Sve o žicama za gitaru

Gudački i trzalački instrumenti: violina, gitara, kontrabas, tamburica...
Avatar
gitarista
Nema harmoniku
Postovi: 12
Učlanjen: 02 Maj 2011, 03:23

Sve o žicama za gitaru

Post od gitarista » 09 Maj 2011, 00:23

Zamena žica

Ne postoji nikakav striktan rok trajanja žica. Ako mnogo svirate na njima brzo će propadati, a ako ih ne svirate uopšte ne mogu da traju večno.
Osećaj za to kad su žice na vašoj gitari dotrajale steći ćete najverovatnije posle nekoliko godina intenzivnog sviranja. Ako taj osećaj nemate, nije loše osloniti se na kalendarsku periodičnost. Mesec dana je neki prosek za muzičara koji vežba par sati dnevno. Gornja granica ipak postoji; posle tri-četiri meseca zamenite ih, ili barem prokuvajte komplet (nepoželjno) svirali ili ne.
Nove žice isključivo stavljajte sve zajedno. Rasparivanje nikad nemojte tretirati kao rešenje.


 Montiranje žica

Montiranje žica je još jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju. Evo, otprilike, pravilnog postupka. Iako neke od stavki nemaju preteranu važnost za one sa hard lock- om, nije loše da znate kako se šta radi.
Pakovanje žica koje ste naumili da upotrebite nemojte otvarati pre vremena da se žice ne bi isprljale. Redosled montiranja žica nije posebno važan. Ipak, stavljajte ih tako da vam one koje ste namontirali ne smetaju dok stavljate sledeće. Kod gitara sa rasporedom čivija na glavi 3+3 (Gibson ili akustične gitare) redosled bi otprilike bio G3, D4, H2, A5, e1 i E6, a kod rasporeda 6 u nizu (Fender i mnoge druge gitare) E6, A5, D4, G3, H2 i e1.
Ravne žice, najčešće prve tri žice ili prve dve kod akustičnih gitara, namotavaju se četiri kruga oko čivije. Motane žice tri kruga. Ovo uzmite u obzir pre nego žicu skratite. Lično sam pristalica skraćivanja žica iz dva razloga. Prvi je banalan. Ostaci koji vire nisu prijatni zbog svoje oštrine. U stanju su da ozbiljno poseku, a od njih strada i pakovanje u kom držite gitaru. Drugi razlog je vezivanje žice oko čivije.
Postoji više načina vezivanja žice oko čivije i svakom je cilj da spreče popuštanje žice i raštimavanja gitare. Jedan od načina je da se žica dva puta provuče kroz otvor na čiviji, drugi je bukvalno vezivanje žice u čvor posle provlačenja kroz otvor. Moj sistem je da žicu posle provlačenja kroz otvor na čiviji savijem na dole (taj deo je dugačak taman toliko da ne dodiruje drvo) i sve namotaje motam preko njega. Svaki sistem koji će da zaustavi odmotavanje je dobar.
Namotaji oko čivije treba da idu jedan do drugog i to ka glavi gitare, kako bi odstupanje od pravca dela žice koji treperi bilo što veće.
Žicu dok namotavate držite nategnutu, kako bi što bolje legla na čiviju. Šta se zapravo dešava ako je montirate labavu; žica bude napeta samo od donje kobilice do mesta gde dodiruje čiviju, a namotaji na čiviji ostanu mekani. U tom slučaju treba joj dosta vremena da se cela zategne. Gitara sa tako stavljenim žicama lako se raštimava. I po nedelju i više dana ćete morati da dotežete štim. Na žalost, prelazni period je neminovan. Kad su žice postavljene na pravi način, treba im oko dan-dva.


Debljina žica

Primetili ste sigurno da kada se priča o kompletima uvek se spomene neki broj. Taj broj je opšti pokazatelj debljine žica u kompletu. Ako vam neko kaže da svira na devetkama, to znači da njegov komplet ima prvu žicu čiji je prečnik 0.009" (inča). Inč je 25,4 mm, što znači da je debljina njegove prve žice 0,2286 mm. Ne zaboravite da je električna gitara američki proizvod i da kod njih vladaju anglosaksonske mere.
Budite oprezni po tom pitanju. U mnoge gitare su ugrađeni delovi čije se veličine mere inčima. Nepovoljna stvar kod tih gitara je što morate koristiti adekvatan alat. Tu posebno mislim na šrafove sa inbus glavom kojih ima dosta na gitarama.
Da se vratim na žice. Kompleta ima raznih. Viđao sam: 0.007, 0.0075, 0.008, 0.009, 0.010, 0.011, 0.012 i sve tako do 0.016. Svaki komplet ima svoje prednosti i mane. Tanji kompleti zvuče svetlije ali im je ton kraći i nema dovoljnu punoću. Ekstremno tanke žice uglavnom se koriste u studiju, i to samo u slučaju specijalnih potreba. Svirati stalno na njima graniči se sa neozbiljnošću. Devetke, desetke i jedanestice su najviše u upotrebi. I ovde važi pravilo o zlatnoj sredini. 0.009 nije loš komplet, ali u njegovom tonu nešto uvek kao da fali. Za 0.010 nemam šta da kažem, sem da je to dobar izbor. Ko hoće masan ton, preostaje mu 0.011 (Gary Moore koristi 0.012). Deblji kompleti koriste se uglavnom na akustičnim gitarama (bronze guitar strings).
Preporuke proizvođača ne treba zanemarivati. Ako kažu da je komplet specijalno namenjen, onda to sigurno nije bez osnova. Za one sa posebnim prohtevima još jedna informacija - nisu svi kompleti sa oznakom 0.010 isti. Razlikuju se po debljini ostalih žica, na primer:

