Stranica: 1/1.

Bane Milutinović

Objavljeno: 14 Nov 2011, 16:17
od Webmaestro
Bane Milutinović - biografija

slika

Medju prvim izuzetno talentovanim ucenicima Mijine skole bio je i Bane Milutinovic - zvani Bane Dobravac koji je vrlo brzo stasao u pravog majstora na harmonici. To je ucenik koji je po misljenjima mnogih i nadmasio profesora. Istina je to da su kola Baneta Milutinovica pravljena u stilu Mije Krnjevca, ali su nadgradjena nekom novom i osobitom ritamskom i melodijskom strukturom. Banetova kola jos uvek tonski tehnicari-sladokusci pustaju u etar, cesce se cuju ta kola nego ona koja je Mija snimao u svojim najslavnijim danima! Odselivsi se u Sarajevo nije ga nesto bilo na radio-stanicama, nego je svirao po sarajevskim kafanama. Neki objasnjavaju to sto je ostao van programa radio-stanica zbog toga sto se obreo i Sarajevu onda kada je Jovica Petkovic bio vec ustolicen. Kao retko koji Mijin ucenik Bane je usao u lavirint nota i odatle izasao kao pobednik - zavrsio je Pedagosku akademiju i kao nastavnik muzike radi u nekoj od sarajevskih skola.

Re: Bane Milutinović

Objavljeno: 14 Nov 2011, 16:22
od Webmaestro
phpBB [video]

Re: Bane Milutinović

Objavljeno: 10 Dec 2011, 21:08
od Dallape 1960
Legenda.. Ucitelj mog ucitelja.. :) :) Strahovita tehnika sviranja u tercama.. i dan danas ne prevazidjena..

Re: Bane Milutinović

Objavljeno: 25 Avg 2013, 12:45
od harmonikasbgd
Danas je Bane izuzetno los covek kao covek.
Valjda to ide s godinama.............

Re: Bane Milutinović

Objavljeno: 04 Sep 2017, 22:25
od DervenD
Bane Dobravac,kako ga zovu "stari" Planjani i Palancani neprevazidjeni u sviranju duplikata,jedan od nasih virtouza na dugmetari.Bezao je tokom rata i dosao bez harmonike,da bi se ponovo vracao u Bosnu po harmoniku,pricao mi je jedan nislija,ucenik Mirka Kodica,inace nekada druga harmonika u orkestru pok.Sinise Matejica.

Re: Bane Milutinović

Objavljeno: 30 Sep 2018, 14:26
od accordionist
Bane Milutinovic - Dobravac

- Rodjen je 28.10.1932. u Dobrom Dolu, opstina Smederevo.
- Prvi ucitelj na harmonici bio mu je otac Bogdan, a zatim su ga ucili i Doda Rankovic, Rade Prokic i Miladin Antonijevic. Medjutim najvece znanje i muzicku pismenost stekao je kod velikog harmonikasa i muzickog pedagoga Mije Krnjevca. Jednom prilikom Mija Krnjevac izjavio je kako je Bane Milutinovic njegov najbolji ucenik. Kasnije je i svirao u Mijinom orkestru.
- Svirao je sirom sveta, pocev od Evrope, Amerike do Australije. Od 1954 do 1956 pratio je mnoge vrhunske pevace Radio Beograda.
- U Sarajevu zavrsava Pedagosku akademiju, a potom radio u Muzickoj skoli kao nastavnik harmonike gde je radio skoro 20 godina. Sada je u penziji, zivi u Sarajevu, a leto provodi u svom rodnom kraju.
- U svojoj bogatoj muzickoj karijeri snimio je 27 kola, od kojih je najpoznatije kolo Milutinka. Autor je preko 70 kola.