Stranica: 1/1.

Kako od obicne gitare dobiti MIDI gitaru

Objavljeno: 24 Maj 2014, 11:50
od gitarista
Jako zanimljiva stvarcica koja se prikaci na gitaru i dobijete MIDi signal.
U pitanju je Roland GK-3 Pickup, ovde je njihov sajt http://www.rolandus.com/products/details/651/features/
a kad budem imao vremena ostavicu i moja iskustva sa spravom.

Re: Kako od obicne gitare dobiti MIDI gitaru

Objavljeno: 20 Jun 2014, 14:42
od metropolit
Iz prve replike, na gore navedeno pitanje, proizlazi da je lako pretvoriti gitaru u MIDI sintisajzer! Ipak to nije baš tako. U principu, ko ima novca, najjednostavnije je kupiti midi gitaru i pojačalo sa ugrađenim sintisajzerom, a za one druge ostaje komplikovana ugradnja pikapa (pieco) sa MIDI kontrolerom. Postavljanje pikapa je jednostavno. S dvostranom ljepljivom trakom prilijepi se blizu (bridge) konjića, dok modul se može fiksirati na samom tijelu gitare ili na "kaišu" za gitaru. To bi mogli nazvati MIDI gitara. Međutim bez odgovarajućeg sintisajzera s gitarom se samo možete "slikati". Predhodni post preporučuje Roland pikap, ali bez orginalnog rolandovog sintisajzera teško je nešto drugo "upariti". Zato se kompletan sistem mora kupiti i zajedno koristiti. Čak se sint. uz mikrofon može koristiti bez pikapa, naravno, uz akustičnu gitaru. To ne bih početniku preporučio jer će se iznervirati i na kraju kupiti pikap. Sviranje MIDI gitare nije baš isto kao i električna gitara. Preporučio bih da zainteresovani prvo proba negdje u prodavnici ili kod prijatelja i vidi kako to sve izgleda i tek tada odluči da li mu to treba. Za kompozitore, gitariste, koji ne znaju da sviraju klavijature, to je, svakako, napredak. Sa gitarom mogu da pokreću programe za komponovanje i pripremu midi "matrica". Zaista je to najlakši put da se dođe do dobrog notnog zapisa.
Na kraju da dodam da je najbolje nabaviti jeftinu el. gitaru s jednim magnetom (može i bez ispravnog magneta) i dobro kotiranim vratom (u bilo kakvom upotrebljivom stanju) i tu ugraditi MIDI pikap. Naravno, treba kupiti i ostale stvari koje idu uz to. Također, bih preporučio jeftin sintisajzer (klavijaturu) koja podržava sve MIDI standarde. Nažalost, to je najeftinije rješenje da čujete svoju novu MIDI gitaru.

Re: Kako od obicne gitare dobiti MIDI gitaru

Objavljeno: 10 Okt 2014, 16:31
od accordion-love
metropolit: hvala na odličnom odgovoru!

Dobro je znati, da se (važi za midi pick-up na običnoj gitari) radi o detekciji frekvencije pojedinačnog tona - tek posle toga može da se generira midi string (odnosno kod ili komanda).
A to znači - što nižji jest ton, to duže traje. U praksi: nije za grupne svirke uživo - ili treba biti majstor te svirati stalno "nešto unapred"!