Bata Kanda

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1347
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Bata Kanda

Post od Webmaestro » 20 Sep 2009, 00:44

slika

Lepota i plemenitost zvuka njegove harmonike izdvaja ga po karakterističnom stilu i pristupu interpretaciji kolorita i bogatstva naše folklorne baštine. Uz ovu karakteristiku nameće se njegov prisni odnos i ljubav prema folkloru balkanskih naroda (rumunski, bugarski, grčki, mađarski) i ruskom folkloru. Čistota stila, interpretacija ovih folklornih bogatstava praćena sonornim zvukom njegovog virtouznog instrumenta čine ga jedinstvenim na polju harmonike. Njegov setni legato, praćen odgovarajućom dinamikom, stvara kod čoveka posebno raspoloženje. Kada se tome doda maštovitost i bravuroznost vokalno-instrumentalnog stila onda je to samo naš BATA KANDA. Pri tome je u osnovi očuvan folklor sa svojim osnovnim karakteristikama. Međutim, VLADETA KANDIĆ ide dalje. Kao novinu on u svoju interpretaciju unosi i elemente džeza. U tom stilu stvorio je kompozicije: "Sofkina ljubavna igra" i "Kandoro" u aranžmanu Jovana Pavićevića. U specifičnom zvuku Kandinog vokalno-instrumentalnog stila, ritmičkog kolorita Vranja i Kosova, uz bogatu improvizaciju, doživljavamo pun intenzitet ambijenta. To ga čini jedinstvenom pojavom naše muzičke, folklorne tradicje - to ga čini BATA KANDOM.


Slušajući ploču: "Srcem svira Bata Kanda", otkrivaju se još neke njegove karakteristike. "Najciganskije kolo" koje je njegov kredo, doživljava veliki uspeh ne samo u našoj zemlji nego i van nje - u Rumuniji. Državni ansambl "Banatul" iz Temišvara koreografski je postavio ovo kolo kao folklornu tačku. Druga, treća, četvrta, šesta numera na ovoj ploči su plod njegovog originalnog stvaralaštva inspirisanog srpskim - šumadijskim melosom. To su instrumetalna, igračka kola efektnog izvođenja. "Igrački merak" (numera broj 5) je prazničnog raspoloženja uz zvuke harmonike i glasa. Ostale numere su virtouznog karaktera u kojima solista pokazuje majstorstvo različitih stilova. U njima je zastupljeno njegovo originalno stvaralaštvo.


Vladeta Kandić je u svojoj muzičkoj aktivnosti bio 15 godina član Akademskog društva Beogradskog univerziteta "Branko Krsmanović" - kao solista, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra i kao član Akademskog hora. U ovoj akademskoj sredini ostavio je duboke tragove svoje umetnosti. Nezaboravne su svetske turneje Akademskog hora i Ansambla narodnih igara na četiri kontinenta (Severna i Južna Amerika, Azija i Afrika), na kojima je značajno mesto zauzimala uspešna aktivnost jednog vrednog čoveka -VLADETE KANDIĆA.

(O Bata Kandi - Dirigent, Bogdan Babić)Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 508
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Bata Kanda

Post od accordionist » 04 Nov 2010, 00:15

Iz mnostva harmonikasa srednje generacije kao osobita estradna licnost i harmonikas-virtouz izdvaja se Bata Kanda koji i osim solistickog nastupanja, uspehe postize svojim aranzmanskim zahvatima dostojnim simfonijskih merila. Ostace zapazen njegov aranzman "Najciganskijeg vasarskog kola" iz 25 delova! U njegovoj interpretaciji narodne pesme sa orkestrom njegova harmonika jeste dominantan instrument, ali ostali instrumenti nisu samo pratnja harmonici vec se oni sa njom razgovaraju i natpevavaju!

