Kako od obicne gitare dobiti MIDI gitaru

Gudački i trzalački instrumenti: violina, gitara, kontrabas, tamburica...
Korisnikov avatar
Nema harmoniku
Postovi: 12
Pridružio se: 02 Maj 2011, 02:23
PostPoslato: 24 Maj 2014, 10:50
Jako zanimljiva stvarcica koja se prikaci na gitaru i dobijete MIDi signal.
U pitanju je Roland GK-3 Pickup, ovde je njihov sajt http://www.rolandus.com/products/details/651/features/
a kad budem imao vremena ostavicu i moja iskustva sa spravom.
MENJAM ELEKTRICHNU GITARU ZA PLINSKU! :)

Nema harmoniku
Postovi: 1
Pridružio se: 20 Jun 2013, 06:43
PostPoslato: 20 Jun 2014, 13:42
Iz prve replike, na gore navedeno pitanje, proizlazi da je lako pretvoriti gitaru u MIDI sintisajzer! Ipak to nije baš tako. U principu, ko ima novca, najjednostavnije je kupiti midi gitaru i pojačalo sa ugrađenim sintisajzerom, a za one druge ostaje komplikovana ugradnja pikapa (pieco) sa MIDI kontrolerom. Postavljanje pikapa je jednostavno. S dvostranom ljepljivom trakom prilijepi se blizu (bridge) konjića, dok modul se može fiksirati na samom tijelu gitare ili na "kaišu" za gitaru. To bi mogli nazvati MIDI gitara. Međutim bez odgovarajućeg sintisajzera s gitarom se samo možete "slikati". Predhodni post preporučuje Roland pikap, ali bez orginalnog rolandovog sintisajzera teško je nešto drugo "upariti". Zato se kompletan sistem mora kupiti i zajedno koristiti. Čak se sint. uz mikrofon može koristiti bez pikapa, naravno, uz akustičnu gitaru. To ne bih početniku preporučio jer će se iznervirati i na kraju kupiti pikap. Sviranje MIDI gitare nije baš isto kao i električna gitara. Preporučio bih da zainteresovani prvo proba negdje u prodavnici ili kod prijatelja i vidi kako to sve izgleda i tek tada odluči da li mu to treba. Za kompozitore, gitariste, koji ne znaju da sviraju klavijature, to je, svakako, napredak. Sa gitarom mogu da pokreću programe za komponovanje i pripremu midi "matrica". Zaista je to najlakši put da se dođe do dobrog notnog zapisa.
Na kraju da dodam da je najbolje nabaviti jeftinu el. gitaru s jednim magnetom (može i bez ispravnog magneta) i dobro kotiranim vratom (u bilo kakvom upotrebljivom stanju) i tu ugraditi MIDI pikap. Naravno, treba kupiti i ostale stvari koje idu uz to. Također, bih preporučio jeftin sintisajzer (klavijaturu) koja podržava sve MIDI standarde. Nažalost, to je najeftinije rješenje da čujete svoju novu MIDI gitaru.

Nema harmoniku
Postovi: 13
Pridružio se: 16 Mar 2013, 02:30
PostPoslato: 10 Okt 2014, 15:31
metropolit: hvala na odličnom odgovoru!

Dobro je znati, da se (važi za midi pick-up na običnoj gitari) radi o detekciji frekvencije pojedinačnog tona - tek posle toga može da se generira midi string (odnosno kod ili komanda).
A to znači - što nižji jest ton, to duže traje. U praksi: nije za grupne svirke uživo - ili treba biti majstor te svirati stalno "nešto unapred"!

Povratak na Instrumenti sa žicama

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!