Ibro Lolov

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.

Pravila foruma

Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Korisnikov avatar
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1322
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 20 Sep 2009, 00:12
Slika

Harmonikaš Ibro Lolov je jedan od najznačajnijih stvaralaca bugarske narodne muzike. Rodjen u Sofiji (20. aprila 1932. godine) u porodici koja je već imala muzičke korene (njegov otac Лоло Наыденов je svirao klarinet u grupi Кореныасхката) Ibro počinje da svira harmoniku sa 11 godina. Njegovi prvi nastupi bili su u Sofijskim pivnicama i kafanama.

Krupnije korake u muzici je napravio zahvaljujući svom interesovanju za bugarski folklor i susretu sa muzičkim urednikom Bugarskog Narodnog Radija Георги Боыадјиев. Ranih pedesetih godina (verovatno 1953) napravio je svoj prvi snimak sa narodnim orkestrom Radio Sofije. Njegovo prvo zapisano instrumentalno delo je Filipovsko horo, a zatim komponuje i druge hitove bugarske narodne muzike: Šopsko horo, Pazardzijsko, Radomirsko, Satovčansko...

Paralelno sa kompozitorskim radom, Ibro Lolov razvija i koncertnu aktivnost širom svoje zemlje kao i u inostranstvu (na Balkanu i u zapadnoj Evropi). Radio je sa popularnim folk pevačima: Атанаска Тодорова, Борис Машалов, Мита Стойчева, Костадин Гугов... kao i sa mnogim poznatim sviračima. Kroz svoj dugogodišnji rad Ibro Lolov je osvajao razne nagrade ( posebno je cenjeno laureatsko zvanje svetskog muzičkog festivala u Francuskoj 1983. godine). Osim bugarske narodne muzike, Ibro Lolov interpretira i druge balkanske melose (srpski, grčki, rumunski) kao i cigansku muziku.

Ibro Lolov ima mnogo sledbenika i obožavalaca u Bugarskoj i u svetu. Mnogi slede njegov jedinstven stil koji unosi emociju u sviranje. Postao je idol mnogim mladjim muzičarima koji ga cene kao priznatog majstora sa velikom tehnikom.


Prevod : Webmaestro

Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 458
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 15 Sep 2015, 12:26
I ovaj velikan Balkanske harmonike nas je nazalost napustio. Vecna mu slava :(
http://www.blitz.bg/news/article/361135
Samo nek se svira...

Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 699
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 06 Jan 2016, 23:14
Nek mu je laka zemlja. Sigurno pociva u raju. Imao sam priliku da ga pre 15-ak godina i upoznam,divan covek a harmonikas i muzicar....jedinstven! Ono sto je on ostavio iza sebe je kapitalno i po meni,za ovu mladju generaciju bugarskih (ali i nasih) harmonikasa tesko dostizno.Pored ostalih velikana bugarske harmonike (i muzike) kao sto su: Kosta Kolev,Boris Karlov...pisao je azbuku bugarske muzike koju bi svi mladi trebalo da nauce da bi mogli da prvo SHVATE a onda i odsviraju ono sto svira Petar Ralchev,Ivan milev... Jos jednom VELIKO HVALA I VECNA SLAVA LEGENDI BUGARSKE MUZIKE Ibri Lolov-u!

16 basova
16 basova
Postovi: 39
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 03 Mar 2017, 12:22
Ibro Lolov ostavio je mnogo za Bugarsku muziku i ne samo Bugarsku nego i za citavi Balkan. Volim da sviram njegova kola, mozda ih i ne sviram ispravno ali volim :harmonikas:

48 basova
48 basova
Postovi: 57
Pridružio se: 08 Mar 2011, 22:39
PostPoslato: 26 Mar 2017, 12:30
Vecna hvala i slava Ibri Lolovu,nasledniku(tako su govorili Bugari) Borisa Karlova.Inace Ibro je bio omiljeni gost u Srbiji.Dolazio bi u V.Plani najmanje na po mesec dana godisnje.Svirao bi po restoranima:jedne godine "Kurjak",sledece "Sumadija",trece u hotelu "Pokajnica",kasnije "Plana" i tako redom...

U njegovom ansamblu,orkestru,zalila je i palila vokalna solistkinja Marija Muratova.Inace su izvodili repertoar sa bivse SFRJ,ponajvise Sumadiju,Pomoravlje,Makedoniju,BiH.,...

Povratak na Harmonikaši svetski i naši

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!