Fărămiţă Lambru

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
malidecak
16 basova
16 basova
Postovi: 17
Učlanjen: 31 Jul 2011, 15:04

Fărămiţă Lambru

Post od malidecak » 27 Jun 2014, 13:30

Fărămiţă Lambru je rođen 15. septembra 1927 u staroj porodici muzičara. Naučio da svira od svoga oca, violinista Tudor Fărămiţă, od detinjstva. Imajući dobar sluh, brzo savlada običan ciganski repertoar, posebno vokalni stil interpretacije.
Od 1953 je sarađivao sa pevačicom Marijom Tănase, kraljica rumunskog melosa. Posle njene smrti (1963), doživeo brz put karijere kao popularan virtuoz na harmonici i dirigent profesionalnih timova.
U periodu 1952-1956, radi kao instrumentalista narodnog orkestara pored nekolikih zabavnih pozorišta u Bukureštu. Godine 1962 snimio svoj prvi gramofonski materijal sa rumunskom kučom Electrecord uz pratnje orkestre koje dirigovao Nicolae Băluţă.
Ide na turneju u Francuskoj (1965 i 1967), Nemačkoj Demokratskoj Republici (1966) i Italiji (1966). U glavnom gradu SSSR ostavijo neobično dobar utisak, osvojivši međunarodnu reputaciju. Nazad u zemlji, počeo je da ponovo snimi gramofonske ploče sa Electrecord.
Pojavio se u različitim koncerata i estradnim nastupa, sarađivao sa Narodnom Orkestrom Radioa Bukurešta, ali najviše prisustva na popularne zabave (venčanja, krštenja). Razboli se tuberkulozom zato što je pevao neprihvatljivo dugo. Biti priznat virtuoz, bio zatražen i da se pojavi u nekolikih filmova.
Fărămiţă Lambru je bio jedan od najkompletnijih i originalnih rumunskih muzičara druge polovine prošlog veka. Kao muzičar, svira bas na harmonici sa levom rukom izuzetnim virtuoznosti i savladao kompletan asortiman melodičnih komada ekstremnog tehničke finese i suptilnosti, gotovo "glas" za desnu ruku. On je bio prvi harmonikaš iz Rumunije koji je svirao bas solo na harmonici krajem 1940.
Kao harmonikaš čuvene Marije Tanasea, Fărămiţă Lambru savladao repertoar od skoro 200 instrumentalnih i preko 150 vokalnih numera, iz repertoarom određenom urbanskog muzičara (periferije Bukurešta), ali to izvanredno ilustruje posebno na vokalni način.
Njegov vokalni stil podseća na glasove u drugoj polovini XIX veka. Takav vokalni stil koristio čuveni Anton Pann. Na fraziranje i akcenti instrumentalnih kola i igara su uticali naročito Sava Pădureanu i George Ochialbi (svi muzičari istovremeno sa njegovog dede).
Umro je 12. decembra 1974 u Bukureštu, od tuberkuloze.

phpBB [video]


phpBB [video]Odgovori