Stranica: 1/1.

Novica Negovanovic

Objavljeno: 17 Maj 2011, 23:39
od accordionist
slika

U godinama izmedju 1970. i 1980. Novica Negovanovic je bio medju najpopularnijim jugoslovenskim harmonikasima nekom svojom novom orijentacijom koja nije bila ni sledovanje puta Mije Krnjevca, niti podrzavanje Jovici Petkovicu. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (medju kojima treba narocito istaci "Pericino kolo") delovale su tako sveze i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikasa. Bio je na putu da postane harmonikaska velesila, ali tada se odrekao solisticke karijere harmonikasa, a vise se eksponirao kao pevac i stvaralac novih pesama.

Njegovi forspili i kola su prave koncertne minijature. I pored sve tehnicke komplikovanosti njegova kola su sacuvala ravnomeran tempo da se uz njih lepo moze igrati u kolu. Ipak mu se omaklo da napravi nekoliko tehnicki vrlo teskih kola pa mu se desilo ono sto se desava svim preambicioznim harmonikasima - zbog toga sto su teska za sviranje, skromniji harmonikasi ih ne mogu svirati pa tako te kompozicije budu zaboravljene ! Ipak, sve u svemu - Novica Negovanovic ce ostati ime koje se pamti medju jugoslovenskim harmonikasima.

Re: Novica Negovanovic

Objavljeno: 17 Maj 2011, 23:56
od MladenIsakovic
Izuzetan čovek, i izuzetan harmonikaš.

Re: Novica Negovanovic

Objavljeno: 17 Jun 2011, 22:59
od Dallape 1960
Nole je jedinstven.. naklon maestru Negovanovic Novici :depkvk:

Re: Novica Negovanovic

Objavljeno: 17 Jun 2011, 23:45
od Bata Kanda 73
Takodje i moj VEELIKI naklon i respekt ovakvoj ljuckoj i muzickoj velicini!!! :jdishddf:

Re: Novica Negovanovic

Objavljeno: 02 Sep 2017, 01:09
od DervenD
Nema sta,virtouz na dugmetari,jedan od najboljih.

Muzicki obrazovan i kompletan.Kruzi anegdota(neznam koliko je tacna),da je svojevremeno pesmu "Ti andjeo,a ja djavo" spremao za Safeta Isovica,a da ga je brat Predrag nagovorio da on to sam snimi(mozda je steta sto i Safet nije snimio).Za uzvrat Safetu je dao "Ko se jednom napije vode sa Bascarsije".Odradio je sa njim kompletan album gde je i pesma Alekse Santica(ustvari skracena poema) "Jahao sam konje",gde je pokazao raskos i virtuoznos,ne samo kako se svira,vec kako se muzicira.Posle tog albuma pok.(ili rahmetli) Safet je u transu izjavio da je Novica Negovanovic najpismeniji muzicar koga Srbija ima.

Odaziva se na poziv kolega kod proslava.Gledao sam ga i slusao cesto na Kolarcu prosle i ove godine:prosle Grainoj proslavi jubileja,ove kao gost na koncertu Rase Pavlovica,njegovog kuma.Pitom i komunikativan covek.

Odpevane pesme Dobrice Erica poput "Stani brza reko stani,za me nema broda"(sopstvena pratnja) i "Hej mesece brate"(pratnja Tomice Miljica),kao i Pericino kolo mislim da ce ostati vecite i nikada nece pasti u zaborav.

Harmonika je deo njegovog tela i sa njom mi deluje mnogo mocnije,jer mislim da je sa harmonikom najjaci.Zatim sledi njegov kompozitorski rad, pa tek onda kao pevac,mada mislim da je pomenute pesme i "Jedna reka u mom kraju" odpevao vrlo korektno.

Re: Novica Negovanovic

Objavljeno: 03 Sep 2017, 01:11
od DervenD
U prethodnom postu "pogresno" sam napisao naslov jedne od njegovih pesama ciji je tacan naslov "Tece reka,tece Gruza",a ne "Stani brza reko stani,za me nema broda".Sto se mene tice bilo koji naslov da je stavio meni odgovara kad je pesma kompletno odlicna.I Novica i pok.Tomica stvarno maestralno su aranzirali i odsvirali,da boje ne moze biti.