Ismet Alajbegović Šerbo

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Arjuna
Nema harmoniku
Postovi: 15
Učlanjen: 18 Maj 2013, 21:46

Re: Ismet Alajbegović Šerbo

Post od Arjuna » 21 Maj 2013, 10:51

Evo još nešto od Šerbe.

Ovo je novo, lijepa glazba sve na jednom klipu.
ISMET ALAJBEGOVIC SERBO MIX KOLO PERISSAArjuna
Nema harmoniku
Postovi: 15
Učlanjen: 18 Maj 2013, 21:46

Re: Ismet Alajbegović Šerbo

Post od Arjuna » 21 Maj 2013, 10:56

Ne mogu naći edit.

pa evo link.

ISMET ALAJBEGOVIC SERBO MIX KOLO PERISSA

http://www.youtube.com/watch?v=zZbEzDOu4VwAvatar
skylionM
120 basova
120 basova
Postovi: 142
Učlanjen: 08 Apr 2013, 23:56
Kontakt:

Re: Ismet Alajbegović Šerbo

Post od skylionM » 05 Dec 2014, 23:45

"Za dobrog harmonikaša treba da bude najvažnije ne tehnika, ne virtuoznost, jer to su stvari koje se daju uvježbati - nego harmonija, harmonsko muziciranje. Treba instrumentu ući u dušu tako da kad svirate, onaj ko vas sluša ima osjećaj da mu harmonika priča, pjeva..."
Ismet Alajbegović Šerbo, legenda bosanske harmonike


Koliko apsolutne istine u rečima maestra Šerbe! Za ovu legendu harmonike sam saznao preko youtuba, neka vajda i od gugla....

VRATNIČANKA KOLO
kompozitor: Ismet Alajbegović Šerbo
izvođač i aranžman: prof. Edo Krilić
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t0Bd4xajYHI[/youtube]

Hvala maestru Edi Kriliću što je odsvirao i aranžirao ovo prelepo kolo, da nas podseti na velikana!
Ko voli nek uživa!


Moje autorske numere u mojoj temi podforuma "snimci forumaša" i na youtubu
http://muzikaharmonike.com/viewtopic.php?f=24&t=1768
http://www.youtube.com/user/skylionM

Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 505
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ismet Alajbegović Šerbo

Post od accordionist » 30 Jun 2015, 12:38

GENIJE IZ TELALA : Divimo se, sjecamo i poštujemo

ISMET ALAJBEGOVIC ŠERBO bio je jedan od najvecih bosanskohercegovackih umjetnika u njenoj bogatoj istoriji, «zvijezda vodilja koju su mnogi bezuspješno kopirali, rijetki slijedili, a još uvijek - niko naslijedio»; u petak, 6. marta, obilježili smo devedeset godina od njegovog rodenja.
Novinar i publicista Vehid Gunic, koji se istraživanju sevdalinke posvetio više nego bilo cemu u vlastitom životu, govorio je u serijalu Velikani sevdaha koji se emituje na FTV-u da se slavni Splicanin, kompozitor Ivo Tijardovic, autor operete Male Floramye, cudom cudio kada je Ismetu Alajbegovicu Šerbi u svom gradu, pocetkom sedamdesetih godina, odsvirao skoro cijelu operetu koju je napisao, da bi je Šerbo na klaviru odmah savršeno ponovio. Kao da ju je prije toga cuo i odsvirao ko zna koliko puta. Šjor Ivo nije poznavao cika Ismeta, pa se zato i cudio. Ukratko, Šerbo je imao apsolutni sluh i bio je apsolutni genije.

SA ZAIMOM U NOVU EPOHU

«Genijalnost je ono što zadivljuje. A genijalnost je više od talenta. Tacnije, talenat bez muke rješava ono za šta prosjecni moraju uložiti dosta truda i napora. S druge strane, ono što je i talentu nemoguce, genijalac rješava bez muke. Šerbo je upravo to cinio na polju sevdalinke. Njegova instrumentalno izvedbena rješenja u sferi hipersenzibilne i vrlo zahtjevne sevdalinke, danas su uzorno neponovljiva. Odnosno, kako bi to rekao Ebner-Eschenbach 'genij pokazuje put, a talenat ga slijedi'. U tom smislu, Šerbo je bio zvijezda vodilja koju su mnogi bezuspješno kopirali, rijetki slijedili, a još uvijek - niko naslijedio», tvrdi dr. Esad Bajtal, autor knjige Sevdalinka - Alhemija duše.

