Bane Vasić

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 642
Učlanjen: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Bane Vasić

Post od Dallape 1960 » 04 Maj 2019, 20:54

E moras ti Mitke da nadjes nekog Peru iz Krepoljina, ili Miku iz Pepeljevca da ga uzdignes iznad majstora koji su obelezili jedno vreme, i koje 99% harmonikasa ne moze da stigne pa da vezba 3 zivota pa to ti je.. to ti je omiljena stvar, vidjao sam komentare i na yutjubu. Za prstored se slazem da je malo specifican kad se posmatra, ali covek ore kako svira tako da mu ne zameram. To za vracanje meha silom ruke bez stiskanja dugmadi nema ni teoretske sanse kod sredjene harmonike koja dihtuje. Covek ne koristi dugme za meh, nego celu saku spusti na deo bas dugmadi i vrati meh verovatno, i ja to nekad uradim. Ko uspe da je sakupi bez toga ili ima lom harmoniku ili je terminator.Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 642
Učlanjen: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Bane Vasić

Post od Dallape 1960 » 22 Feb 2020, 20:48

Moze bit' da je i Preda iz donje Vrezine bio bolji od Baneta..mitkenislija
16 basova
16 basova
Postovi: 36
Učlanjen: 09 Avg 2017, 04:16

Re: Bane Vasić

Post od mitkenislija » 18 Avg 2020, 18:00

Dallape prvo sto se tice ovako harmonike mogu ti reci da je istin!
Teorija je vrli istinita jer njegova harmonima ne dihtuje dobro jer je dosta izrauobavana!Naime znam 3 majstora koji su Banetu servisirali harmoniku i mogu ti potvrditi da on ne koristi dugme za meh vec vraca bezdugmeta za bas sto je itekako moguce ma koliko harmonima dihtuje jer ni jedna harmonika ako si harmonikas trebalo bi da znas da nije 100% zadihtovana!Da zatvoris harmoniku 100% i da ne pustis nigde da bar malo vazduha izadje urokuje to da se uniste klapne,da pukne meh i da se slomi klavijatura!Nijedna harmonika pa ni od Gordana Tasica koji udara najace nije zadihtovana do kraja jer da jeste puknuo bi meh!
Druga stvar je da je bane od maltretiranja instrumenta pravio pucanje tonova!Znam barem 3 majstora koji mi kazu da su mu menjali tonove koji su pukli!Njegova harmonika je isla barem 10 puta je isla na remont i skroz izgubila na kvalitetu tona jer to je ipak scandalli super 6 a njegova zvuci kao superior 4 zato sto je previse raubovana i koriscena!
Kod njegove scandalli nema ni preklopnika nito bilo sta zvuci kako zvuci fabricki zbog previse izmenjanih tonova i ostecenih klapni a za klavijaturu ne smem ni da spominjem!
Elem spomenuo si Predu iz Donje Vrezine i mogu ti reci da je on bolji harmonikas nego sto smo ti,ja i Bane zajedno!
Nije za dzabe legendarni Dragan Aleksic rekao da preda najbolje svira duplikate i da je ubica prelepog stila na Dallape a kad to kaze veliki Dragan Aleksic nema tu vise sta da se doda!
Sto se tice Prede kao ucitelja naucio je pola Nisa harmoniku i da nije njega ne bi bio nijedan dobar harmknikas ovde!Ja znam 10 vrhunskih koje je on ucio!
Zumajac i Mikica Markovic su isto bolji od Baneta Vasica a znamo da je ucitelj bolji od njih!
Preda je mnog jaci od Mikice i Zumajca tek tad mozes shvatiti koliko je on bio dobar a i bio je ne samo kao harmonikas vec specificna figura svohim ponasanje,oblacenjem pa i prvi harmonikas bajker u ono vreme i nakveci kurvar medju njima!
Gari Kuper je dobio jer je bio sarmantan i jako naocit covek i privlacio je zene!Odgovori