako je to priroda odredila. Upala je ta
koja uzrokuje da kolestrol ostane zarobljen u krvnim žilama.

Upala nije ništa komplicirano - to je jednostavno prirodna obrana našeg
tijela protiv napadaca kao što su bakterije, toksini ili virusi. Ciklus
(proces) upale savršen je nacin kako se naše tijelo štiti od ovih
bakterijskih i virusnih napadaca. Medutim, ako kronicno izlažemo tijelo
ozljedama od toksina ili od hrane za koju naše tijelo nije stvoreno da je
preraduje, tada nastaje stanje kronicne upale. Kronicna upala (inflamacija)
je isto toliko štetna, koliko je akutna (trenutna) upala korisna.

Koja bi se promišljena osoba dobrovoljno izlagala hrani ili drugim tvarima
za koje se zna da uzrokuju ozljede u tijelu? Pa, pušaci možda, ali oni to
barem rade namjerno i svjesno.

Mi ostali jednostavno slijedimo službeno preporucenu prehranu koja je
siromašna zasicenim mastima ali bogata višestruko nezasicenim mastima i
ugljikohidratima, bez da znamo da time uzrokujemo opetovane ozljede na
našim krvnim žilama. Ove opetovane ozljede uzrokuju kronicnu upalu koja
dovodi do srcanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti.

Dopustite da ponovim: ozljede i upale u našim krvnim žilama uzrokovane su
prehranom s premalo masnoce koja se preporucuje od vodecih medicinskih
krugova.

Koji su najveci krivci za kronicne upale? Vrlo jednostavno, to je
pretjerana upotreba visoko preradenih ugljikohidrata (šecer, brašno i svi
proizvodi napravljeni od njih) kao i pretjerana upotreba biljnih ulja
bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se
nalaze u velikom broju industrijskih preradevina.

Izdvojite trenutak i vizualizirajte da opetovano trljate cetkom po mekanoj
koži dok ne postane crvena i skoro prokrvari. Zamislite da ovo radite
nekoliko puta na dan, svaki dan, pet godina. Ako biste mogli podnijeti ovo
bolno cetkanje, imali biste krvavo, oteceno, inficirano podrucje koje
postaje sve gore sa svakim ponavljanjem ozljede. Ovako otprilike izgleda
upalni proces koji se možda dogada u vašem tijelu - upravo sada.

Bez obzira gdje se upalni poces dogada - unutra ili izvana - potpuno je
isto. Ja sam zagledao unutar tisuca i tisuca arterija. Bolesne arterije
izgledaju kao da je netko uzeo cetku i strugao po njihovim stijenkama.
Nekoliko puta dnevno, svaki dan, hrana koju jedemo stvara male ozljede koje
se pretvaraju u vece ozljede i uzrokuju da tijelo konstantno odgovara
upalnim procesom.

Dok uživamo u okusu slatke rolade, naše tijelo alarmantno reagira kao kad
kakav napadac objavi rat. Hrana natrpana šecerom i ugljikohidratima,
procesirana s omega 6 mastima radi produžene trajnosti, predstavlja
okosnicu americke prehrane zadnjih 6 desetljeca. Ovakva hrana polako truje
sve.

Kako jedenje obicne slatke rolade može stvoriti kaskadu upalnih procesa
koji nas cine bolesnima?

Zamislite da prolijete sirup po tipkovnici i imate predodžbu onoga što se
dogada unutar jedne stanice. Kad konzumiramo ugljikohidrate, šecer u krvi
rapidno raste. Kao odgovor, gušteraca izlucuje inzulin cija je primarna
svrha potjerati šecer u stanice gdje se pohranjuje za energiju. Ali ako je
stanica puna i ne treba glukozu (šecer), odbija taj ekstra šecer. Tada
šecer u krvi opet raste proizvodeci još više inzulina koji glukozu (šecer)
pretvara u mast.

Kakve ovo ima veze s upalom? Šecer u krvi ima vrlo preciznu kontrolu.
Suvišne molekule šecera vežu se za razlicite proteine koji oštecuju
stijenke krvnih žila. Ovo opetovano oštecenje na stijenkama krvnih žila
pokrece upalni proces. Kad pumpate svoj šecer u krvi do visokih razina
nekoliko put na dan, to je kao da ste uzeli brusni papir i brusite
unutrašnju stranu osjetljivih krvnih žila.

Iako ovo ne možete vidjeti, budite sigurni da je to tako. Ja sam to vidio
kod preko 5000 pacijenata tijekom 25 godina, kojima je svima bila
zajednicka - upala u arterijama.

