Boris Karlov

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1348
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Boris Karlov

Post od Webmaestro » 20 Sep 2009, 01:09

slika

Boris Karlov je rodjen 11. avgusta 1924. u Sofiji u porodici romskog porekla. Njegov otac bio je dirigent u orkestru koji se često mogao čuti na radio Sofiji.

U ranijem periodu Boris je već bio zaintrigiran narodnom muzikom, svirajući najpre okarinu a potom tamburu u očevom orkestru. Tu je stekao osećaj za harmonijsku strukturu bugarske muzike. Sa svojih 12 godina počinje da svira harmoniku, i to prvo HOHNER sa 48 basova, da bi postepeno napredovao, i konačno dobija Italijansku harmoniku SCANDALI napravljenu specijalno za njega.

Izmedju 1950. i 1960. godine Karlov nije bio popularan samo u Bugarskoj, već i u Jugoslaviji i Austriji gde je imao koncerte i dobijao pozitivne kritike. Razvio je poseban stil sviranja na harmonici, zasnovan na kratkim i jednostavnim ali brzim muzičkim frazama, često sa nepravilnim ritmovima, koje se inače sviraju na tradicionalnim bugarskim instrumentima poput gajde i kavala, i na taj način stvorio rondo formu u kojoj je i dalje ostao specifični karakter bugarske muzike.

Umro je na turneji u Kraljevu, 14. decembra 1964.


(iz Wikipedie, prevod: Webmaestro)DervenD
48 basova
48 basova
Postovi: 57
Učlanjen: 08 Mar 2011, 22:39

Re: Boris Karlov

Post od DervenD » 07 Mar 2012, 15:32

Kazu da su mnogi Bugari Ibra Lolova proglasili za naslednika Borisa Karlova.Naravno tehnika je u medjuvremeno napredovala.Ipak cini mi se da je legendarni Boris Karlov,o kome su Mija Krnjevac i Radojka Zivkovic govorili sa izuzetnim postovanjem(cak sto vise mislim da je Radojka sa frulasem Savom Jeremicem,koji je bio clan njenog ansambla i neke numere snimila zajedno sa Borisom Karlovim), mekse svirao od Ibre Lolova,nekako,po meni, vise izvornije.Ibro ima tehniku,ali posmatrajuci njegov opus, kao da "ostrije svira",a mozda i numere koje on svira zahtevaju "vecu ostrinu".Boris je cesto dolazio po Srbiji,druzio se,zajedno svirao sa nasim legendama,takmicili se.Tu tradiciju nastavio je i Ibro Lolov.

Kazu da je Borisova licna karta "Graovsko horo",da je to "Bugarsko Uzicko kolo".Istini za volju nikada nisam o tome razmisljao "o Bugarskom Uzickom kolu",a o Graovskom kolu kao licnoj karti mogao bih da se slozim.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fv_kh2pmzQU[/youtube]

Svakako tu je i Dudino horo,jedno od poznatijih njegovih kola.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6sQ0m97rQjk[/youtube]Odgovori