Nešto je, iskonski, i istinski genijalno, nepatvoreno, u sebi nosio Ismet Alajbegovic Šerbo, iako u pocetku muzicki neuk i bez casa solfeggija u životu. «Ismet Alajbegovic Šerbo je po svjedocenju mnogih, a što i njegova djela govore, bio muzicki genijalac. Tacno je da u pocetku nije poznavao note, ali su note i harmonija bile u njemu. Njegov kolega, takoder muzicki genije, Spaso Berak govorio mi je da je on jedno vrijeme zapisivao Šerbine melodije i aranžmane i to tako što bi Šerbo na harmonici odsvirao dionice svih instrumenata u orkestru, a Spaso bi ih zapisivao.

Kad bi to poslije orkestar odsvirao... zvucalo bi prekrasno. Kasnije je Šerbo naucio note i sam bilježio svoja djela. Kao instrumentalista bio je takoder nenadmašan. Ono što ga je krasilo kao harmonikaša je prodiranje u bit onoga što je svirao na harmonici, bilo da je to bosanska sevdalinka, makedonska, srbijanska, ili bilo koja druga narodna muzika», objašnjava Enisa Hajdarevic-Šojko, urednica na BH radiju 1.

«Nije baš da Šerbo nije znao note. To bi govorili oni koji su posvršavali neke škole. Šerbo, doduše, nije završio škole, ali se solidno snalazio i u notnim zapisima. A aranžmane je radio savršeno dobro, bez raspisivanja. To njemu naide tako, na licu mjesta... Kaže, ti ceš to svirati, ti ceš to... Je'n, dva, tri... I to je to», kaže u razgovoru za naš list Slobodan Vidovic, harmonikaš koji je pocetkom 1987. naslijedio Šerbu na mjestu šefa Velikog narodnog orkestra RTV Sarajevo, kada je Šerbo otišao u penziju, a i on sam danas je umirovljenik.

«U Veliki narodni orkestar RTV Sarajevo došao sam 1980., kad je Jovica Petkovic, koji je svirao drugu harmoniku, otišao u Austriju. Još sam kao student na Muzickoj akademiji u Sarajevu saradivao sa Muzickom produkcijom RTV SA i svirao u Narodnom orkestru kada bi Šerbo, ili Jovica bili odsutni, a saradivao sam i sa Tamburaškim orkestrom, i radio u Muzickoj školi na Ilidži. Bio sam mlad, željan svega i bila mi je velika cast svirati sa muzicarima kao što su Šerbo, Jovica i mnogi drugi koji su svirali u ova dva orekstra. Uglavnom, Jovica me pitao da li bi svirao umjesto njega, odgovorio sam potvrdno, pa sam u radni odnos primljen oko 20. septembra 1980. godine. Šerbu pamtim jako dobro, bio sam mu zamjenik, desna ruka. Stvarno smo kvalitetno saradivali i odlicno se slagali. Sve najljepše što neko može reci o jednom covjeku ja mogu reci o Šerbi.»

Zaim Imamovic je od Ismeta Alajbegovica Šerbe bio stariji pet godina. Zaim je roden 1920., a Ismet 1925. godine. Bili su veliki prijatelji, a može se slobodno reci i da su kraj II svjetskog rata docekali zajedno, u Sarajevu, s harmonikama u rukama. «Njih dvojica su odsvirali i otpjevali jednu pjesmu kad je osnovano Radio Sarajevo, pretpostavljam borbenu, ne vjerujem baš da je bila sevdalinka, u aprilu 1945. godine.