e1 - 0.010 H2 - 0.013 G3 - 0.015 D4 - 0.026 A5 - 0.032 E6 - 0.038

e1 - 0.010 H2 - 0.013 G3 - 0.017 D4 - 0.026 A5 - 0.036 E6 - 0.046

e1 - 0.010 H2 - 0.014 G3 - 0.022 D4 - 0.030 A5 - 0.040 E6 - 0.050

Za one koji prelaze sa 9-ki na 10-ke imam jednu preporuku. Promena iako izgleda tragična nije strašna. Znam da će vam deblji komplet biti tvrđi, ali lako ćete se navići, a zauzvrat dobijate mnogo bolji ton.


 Kuvanje žica

Uzmite neku staru šerpu (preporučujem sa visokim obodom, jer sve strašno peni), u nju stavite žice i sipajte vode toliko da se žice potope. Zagrevajte sve to na ringli. Pre nego što voda provri, uspite sodu bikarbonu. Jedna kesica biće vam dovoljna čak i za bas komplet. Par minuta kuvanja i postupak je gotov. Žice izvadite iz vode i prebrišite krpom. Cilj brisanja je sušenje žica, a ne skidanje preostale sode bikarbone. Nju je nemoguće skinuti potpuno i barem par dana (što zavisi od toga koliko svirate) žice će vam biti brašnjave. Nikako ne pokušavajte alkoholom.
Nove žice nema potrebe prokuvavati, jer još u fabrici one prođu jedan tretman sličan ovom. Ovo ima smisla raditi starim kompletima skinutim sa gitare, ili eventualno novim koji su dugo stajali.
Cilj kuvanja žica je njihovo osvežavanje. Posle kuvanja žice postanu mekše (neznatno) i iz njihovih pora (mislim na motane žice) izađu masnoća, prljavština i perut sa prstiju koji zaustavljaju treperenje žice. Nemojte se zavaravati da će vam posle ovoga žice zvučati kao nove.


MENJAM ELEKTRICHNU GITARU ZA PLINSKU! :)

Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1347
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Sve o žicama za gitaru

Post od Webmaestro » 27 Sep 2011, 00:40

Nije ni gitaristima lako :pudc8:Avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 771
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Sve o žicama za gitaru

Post od micha56 » 27 Sep 2011, 18:35

Ma ja sam svirao ritam i solo gitaru profesionalno i ovo sto kazu za kuvanje zica - pa znate li vi koja je muka namestiti nove zice, a dupla muka skinuti postojece zice, skuvati ih i ponovo ih namestiti. Pa to je ubistvo. Jos pri tom morate voditi racuna da ih priblizno isto namotavate, posto one vec imaju iskrivljenost po civijama. Ako to ne uradite pazljivo - vrlo brzo se kidaju oko civija ili na nekom drugom mestu.
A i oko debljih zica dilema - jeste dobija se puniji ton, ali deblja zica ima veci otpor prilikom sviranja, pa vise i ostecuje jagodice prstiju.
Gitaristi imaju na jagodicama prstiju nesto slicno, kao trubaci na usnama - to se tamo zove "abazur", a kod gitare ne znam, ali znam da ako ne sviram neko vreme i dohvatim gitaru - posle sat ili dva svirke dobijem takve zuljeve na jagodicama prstiju, da je to katastrofa. Narocito na akusticnim gitarama, koje koriste deblje zice sa vecim otporom.

Moja preporuka - batalite kuvanje zica - kad su dotrajale - menjajte sve i uvek imate vrh tona.
Na svirkama uvek nosite rezervne zice i to narocito donje 3 (e1, h2, g3), ove gornje nikad ne pucaju (naravno pri "normalnoj" upotrebi gitare). I te kako ce dobro da vam dodju te rezerve kad vam pukne zica u toku svirke i ugrabite momenat da je zamenite na brzinu i samo nju. Posebno je problem sa zicama kad svirate napolju zimi na niskim temperaturama. E tad pucaju zice kao "lude".

Pozdrav i stvarno nije lako gitaristima.


- i uspesni grese, ali nikad ne odustaju -

zlatnajabuka
Nema harmoniku
Postovi: 1
Učlanjen: 04 Jan 2018, 12:45
Kontakt:

Re: Sve o žicama za gitaru

Post od zlatnajabuka » 04 Jan 2018, 12:48

Gitaristi imaju na jagodicama prstiju nesto slicno, kao trubaci na usnama - to se tamo zove "abazur

bas tako slazem se sa tobom od prevelikog rada dodirivanje gitare ili duvanja se pojavljuje to od velikog rada


najbolji trubaci na svetu

Odgovori