Zoran Andrejić

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 508
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Zoran Andrejić

Post od accordionist » 14 Mar 2012, 00:03

Najpre kolce :svirac:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8_4nP912t5A[/youtube]

A zatim evo par reci i o ovom umetniku:


Datum i mesto rođenja: 31.03.1957. u Rači kragujevačkoj.
Počeo da uči sviranje na harmonici sa 12, a javno počeo da nastupa sa 15. godina. Završio je gimnaziju i završio pravni fakultet. Kao istaknuti mladi harmonikaš snimio prvu ploču – singlicu sa dva kola (Vericino i Račansko kolo) 1976. godine uz narodni orkestar Miloja Stojanovića Lovca, koju je izdao Diskos – Aleksandrovac. Nakon toga snimio je više ploča i kaseta sa kolima i pesmama na kojima je sa svojim orkestrom pratio druge vokalne i instrumentalne soliste. Najpoznatija mu je kompozicija kolo ”Ciganski sitniš” koje je snimano više puta, prvi put na ploči zajedno sa kolom ”Harmonikaška igra” u izdanju Jugodisk – Beograd koje je dugo bilo ”hit” a danas se nalazi na repertoaru velikog broja instumentalista i orkestara.

Prestao aktivno da se bavi muzikom 2007. godine. Bavi se pisanjem poezije i proze i objavio je dve zbirke pesama (Na korak od sna i Amajlija) i zbirku priča Poslednji bezbrižan dan. Radi kao direktor Kulturnog centra ”Radoje Domanović” u Rači.

Izvor: kragujevcani.comOdgovori