Marcel Budală

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
malidecak
16 basova
16 basova
Postovi: 17
Učlanjen: 31 Jul 2011, 15:04

Marcel Budală

Post od malidecak » 27 Jun 2014, 11:18

Marcel Budală je rođen 9. jula 1926 u Bukureštu. Niko od svoga roditelja nije imao bilo kakve veze sa muzikom ili sviranjem. U 1933 počinije da nauči da svira klavir, i tako će lako proći na harmonici. Od 1940 potpuno odrekao klavir za harmoniku. Oko krajem 1946 - '47, Marcel Budală postaje jedan od prvih harmonikaša u Bukureštu.
U 1949 je angažovan u Narodnoj Orkestri Radio Bukurešta, postajući jedan od njenih osnivača. Od 1950 postaje sve više poznat. Tokom 1960 - 1968, radi sa dirigentima i šefama orkestrima, posebno Mirea Constantin, Radu Voinescu i Nicu Stănescu.
Muzička umetnost Marcela Budale može se smatrati kao emblem za klasičnom narodnom koncertnu muziku. Za Budală nije važno samo izdržavanje pravog tempoa igra i pesama, već i obratiti pažnju na karakter i pravovreme specifičnim ukrasnim formulama, na prirodnu formulaciju frazama i na ubotrebi tehničkim elemenata virtuoznosti samo za izražanje, a ne za parade.
Iznenađujuće agilnost prsta, posebno dvostrukne, trostrukne i četvorostrukne stakature, ali i tehnika rukovanje meha, sa kojom Marcel Budala postigne da izvodi bogate nijanse, dostigavši gotovo do prošaputne tonove. Inteligencija koristeći kontraste i jačinu izražajnosti ostaje jedan od njegovih izuzetnih darova i niko do sada nije iznosio na takav nivo.
Marcel Budală izvodi vrlo ekspresivno sa svojom harmonikom ne samo kafanske lirske pesme, već i njegova sporija kola za slušanje ili brza kola (sirbe). Umro je 1989 u Bukureštu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hJFLh3hRJX8[/youtube]Odgovori