Slobodan Tošić

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1348
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Slobodan Tošić

Post od Webmaestro » 27 Jun 2012, 01:58

slika

Slobodan Tošić rođen je 14. jula 1959. godine u Beogradu. Magistrirao je 1992. god. na muzičkoj akademiji – odsek za estradnu harmoniku, u klasi prof. Dragana Vasovića. Diplomirao je 1982. god. u Višoj pedagoškoj školi – odsek fizička kultura.
U svom dosadašnjem radu vodeći motiv ovaj umetnik je nalazio u postizanju vrhunskog tehničkog umeća i virtuoziteta u izvođenju na harmonici. Bivajući inspirisan svetskom muzičkom literaturom i etno muzikom sa balkanskih prostora, obogatio je svoj repertoar velikim brojem kompozicija iz najrazličitijih žanrova. Pored ostvarene saradnje sa mnogim beogradskim sastavima (Beogradski džentlmeni, Narakord, Branko i prijatelji, Legende), nastupa u televizijskim i radio emisijama, kao i brojnih samostalnih nastupa, Slobodan Tošić je u dosadašnjoj karijeri uspešno održao i četiri solistička koncerta: - tri solistička koncerta na Budvanskoj rivijeri 2001. god. (Bečići, Miločer – Sveti Stefan, Budva) - solistički koncert u koncertnoj dvorani Centra lepih umetnosti Guarnerius, 22. maja 2003. god.
Dosadašnji rad trajno je zabeležen na CD-ovima: - kompilacija klasične muzike „2+2”, 2001. god. - „Le vol de Sebastiene de Belgrade” (Let Sebastijana iz Beograda), posvećen savremenim francuskim klasičnim kompozicijama za harmoniku u formi mizeta (musette), 2007. god. U toku je snimanje materijala za naredni CD, i priprema narednog solističkog koncerta.
Pored muzike, Tošić se bavio vrhunskim sportom – kanu na mirnim vodama; proslavljeni je reprezentativac bivše Jugoslavije u kanuu jednokleku.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6cysWzaHbtg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ex7XVwZlgSo[/youtube]



Odgovori