Bata Kanda je poznat medju harmonikasima kao sjajan instrumentalista koji izvanredno svira "rumunjeze" (rumunsku narodnu muziku) i koji vrlo uspesno svira "bugarice" i makedonske pesme, a ume lepo i siroko da veze raspevanim sumadijskim stilom! Neobicno je to sto on cesto eksperimentise sa svojim instrumentom, narocito u dzezu!Avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 771
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Bata Kanda

Post od micha56 » 19 Dec 2010, 02:20

Odavno tražim po Net-u video snimak kola Kandoro od Bata Kande i ništa. Niko ga nije postavio kao video. A vezan sam emotivno za to kolo, jer sam ga nekad sa drugarima svirao u KUD-u negde 1974-75 sa koreografijom.
Inače kolo je izašlo 1973.
Elem. kad nema videa, pristadoh i na mp3 i nađoh neki koji je snimljen sa izgrebane ploče - šušti, pucketa, katastrofa - preslušavana ploča najmanje 1000 puta, a gramofonska igla bacana na ploču.
I propustih snimak preko Adobe Audition 3 i Sound Forge 9 i ispade nešto, bolje nije moglo, a i nisam ni umeo. Procenite sami.

Bilo kako bilo, ponosan sam što sam oteo zaboravu ovo predivno kolo od našeg Bata Kande i za sada postavio jedini video snimak ovog kola na YouTube.

Uživajte.- i uspesni grese, ali nikad ne odustaju -

Avatar
teacher
16 basova
16 basova
Postovi: 29
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Bata Kanda

Post od teacher » 19 Dec 2010, 02:39

Micha, postavit cu ja za koji dan 2 LP od Bata Kande, gdje je, izmedju ostale muzike, i Kandoro.

- Vladeta Kandic-Bata Kanda - Srcem svira Bata Kanda, RTB LP 1101535, 13.11.1979
Ploca izdata povodom proslave 20 jubilarnih estradnih godina Bata Kande

- Vladeta Kandic-Bata Kanda - Harmonika za sva vremena, RTB 202550, 10.09.1991

Pozdrav.Avatar
boki80
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Bata Kanda

Post od boki80 » 19 Dec 2010, 09:52

Odlican harmonikas i do skoro sam ga bas izuzetno cenio. Kad kazem do skoro mislim do trenutka kada sam odgledao jedan klip na Youtube pod nazivom "Aca Cergar Jagodina". Gde se dok Aca svira cuje njegov glas kako kaze "Ljubisa Pavkovic, malo dete za Acu..." Posle je cak javno izasao i opet podcenio Ljubisu, to mi se nikako nije dopalo i razocarao me je. Mislim da mu to uopste nije bilo potrebno i nije na mestu da jedan umetnik i majstor tako nesto kaze za svog kolegu koji je inace mnogo ostavio iza sebe.Avatar
teacher
16 basova
16 basova
Postovi: 29
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Bata Kanda

Post od teacher » 19 Dec 2010, 11:07

Boki, najveca je greska mijesati rezultate nekog umjetnika sa njegovim privatnim ponasanjem. Svi veliki umjetnici (ne samo u muzici), su malo na svoju ruku, zato i jesu veliki. I sam Pavkovic, o kome govoris, ima jako puno musica i dosta neprilicnog ponasanja prema kolegama sa kojima je svirao, ali to ne znaci da nije velik umjetnik.
Jedne prilike sam postavio kola od Branimira Djokica na jednom od foruma, i u postu sam dobio poruku da li ja znam ko je Branimir Djokic, i da li znam da je on u Seseljevoj stranci, itd, itd. Odgovorio sam da sam postavio kola od Branimira Djokica, harmonikasa, a sta on privatno radi, to me ne zanima.
Tako bih savjetovao tebi (kao stariji kolega), cijeni Bata Kandu po onome sto je napravio kao muzicar, a ostale stvari ostavi zutom tisku i trac rubrikama po novinama.
Te stvari se osjete najvise nakon ovog rata, kada su mnogi pjevaci, a i drugi umjetnici, imali raznoraznih izjava, pjesama, i jos kojecega, pa su protiv sebe okrenuli i dojucerasnje postovaoce, sa cim se ja ne slazem, Koga sam postovao (kao umjetnika), prije rata, postujem ga i sada, jer me zanimaju samo, i samo, umjetnicki rezultati.