Da se vratimo na slatku roladu. Ova poslastica nevinog izgleda ne samo da
sadrži šecer, vec je pecena u jednom od brojnih omega 6 ulja kao što je
sojino ulje. Cips i krumpirici natopljeni su sojinim uljem, sve
industrijske preradevine sadrže omega 6 ulja radi produžene trajnosti. Iako
su omega 6 masnoce esencijalne - dio su svake stanicne membrane i
kontroliraju što se dogada unutar i izvan stanice - one moraju biti u
ispravnom
omjeru s omega 3
masnocama.<http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... azne-omega
-3-i-omega-6-masnoce.html>

Ako se ovaj omjer poremeti prekomjernim unošenjem omege 6, stanicne
membrane proizvode kemijske spojeve citokine, koji izravno uzrokuju upalu.

Današnja americka prehrana proizvodi ekstremnu neravnotežu izmedu ovih
dviju masnoca. Omjer izmedu omege omege 6 i omege 3 krece se od 15:1 pa do
30:1 što dovodi do ogromne kolilcine citokina koji uzrokuju upale. U
današnjim uvjetima, omjer od 3:1 bi bio optimalan za zdravlje.

Da stvar bude još gora, prekomjerna tjelesna težina koju nosite zbog
konzumiranja ovakve hrane, stvara preopterecene masne stanice koje izlucuju
velike kolicine proinflamatornih kemikalija (koje izazivaju upale) koje još
više pogoršavaju ozljede izazvane visokim šecerom u krvi. Proces zapocet
slatkom roladom u ustima pretvara se u zacarani krug koji tijekom vremena
dovodi do srcanih bolesti, dijabetesa i konacno do Alzheimerove bolesti,
kad se upalni proces nesmanjeno nastavlja u nedogled.

Ne možemo pobjeci cinjenici da što više industrijski preradene hrane
konzumiramo, to više poticemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko
tijelo ne može preraditi, niti je dizajnirano da bi konzumiralo hranu
natrpanu šecerom i natopljenu u omega 6 ulja.

Postoji samo jedan nacin za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je
povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju mišica, jedite više
proteina. Birajte ugljikohidrate u obliku povrca i voca. Smanjite ili
potpuno izbacite inflamatorna omega 6 ulja kao što su sojino, suncokretovo
i kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži.

Jedna žlicica kukuruznog ulja sadrži 7,280 mg omege 6, jedna žlicica
sojinog ulja sadži 6,940 mg. Koristite umjesto toga maslinovo ulje ili
maslac pašnih životinja.

Životinjske masnoce sadrže manje od 20% omege 6 i vjerojatnost da mogu
izazvati upale puno je manja nego sa navodno "zdravim" višestruko
nezasicenim mastima. Zaboravite "znanost" koju vam desetljecima utuvljuju u
glavu. Znanost da zasicene masnoce uzrokuju srcane bolesti ne postoji.
Znanost da zasicene masnoce podižu kolesterol je takoder vrlo slaba. A kako
sada znamo da kolesterol nije uzrok srcanih bolesti, zabrinutost oko
zasicenih masnoca postaje sasvim apsurdna.

Teorija o kolesterolu dovela je do preporuka da se smanji unos masnoca što
je dovelo do stvaranja upravo one hrane koja izaziva upalne procese.
*Službena
je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savjetovala da
izbjegavaju zasicene masti i da umjesto njih koriste višestruko nezasicena
ulja. Zato sada imamo epidemiju arterijskih upala koje dovode do srcanih i
drugih ubojitih bolesti.

Ono što možete uciniti je da birate cjelovitu hranu kakvu je servirala vaša
baka, a ne onu kojoj se okrenula vaša mama kad su prodavaonice pocele
nuditi industrijske preradevine. Izbacivanjem inflamatorne hrane i
konzumacijom esencijalnih nutrijenata iz svježe nepreradene hrane, popravit
cete štetu koju ste godinama izazivali u svojim arterijama i cijelom tijelu
konzumirajuci tipicnu americku prehranu.

Dr. Dwight Lundell bivši je šef i glavni kirurg *Banner Heart* bolnice u
Mesi, Arizona. Imao je i privatnu praksu, *Cardiac Care Center* takoder u
Mesi, Arizona. Nedavno je dr. Lundell napustio kirurgiju da bi se posvetio
nutricionistickom lijecenju srcanih bolesti. Osnivac je zaklade *Healthy
Humans* koja promice ljudsko zdravlje s naglaskom da se velikim kompanijama
pomogne u promoviranju zdravlja. Takoder je i autor knjiga *The Cure for
Heart Disease* i *The Great Cholesterol Lie.
Odgovori