Boban Bjelić

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 508
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Boban Bjelić

Post od accordionist » 05 Feb 2012, 23:27

slika

BOBAN BJELIĆ (1965) završio je srednju muzičku školu “Kornelije Stanković’” u Beogradu, u klasi profesorke Vojislave Vuković Terzić. Diplomirao je i magistrirao studije harmonike na Ruskoj akademiji muzike “Gnjesinih”, u klasi prof. Fridriha Lipsa (1992). Na istoj akademiji diplomirao je ioperskosinfonijsko dirigovanje u klasi prof. Pavela Landoa (1995).

Dobitnik je stipendije za mlade umetnike Fondacije ″Ivo Pogorelić″. Laureat je internacionalnog takmičenja za harmoniku “Grand Prix de l’Accordion” u Francuskoj (1987).

Dirigovao je orkestrima: Kraljevski gudači Sv. Đorđa, Crnogorski kamerni orkestar, Ruski sinfonijski orkestar Borodin″, Orkestar nove opere ″Moskva″, Nacionalni sinfonijski orkestar Perua, itd.

Kao solista na harmonici nastupao je u gradovima bivše Jugoslavije, Rusije, Litvanije, Ukrajine, Italije, Holandije i Latinske Amerike.

Kao član različitih kamernih sastava (″Таngo Nova″, ″Trio Anima″, ″BGV trio″, grupa "Palinix″ - Holandija) nastupao je na internacionalnim festivalima ″Bele″, ″Ring-ring″ (Beograd), ″Nomus″, ″Interzone″ (Novi Sad), ″Sarajevska zima″ (BiH), ″Оhridsko leto″ (Макеdonija), ″Lent″ (Slovenija), ″Budvansko leto″ (Crna Gora), ″Proleće u Moskvi" (Rusija), Route -05 (Holandija), Mediterraneo Adriatico (Italija).

Profesor je harmonike u srednjoj muzičkoj školi ″Kornelije Stanković″, docent na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Aranžman za Gajdarsko oro (oro gajde) na klasičarski način :jdishddf:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KD6XjdvKMv0[/youtube]Odgovori