Pozdrav.Avatar
boki80
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Bata Kanda

Post od boki80 » 19 Dec 2010, 11:24

Prihvatam stav kolege Teacher-a sve sto je receno na mestu je. Nemojte mi zameriti sto sam napisao prethodnu poruku. Pozdrav!Avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 771
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Bata Kanda

Post od micha56 » 19 Dec 2010, 13:11

@teacher
Sve sto si rekao - pozdravljam kao mecka tojagu. Ali ...

Po nekad je tesko zaboraviti neke stvari koje znas o nekome. Narocito je tesko ako si dugo o nekome imao dobro misljenje, a onda te je razocarao nekim svojim postupkom ili izjavom. Ja donekle i razumem bokija80, ipak ...
Treba prevazilaziti sve te stvari, narocito u muzici. Pa ti ne volis ili cenis nekog muzicara sto je lep ili dobar - valjda je to zbog toga sto je taj nesto dobro odsvirao, odpevao ili komponovao i time te dirnuo u srce. To je prava stvar i drugo zanemari.

Meni licno nikad nije bilo jasno, kako los covek moze da komponuje, odsvira ili odpeva nesto tako dobro da dirne u srce milione ljubitelja neke muzike. To po meni ne ide zajedno nikako. Ali izgleda da je to ipak slucaj kod mnogih, pa cak, kako kaze Teacher - oni i jesu veliki zbog toga sto su takvi "na svoju ruku".

Prema tome - u muzici gledaj i slusaj sta neko radi i kakav je muzicar i bas te briga kakav je on privatno i sta je tresnuo, pa jedva ostao ziv.

Pozzz.


- i uspesni grese, ali nikad ne odustaju -

Avatar
MladenIsakovic
120 basova
120 basova
Postovi: 209
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Bata Kanda

Post od MladenIsakovic » 19 Dec 2010, 14:16

To što je Bata-kanda rekao za Pavkovića, ja isto mogu reći za Bata_kandu. Mene bi bilo sramota, recimo, da snimim kolo, i progutam i slepim trećinu trilera u delu, što bata-Kanda radi. Kao kompozitor je mnogo bolji nego kao harmonikaš.
Elem, Pavković odlično svira, to što je dao našoj narodnoj muzici je da se kapa skine, raznovrsan je, i da ne nabrajam.
Ali - što se same virtuoznosti tiče, kao instrumentaliste - jeste vi slušali Acu Čergara uživo? :) Mogu vam reći da čovek rastura, ali rastura! :)Avatar
teacher
16 basova
16 basova
Postovi: 29
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Bata Kanda

Post od teacher » 19 Dec 2010, 16:08

boki80 je napisao:Prihvatam stav kolege Teacher-a sve sto je receno na mestu je. Nemojte mi zameriti sto sam napisao prethodnu poruku. Pozdrav!
Nema nikakvih zamjerki Boki na ono sto si napisao. Sve je to ljudski. Povrijedit te moze samo neko koga volis, ili obozavas.
Svi znate Elton Johna, a znate i njegovo seksualno opredjeljenje. Zar ga trebam zbog toga manje cijeniti kao umjetnika???
Bora Corba, pjesnik pa onda muzicar. "E moj druze zagrebacki, eto nas kod vas u pljacki...". Bilo takvo vrijeme, ispjevao to, pa sta. To samo dokazuje da su i umjetnici ljudi, koji imaju i dobrih i losih strana.
Znaci zbog toga trebam zaboraviti sve one prekrasne pjesme koje je napisao, uz koje sam odrastao?
Ima tih primjera koliko hocete, ali sve se svodi na isto: ne praviti od osobe svog obozavanja, ikonu, sveca, nekoga bezgresnog, vec ga prihvatati kao umjetnika ciji rad cijenimo i postujemo, a sve ostalo ostavimo po strani.

Nadam se da vas ne davim svojim filozofiranjem, ali stariji sam i imam puno kilometraze :), pa vam sigurno ovo sto pisem nece naskoditi da procitate, i probate se tako odnositi prema svojim idolima.

Pozdrav za ovo lijepo drustvo ljubitelja harmonike, a i muzike opcenito, koje se okupilo na ovom forumu.Odgovori