Art Van Damme

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.

Pravila foruma

Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.

Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 458
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 23 Apr 2015, 15:42
Slika

Art Van Dam
(1920 - 2010)

Art Van Dam, jedan od najvecih svetskih izvodjaca dzez muzike na harmonici, potice iz grada Norvej u drzavi Micigen (USA). Harmoniku je svirao od svoje devete godine, a ubrzo su poceli i njegovi nastupi kao solista na harmonici.
1938. godine osniva trio sastavljen od harmonike, gitare i kontrabasa.
1941. godine prikljucuje se velikom dzez orkestru koji je vodio Ben Berni, i bio je clan orkestra sve do Bernijeve smrti.
Od 1945. pocinje da radi i za nacionalnu TV i radio mrezu NBC (National Broadcasting Company ) i tu nastupa u mnogobrojnim radio i TV emisijama.
Njegova popularnost nije se zadrzala samo na prostorima Amerike, vec je poznat i u ostalim delovima sveta pa i u Evropi.

Sezdesetih godina se pojavljuju ansambli koji podsecaju na ansambl Art Van Dama.
Art Van Dam je komponovao mnogo dzez tema, odrzao je nebrojano nastupa, snimio veliki broj ploca, pokazao da dzez moze da se svira i na harmonici,
i postao uzor mnogim mladim harmonikasima koji pokusavaju da dostignu njegov nivo interpretacije dzez muzike na harmonici.
Samo nek se svira...

Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 458
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 26 Apr 2015, 01:08
Da ne bi ostalo samo na recima

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ODqjzXvPHhU[/youtube]
majstor dzeza
Samo nek se svira...

Povratak na Harmonikaši svetski i naši

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!