Neposredno nakon što je jedan tehnicar, umjesto spikera, majstor Cigo, tako su ga zvali, Ðorde Lukic, otvorio program rijecima: 'Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu - sloboda narodu!' A, njihova saradnja je trajala još od kad su ucili svirati harmoniku u Kulturno-umjetnickom društvu Gajret u Sarajevu, pa su zajedno i svirali na igrankama, ili kako se to vec tada zvalo. I poslije rata su nastavili saradivati na Radio Sarajevu: Šerbo je svirao, a tata je pjevao. Jer, nisu mogli obojica svirati. Sjecam se da mi je tata pricao kako mu je Šerbo rekao: 'Ti bolje pjevaš... Haj' ti pjevaj, a ja cu svirati.'», veli Nedžad Imamovic, Zaimov sin.

«U Tamburaškom orkestru Radio Sarajeva poceo sam svirati 1969., a zaposlio sam se 1970. i poceo da sviram gitaru u Narodnom orkestru koji je tada vodio Ismet Alajbegovic Šerbo. I to je bila moja prva ozbiljna saradnja sa Šerbom. Upoznao sam ga još dok sam bio djecak, pošto je, kao što vec rekoh, saradivao s mojim tatom, radili su zajedno, a i bili su dugogodišnji prijatelji. Šerbo i Jovica Petkovic su naizmjenicno vodili Orkestar - jednu godinu šef je bio Šerbo, a sljedecu Jovica. I to je vrlo dobro funkcionisalo. A cak je i Jovica Petkovic priznao da je neke harmonije prvi put cuo od Šerbe i izuzetno ga je cijenio i poštovao. I šta god bi Šerbo rekao Jovica je to prihvatao bez pogovora».

Pise: D. Bajramovic (Slobodna Bosna)

Safet Isovic i Serbo
slikaDervenD
48 basova
48 basova
Postovi: 57
Učlanjen: 08 Mar 2011, 22:39

Re: Ismet Alajbegović Šerbo

Post od DervenD » 06 Sep 2017, 22:45

Vrlo lepi postovi o rahmetli Ismetu Alejbegovicu Serbi,coveka "ledenog i mracnog pogleda",a smekog srca.u dusi sevdaliju..Dodao bih samo par reci:

Po mom vrlo skromnom misljenju,ono sto su za klavirku Koco Petrovski za Makedoniju,Tomica Miljic i Mile Urosevic za Srbiju,Boris Karlov za Bugarsku,to je Serbo za Bosnu i Hercegovinu.Na svu zalost muzicki kriterijum mi ne dozvoljava,uz svo moje htenje i natezanje, da na tom spisku stavim i Ljubisu Pavkovica,vrstnog harmonikasa,retkog mozda i neprikosnovenog coveka za harmoniju,odlicnog interpretatora,al samo interpretatora.Kao autora i kantautora skoro da ga i ne vidim,jer mu senku prave u prvom redu Radojka Zivkovic i Mile Urosevic(stari dobri poznavaoci vrlo dobro znaju o cemu govorim kad pominjem ove dvoje,pogotovo nasu pokojnu divu ili primadonu,kako god hocete),pa onda Serbo,a da ne govorim o kolima gde je Tomici Miljic neprikosnoven ,pa onda legendarni Boris Karlov,kod koga su mnoge stvari ucili i sami nasi velikani poput Mije Krnjevca i Radojke Zivkovic,koji su i sami svirali na nekim njegovim plocama- Borisa Karlova.To je u jednoj radio emisiji ili na snimku zabelezenom govorio i "veciti predsednik srpske akademije narodne muzike za svoga zivota".DervenD
48 basova
48 basova
Postovi: 57
Učlanjen: 08 Mar 2011, 22:39

Re: Ismet Alajbegović Šerbo

Post od DervenD » 06 Sep 2017, 22:56

To je u jednoj radio emisiji ili na snimku zabelezenom govorio i "veciti predsednik srpske akademije narodne muzike za svoga zivota".

A taj veciti,besmrtni,predsednik nase akademije,rekao bih balkanske akademije narodne muzike nije niko drugi,a Miodrag Todorovic-Krnjevac ,svuda masimalno cenjen na balkanu,ponajmanje u Srbiji.Svedooci smo zadnjih nekoliko godina pokusaja da se devalvira ili umanji njegov rad njegov i njegovog kolege zive legende Milutina Mice Stojanovica.Braco,ne,nece to moci,posebno kad je u pitanju sumadija i sumadijski melos!Odgovori