Goran Alachki

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 508
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Goran Alachki

Post od accordionist » 04 Feb 2012, 21:39

slika

Ovaj tekst sam preuzeo sa sajta http://goranalachki.com i preveo sa engleskog

Goran Alachki je rođen u Požarevcu 1965. godine. Njegova porodica je iz istočne Makedonije: njegov otac iz sela Vladimirovo, u blizini grada Berovo, a njegova majka iz Radoviša. Goranova majka je bila učiteljica, a otac radio u vojsci. Oni su bili muzički talentovani, iako nikada nisu nastupali profesionalno. Njegov otac je svirao harmoniku, trubu, kaval, mandolinu, tamburu, a njegova majka je pevala. Goranov deda je bio veliki pevač i harmonikaš.

Goran je počeo da svira harmoniku već sa 8 godina. Njegov prvi učitelj bio je Nikola Vlahov. Dve godine kasnije počeo je da radi sa Gjorgji Dimčevskim, jednim od majstora makedonske narodne muzike. Goran je napravio svoj prvi snimak sa 12 godina, kao deo projekta "Octet Macedonia" na čelu sa Dimčevskim. Goran je takođe bio član dečjeg ansambla Karposh, gde je bio vodeći solista orkestra. Studirao je zajedno sa velikim harmonikaškim imenom Kočom Petrovski. Svi njegovi učitelji su već tada znali da će Goran postati značajno ime u makedonskoj narodnoj muzici.

Počeo je da svira koncerte kada je bio vrlo mlad. Sa 12 godina po prvi put svira izvan Makedonije, u Bradfordu u Istočnom Yorkshireu. Proputovao je celu Evropu sa ansamblom Karposh, svirajući u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, Austriji, Italiji i drugde.

Bio je pozvan da svira sa glavnim ansamblom Gotce Delchev na turneji u Škotskoj, Austriji i Italiji. Uz ansambl Kocho Racin obišao je Belgiju, Holandiju i Kanadu.


1980. godine počeo je da svira sa svojim prvim profesionalnim bendom Dinaustija, zajedno sa Vangelom Shurbevski (bubnjevi i vokal), Blagoj Morotov (bas i vokal) i Risto Krapovski (klarinet i saksofon). Goran Alacki je tada počeo da razvija novi stil sviranja: jasan, snažan i razumljiv.

Nakon srednje škole studirao je na muzičkoj akademiji u Skoplju zajedno sa Mile Nikolovskim, velikim makedonskim kompozitorom. Goran je studirao teoriju muzike, jer u to vreme škola nije imala smer harmonike.

1986. je osvojio prvu nagradu na državnom takmičenju i dobija titulu najboljeg harmonikaša Makedonije.

Goran Alachki je dve godine radio kao član Nacionalnog narodnog orkestra makedonske nacionalne radiotelevizije. Za to vreme napravio je svoje prve solo snimke, Goranovo oro i Anchino Oro, u pratnji nacionalnog narodnog orkestra.

Dragi Mitev, klarinetista i kompozitor, pozvao je Gorana da svira na prvom makedonskom festivalu novokomponovanih pesmama u Valandovu, gde je Mitev bio na čelu festivalskog orkestra. Goran je ostao član ovog orkestra od 1986. do 1991, zlatno doba za novokomponovane pesme u Makedoniji. Uz orkestar Dragi Miteva, Goran je učestvovao na turnejama širom zemlje, Evrope i sveta, uključujući Australiju, Kanadu i SAD.
Tada je počeo da komponuje makedonske narodne pesme. U 1989, njegov sastav "Dojdi Leno na perniche belo" osvojio je prvu nagradu na festivalu u Valandovu. Njegove pesme takodje osvajaju prve nagrade u Valandevu 1991. godine ("Deneska svadba se pravi") i 2000. ( "Spomen Valandovski").
Godine 1989, Goran se preselio u Australiju da podučava u Panov Muzičkoj Akademiji u Sutherlandu, u blizini Sidneja. Te godine, u saradnji sa Vince Panov i Nick Ristevski, napravio je prvi festival makedonskih pesama izvan granica Makedonije.

Između 1992. i 1997, Goran je vodio Maestro studio za snimanje, zajedno sa pevačem i harmonikašem Zoranom Markovski. Snimao je gotovo sve makedonske festivale koji su se dogodili u tom razdoblju. Takodje je počeo da radi sa poznatim gitaristom makedonskog rok sastava "Leb i Sol" - Vlatkom Stefanovski. Goran i Vlatko svirali su mnogo koncerata zajedno, kao i sa "Kino Kultura" big bendom.

Goran Alachki je kompozitor više od 300 pesama, plesova i aranžmana. Od 1999. je direktor škole Goran Alachki of Music. Od 2003, njegove aktivnosti su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Makedonije. On putuje po svetu i podučava, drži seminare i radionice o makedonskoj tradicionalnoj muzici, a drži i onlajn časove učenicima iz celog sveta. On je osnivač i direktor "Macedonian Pearl Folk Seminar".


Poslušajte ovde: Zanimljivi aranzmani Gorana AlachkogOdgovori