• NOTNA LITERATURA
  •  
    slika
     

Goč

Sa odredjenom i neodredjenom visinom tona: bubnjevi, vibrafon, daire...
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 480
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Goč

Post od accordionist » 22 Nov 2011, 03:00

Goč (tupаn, bubаnj, tаpаn)

slika

Veliki, široki, prstenаst obruč od orаhovog drvetа zаtvoren kožom, sа jedne strаne kozjom (viši ton), а sа druge ovčijom, telećom, pа i mаgаrećom (dublji ton). U deblju kožu se udаrа debljom pаlicom („čukаn“), а u tаnju kožu tаnkim drenovim prutom („prčkа“, „prаćkа“). Bаlkаnskа školа svirаnjа tаpаnа podrаzumevа svirаnje (а ne prаtnju) melodije, pri čemu se tаnkim prutom izobrаžаvа sve što svirаč želi dа kаže, dok se čukаnom sаmo punktirаju odrećenа melodijskа mestа.

Tаpаn je vekovimа bio nezаmenljiv nа seoskim veseljimа (svаdbe, kućne i seoske slаve), sа zurlаmа, gаjdаmа ili u većim instrumentаlnim sаstаvimа, а često i kаo solo instrument.Avatar
greedyf00x
16 basova
16 basova
Postovi: 16
Učlanjen: 28 Sep 2013, 15:12

Re: Goč

Post od greedyf00x » 12 Dec 2017, 13:17

Iako je opšte poznato da su najbolji tapani napravljeni od orahovog drveta, danas se mogu sresti i industrijski proizvedene perkusije slične ovom instrumentu. Odlikuju se vrlo često plastičnim telom i plastičnim kožama koji ne daju ni približan zvuk izvornom tapanu. U folkloru onoga što je ostalo od naše zemlje tapan je zastupljen u više etnografskih područja Srbije i regiona, mahom južnijih krajeva (Makedonija, etnografske oblasti južne i zapadne Srbije, Bugarska).

Neki etnomuzikolozi imaju prilično striktniji pogled na ovo, pa tapan vezuju striktno za pogranične krajeve južne Srbije i ne tolerišu pojavu tapana u muzici zapadne Srbije, Šumadije i severnijih područija. Pravu istinu naravno nikad ne možemo precizno odrediti. Jedina univerzalna istina je da je nama ovaj instrument stigao sa istoka i da je njegov zvuk sigurno odzvanjao većim delom našeg podneblja, usem internih migracija stanovništva ovim prostorima.

Što se tiče tehničke izvedbe instrumenta, sama nije preterano zahtevna, ali treba obratiti pažnju na par pojedinosti prilikom kupovine ili korišćenja:
- Drveni obruč bi trebalo da bude izrađen od punog drveta, lakiran i spojen samo na jednom mestu (iz trake u obruč)
- Hipotetički, najkvalitetniji tapan bi bio tapan izrađen iz jednog komada drveta (panja), bez tačke spajanja na telu, ali se ovo vrlo retko sreće (ja do sada nisam ni jednom video ovakav tapan)
- Gustina uplitanja kanapa za zatezanje mora biti odgovarajuća. Veliki razmak između rupa na koži kroz koje ide kanap može proizvesti loš zvuk
- Što gušće upletete kanap u kožu, veću ćete muku imati prilikom zatezanja koža kasnije
- Kombinacija koža: Kao što je accordionist i rekao koriste se već navedene kombinacije, s tim što bih za deblju stranu preporučio teleću kožu. Na tanjoj strani sam viđao i jagnjeću/ovčiju kožu (sve zavisi od preferencija)
- Kanap za zatezanje: Kanap ne sme da bude ni pretanak ni predebeo. Tanak kanap će pući nekad prilikom zatezanja, debeli kanap nećete moći da pritegnete i zavežete čvorove. Pertla osrednje debljine neka bude merilo (ne one jeftine, lisnate)
- Udaraljke: čukanj - puno drvo, zaobljeno na vrhu da se ne bi probila koža. Praćka: Neko savitljivo drvce (možda jorgovan, ukusi su različiti). I praćka može da probuši kožu, tako da, pažljivo.

Ja sam prilično mlad tapanista, i ovo sto sam rekao je prilično zasnovano samo na mom (nedovoljnom) iskustvu, tako da ako ima nekog iskusnijeg, neka me ispravi :svirac:Odgovori