gem wk3 wk3 wk6 wk8

Klavir, orgulje, klavijature, sintisajzeri, aranžeri...
Odgovori
zikoni1969
Nema harmoniku
Postovi: 4
Učlanjen: 01 Nov 2011, 14:46

gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od zikoni1969 » 01 Nov 2011, 14:59

posto znam da malo ljudi ima koji sviraju gemove klavijature pitao bih nekog ko ima vise iskustva da kaze nesto o njima mene naprimer interesuje posto imam gem wk3 nesto o njojAvatar
KizaX
120 basova
120 basova
Postovi: 124
Učlanjen: 29 Sep 2011, 22:31
Lokacija: Novi Beograd

Re: gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od KizaX » 01 Nov 2011, 19:42

WK aranzeri su slicne arhitekture kao i masine konkurentskih firmi (rompler plus automatska pratnja). Problem je u tome sto GEM nema dugu (i slavnu) istoriju razvoja sinteze, kao sto je slucaj sa Roland, Korg i Yamaha aranzerima, tako da su semplovi losijeg kvaliteta nego oni od "Velike trojke". Najveci problem, po mom utisku, je sto su lose spektralno izbalansirani kroz postojeci opseg. U GEM-u nisu radili resintetizirani PCM (kao Roland i ostali), nego su pokusali ici sa "prirodnim" semplovima. Tako, na primer, jedan sempl violine moze zvucati odlicno na odredjenoj tipci, a vec na sledecoj da bude znatno losiji. Kod klavira, recimo, tonovi u srednjem opsegu (od recimo g-G1) imaju vise brilijansa nego oni malo visi, sto i nema neke veze s logikom. Na skoro svim instrumentima su registri u razlicitim oktavama slabo izjednaceni. Ritam sekcija je vrlo tanka. Bas je "midlast".

Kao i svi drugi audiovizuelni materijali, i semplovi podlezu zastiti autorskih prava (Copyright), tako da ni jedan proizvodjac po zakonu ne sme doslovno preneti semplove iz druge masine. Neki formati su vremenom standardizovani (.MID, .WAV, .MP3, Akai...) i razlicite masine ih mogu uspjesno citati, ali su oni koji su formirani specificno za neku masinu (Roland, Korg, Yamaha, Gem style-ovi, programi za sintove, itd) "zatvoreni", tako da ih druge masine ne citaju.

To znaci da GEM u svakom slucaju ne moze citati nista (osim Midi fajlova) sto je pravljeno na masinama drugih proizvodjaca. Posto su na "narodnjackom" trzistu trenutni standardi Korg, Yamaha i Roland, mislim da bi neka od masina iz ove "Velike trojke" bila bolja investicija.

Od programa/instrumenata/boja, kako god, na GEM-u, moguce je koristiti fabricke semplove u ROM-u i ograniceno editovati postojece programe. Nista spektakularno. WK masine su pune bagova i nije redak slucaj da klavijatura "zakuje" usred svirke i da se mora iskljuciti i ukljuciti.
Kod nas je mnogo lakse naci softver za Korg/Yamaha/Roland nego za GEM.


slika

zikoni1969
Nema harmoniku
Postovi: 4
Učlanjen: 01 Nov 2011, 14:46

Re: gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od zikoni1969 » 02 Nov 2011, 00:44

stvar je ukusa neznam odakle ti toliko strucno misljenje ali ja sam do sada ima skoro sve ove klavijature wk serije i mogu da za sigurno kazem da se u mnogome bolje cuju od pojedinih korgovih ili rolandovih masina i nebi nikad menjao svoj gem u stvari to je stvar ukusa a sto se tice semplova mnogo mocnije i balansirano izlaze na razglasu od ovih sadasnjih korgovih masina u stvari prosto receno masno sto kod korgova nije slucaj mnogo su preostri i tanki tako da je to svar ukusa da u pravu si materijala za korgove masine ima ih svuda a li i ja i dalje mislim sto je kod nas retkos da ko sedne i da provali svoju masinu i da je namesti kako njemu odgovarazikoni1969
Nema harmoniku
Postovi: 4
Učlanjen: 01 Nov 2011, 14:46

