Nihad Hrustanbegović

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.

Pravila foruma

Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Korisnikov avatar
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1315
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 20 Nov 2011, 00:33
Nihad Hrustanbegović

Slika

Nihad Hrustanbegović, bosanskohercegovački maestro na klasičnoj harmonici, kompozitor i magistar muzike rođen je u Bijeljini 1973 godine.

Osnovnu muzičku školu završava 1988 godine u Bijeljini a Srednju muzičku školu u Tuzli 1992 godine. Za vrijeme školovanja u Bosni i Hercegovini postiže značajne rezultate kao solista na klasičnoj harmonici od kojih se moze izdvojiti prva nagrada na Republičkom takmičenju (BiH) u Bihaću (mart 1991 godine) i druga nagrada na Saveznom takmičenju učenika i studenata ex SFRJ u Herceg-novom (april 1991 godine).

Krajem 1994 godine odlazi u Kraljevinu Holandiju gdje u septembru 1995 nastavlja dalje obrazovanje na Muzickoj akademiji u Enschedeu i na Akademiji za umjetnost u Arnhemu gdje stice zvanje docenta harmonike (Bachelor) u junu 2000 godine. Postidiplomski studij za koncert majstora na klasičnoj harmonici pohadja na Messiaen akademiji u Arnhemu gdje 4 jula 2002 godine stiče zvanje “Master of music” (koncert majstor na koncertnoj harmonici za solo, kamernu muziku i muzički teatar). Za vrijeme školovanja učestvuje na mnogim evropskim projektima vezanih za klasičnu i modernu muziku i pohadja master - klas kod najeminentnijih svjetskih stručnjaka za harmoniku kao što su Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crab, Mati Rantanen i Helka Kimalainen.

U martu 2007 godine Nihad Hrustanbegović izdao je u Holandiji prvi solistički album pod naslovom “The Best of Concert Accordeon ”. Povodom izlaska prvog solo albuma Nihad Hrustanbegović je gostovao 28 marta 2007 u najpoznatijem holandskom TV programu De Wereld draait door. U aprilu 2007 godine kompozija sa solo harmoniku, Wereld promenade iz Stork svite koju je napisao Nihad Hrustanbegović izabrana je za muzicki tune u novoj Heineken Extra Cold TV reklami koja je dozivjela TV premijeru 23 jula 2007 godine. Odlukom Uprave Platforme BiH u Kraljevini Holandiji Nihad Hrustanbegović je dobitnik priznanja za najuspjesniju ličnost BiH zajednice u Kraljevini Holandiji u 2007 godini.

Kao solista na harmonici i kao član ansambla Flairck, Mediterranean Sundance nastupao u svih 113 teatara Holandije i koncertnim dvoranama u Austriji, Belgiji, Češkoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Njemackoj, Poljskoj, Španiji, Švajscarskoj, Luksemburgu i Mađarskoj. Medju najvažnije koncerte Nihada Hrustanbegovića moze se izdvojiti solostički nastup u koncertnoj dvorani Vredenburg u Utrechtu povodom 50 godina postojanja UAF organizacije gdje je pored 1200 slušalaca bila prisutna i Holandska Kraljica Beatrix; u 2005 godini u “Hal of knights” u Den Hagu u prisustvu bivšeg Holandskog premijera i visokog komesara ujedinjenih nacija Ruud Lubersa; 2009 godine sa čuvenom pjevačicom, foto modelom i glumicom Grace Jones u izvedbi pjesme I’ve seen that face before u koncertnoj dvorani Paradiso u Amsterdamu, u Concertgebouw Amsterdam kao solista u saradnji sa The Jazz Orchestra of the Concergebouw pod dirigentskom palicom Henk Meutgeert i kao gost solista sa Al Di Meola u koncertnoj dvorani Metropool.


Izvor: Wikipedia


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WLag_dbUrIA[/youtube]

Nema harmoniku
Postovi: 4
Pridružio se: 15 Jan 2012, 22:54
PostPoslato: 15 Jan 2012, 23:02
Osim sto lepo svira ovaj decko lepo i izgleda. :roll: Bravo za Nihada.
Korisnikov avatar
48 basova
48 basova
Postovi: 58
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41
PostPoslato: 11 Jun 2017, 13:14
Moj drug Nihad. Vrhunski harmonikas.
Bili smo kod istog profesora, N. Aliustica u Bijeljini.
Veliki pozdrav za NIhada!

Povratak na Harmonikaši svetski i naši

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju

       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!