Sokobanja 2023

O takmičenjima, smotrama, festivalima i ostalim manifestacijama kod nas i u svetu.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Re: Sokobanja 2023

Post od Džoga »

dugmetarac78 napisao: 15 Sep 2023, 12:19
Džoga napisao: 14 Sep 2023, 18:12 Iskreno da vam kazem, raspitivao sam se kakve se muljaze i sta sve (ne) dogadja tu. Nenormalne su stvari da se u vidu donacija donira odredjen iznos da bi se odredio pobednik jelte kako vec to funkcioniše... Organizacija je velika dosta njih dolazi, shvatam da su i pre 10 20 30 godina bile muljaze ali mnogi stari harmonikasi su u to vreme vidjali da je to sramota. Sad bez srama bez pokrica bez icega masina pumpa i pumpa sve dok ne pukne. Kako komentarisete "Sokobanju" od Nešića ili Zlatnu dirku vojvodine?
https://www.youtube.com/watch?v=KXKYZ8BcP08 pogledaj ceo snimak.
Чуо сам и видео сам овај снимак давно, познавајући стилове и начин свирања и вежбања обојице браће Ивановић а поготово ћалета Миће више не знам ни шта да кажем...

Господин Павковић је дошао и рекао "Ви мени причате о народној музици" изузетно дрско са његове стране али опет и разумљиво с обзиром да му је човек тек тако дошао и кренуо да прича све и свашта.
Видевши свираче и знајући исте они су све поступили на правилан начин. Један свирач нећу именовати који због људи који свашта причају каже овако цитирам:
"Да опростиш траже ти длаку у јајету где је нема, ученик ми свира Пшеничице ситно сјеме од Јовице Петковића аранжман, жири каже нује по Павковићу, ја им кажем па јел Павковић можда живео прекопута Башчаршије? Они заћуте кажу после ово је Шумадија и овде се свира по Павковићу. Ја изреволтиран напустим такмичење и одем, ученик је добио захвалницу за учествовање."

Када сам чуо ово по први пут мени је стварно у глави синуло да погледам шта су Ивановићи свирали те године и сва кола која су свирали била су дугметарска а песме у аранжманима Јовице... Сад дал је то случајност или не нећу залазити јер стварно немам воље да се свађам са неким љубитељима 100% Павковић.

Изузетно ценим поштујем велики рад још већег уметника Љубише Павковића да ме неко не схвати погрешно, али севдах који он свира није севдах више је празан, само послушајте песму Ој приједоре пун си ми севдаха у извођењу оба уметника. Надам се да ће објективно мишљење пресудити.
Korisnikov avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od accordionist »

Davo je neko na ovom forumu rekao: "o ukusima se ne raspravlja". Pa tako mislim da je suludo uopste takmiciti se sa harmonikom, jer ne znas kakav ukus ce ziri traziti u tom momentu :D
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

accordionist napisao: 16 Sep 2023, 18:21 Davo je neko na ovom forumu rekao: "o ukusima se ne raspravlja". Pa tako mislim da je suludo uopste takmiciti se sa harmonikom, jer ne znas kakav ukus ce ziri traziti u tom momentu :D
Opasna rečenica moram da kazem i totalno se slazem nakon svega sto cujem.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Dzoga vidi lepa kombinacija za Sokobanju, ali pre vise treba vremena za ovo.

https://www.youtube.com/watch?v=zNG8u8hhDJA
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Koca napisao: 16 Sep 2023, 22:38 Dzoga vidi lepa kombinacija za Sokobanju, ali pre vise treba vremena za ovo.

https://www.youtube.com/watch?v=zNG8u8hhDJA
Kombinacija je izuzetna ali ako bih svirao stilski kao i Haris bio bi nagradjen eventualno Kiselom vodom s obzirom na ukuse zirija :D

Iskreno sam razmisljao o tome da sviram od Bore frulaski stakato, od tomice vezak kolo ili jonino kako ga ko zove, neku Bugaricu ne znam jos koju, a sto se pesama tice pravim neku listu pa cu je poslati posto se treba i rubato i u tempu uraditi.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

Видим да се овде поједини готово-па спрдају са Павковићем. Да неко од ”сусједа” има уметника на хармоници попут поменутог, несумњиво би га ставио на кованицу од 1 евра, али нема! Шта ћете... судбина је каткад окрута!