Re: gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od zikoni1969 » 02 Nov 2011, 00:47

a da i ovu sam temu namenio da razmenjujemo misljenja samo o gemovim masinama a ne da dajemo sud o njimaBokic
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od Bokic » 02 Nov 2011, 03:53

zikoni1969,
KizaX i jeste dao na neki nacin misljenje kroz ovaj dosta ostar 'sud'.
Dodushe cije misljenje ne znam. Deluje mi suvise mlad da bi toliko klavijatura izucio, uporedio, a pogotovo strucno zakljucio. Mozda se to misljenje bazira na odredjenim modelima, ali nikako se ne moze odnositi na sve modele. Mozda se varam sto se tice njegovih godina i znanja, ali sto se tice kvaliteta Gem-ovih klavijatura, tu se ne varam. Gem je pravio vrlo dobre klavijature. Ovo pricam iz duzeg iskustva sviranja Gem-a uz druge klavijature.
Gem je u svoje vreme implementirao neke napredne stvari koje ostali nisu ni priblizno postavili u svojim klavijaturama.
Npr. synth-edit - veoma kompleksan i mocan. Sa njim se mogu postici neverovatni rezultati i promene, ALI, treba znati. U ovom slucaju je, za nas obicne svirace, stvarno tada vazila ona 'Moram da zavrsim fakultet da bi nesto uradio'.
Gotovih 'boja' za nasu muziku nema toliko na netu, kao npr. za Korga, sto nikako ne mora da znaci da je i losiji. Znaci moras sam sesti i uraditi.
Drugo - i pored 'copyright-a', jedino je Gem citao i druge formate semplova osim Aiff i Wave. Cita npr. Kurz., Akai, Emu., i jos par formata. Pricam o WK6 i WK8. Imao sam WK dugo, paralelno sa svim Tyrosima koje sam imao i imam, verovali ili ne, neke stvari su zvucale bolje na Gem-u. Neke i gore, naravno.
Na moju veliku zalost, morao sam da ga prodam, jer vise nemam gde da drzim toliko instrumenata.
Vezano za razlicito zvucanje dirki, to mi stvarno nije poznato, barem ne kod WK6 i WK8.
Da ne ulazim sada u diskusiju kome se sta vise svidja. Stvar ukusa.Avatar
zvrk555
120 basova
120 basova
Postovi: 133
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od zvrk555 » 02 Nov 2011, 11:57

zikoni1969 je napisao:a da i ovu sam temu namenio da razmenjujemo misljenja samo o gemovim masinama a ne da dajemo sud o njima
kolega nemoj se ljutiti ali ovo što si napisao nema veze baš s logikom.... :pudc8: kako će ti netko izraziti svoje mišljenje o nečem ako neće o tome dati svoj sud? Stav o nekoj temi predstavlja i sud dotičnoga o predmetu razgovora.


Meni se čini da si ti otvorio ovu temu kako bi raja pohvalila tvoju spravu. Ako misliš da se znanstveno utvrde mogućnosti spomenutih klavijatura onda trebaš okupiti tim znanstvenika i inženjera a ne gažera. Pozz :svirac:zikoni1969
Nema harmoniku
Postovi: 4
Učlanjen: 01 Nov 2011, 14:46

Re: gem wk3 wk3 wk6 wk8

Post od zikoni1969 » 02 Nov 2011, 13:35

ne ljutim se ja naravno svako ima pravo da kaze sta misli ali ipak sam hteo da vidim da li kod nas ima ko svira gemove klavijature da bi razmenjivali misljenje o njima u smislu rada mene na primer interesuje kako se redjaju iliti namestaju semplovi u gema i kako se prebacuju u desnoj ruci u aranzeru ako je to moguce imam wk3.Odgovori