Спрдњу на страну, код нас има и вишка, и пречесто доводимо у питање ауторитете (доказане, остварене) и онда кад не треба. Многи, околни, нам (с правом) завиде, али то није разлог да наше великане унижавамо, потцењујемо и оговарамо - заправо, напротив! Треба да их (рационално) вреднујемо и ценимо, као и њихов (често пребогат) опус.

Не дам на Радојку, Љубишу, Томицу, Буцу, Јовицу, Кемиша, Божина, Софру, Босанца, Патала, Куту, Продановића, и многе, многе, многе друге којима ноте и пулт могу и треба да носим!

Свако такмичење, нарочито у области ирационалности (што музика свакако јесте!), је предмет спора - то није такмичење у математици, фудбалу, одбојци или тенису (где коначни резултат говори о победнику) већ низ произвољности и индивидуалних процена (чланова комисије) шта је у том моменту ”боље, вредније” или не. То са собом УВЕК носи фрустрацију (такмичара, учесника) али тако је како је - НАШЕ ЈЕ!

Стога... чувајмо и ценимо то што имамо, да не бисмо изгубили и то што имамо (па какво год да је, али је НАШЕ!).
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Sampionce, lepo si ovo rekao i postujem sve sto si rekao, medjutim uvek ce biti i bice u nasem narodu ono zrno sumnje ona rec koja prelije casu nekima nekima ne i tako to. Mislim da treba da ostanemo jedinstveni i da cenimo nase blago, ali i da se dignemo kada je nepravda u pitanju, ne samo nepravda pojedinca koji misli tako vec neka takoreci potkrepljena cinjenicama i dokazima vise ljudi koji znaju sta pricaju i poznaju materiju.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Samo da kazem da pod nepravdom mislim na nepravdu koja se dogadja na takmicenja da me neko lose ne shvati ;)
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

Господин Павковић је дошао и рекао "Ви мени причате о народној музици?" изузетно дрско са његове стране...

Видиш, управо у овој реченици - ”Ви мени причате о народној музици?” - и јесте кључ!
Прво, на снимку се јасно види да није Павковић дошао (јер је већ члан жирија) већ неки потпуни анонимус, захтевајући од номинованог, дакле званичног члана жирија (па, био то Павковић или ко год други) да напусти исти... Мислим, та и толика количина безобразлука, али не ”са његове” (Павковићеве) стране, већ управо обрнуто! Ја се дивим Павковићевој прибраности да му свашта не каже...

Не може тако!
То је као кад бих ја сад замерао Новаку Ђоковићу што не одигра бољи смеч или дроп-шот (ето, узех примере који би МОГЛИ да се приговоре, с обзиром да би то, по мом скромном мишљењу, могло да се значајно унапреди у његовој игри), али ко сам ја да му упутим ту примедбу и с које позиције то говорим??! Поготово некоме ко је ДОКАЗАН и ПОТВРЂЕНО УСПЕШАН у томе што ради! Иста је аналогија и са Павковићем.

Код нас и јесте НАЈВЕЋИ проблем што ”не јебемо живу силу”, не постоје ауторитети које нисмо у стању да омаловажимо, потценимо, или потпуно урушимо. Зато ни немамо структуру, хијерархију, континуитет - сви знају све (иако појма о томе немају, али мишљење, и још горе - став! - још како имају), и што је дотични (уопштено говорећи) који оспорава ауторитет даље од саме материје утолико је његов став све израженији, агресивнији, ирационалнији! То само потврђује једно - недостатак образовања, јер са образовањем (и напорним радом!) долази и скромност, умереност, али и искрена оцена према туђем раду. То нама недостаје! ---- (то сад ”нама” узети као одредницу локалног карактера, по жељи)

Да се вратим на тему...
Да ли је Павковић или било који други члан жирија, с обзиром на оцењивање, предмет сумње то је једна тема (о којој се морало размишљати ПРЕ самог такмичења), али на овај начин, демонстриран на снимку - ђоном, безобразлуком - тако не може! ... јер, ако може и тако, чему онда било какво такмичење??
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

sampionce napisao: 20 Sep 2023, 08:18 Господин Павковић је дошао и рекао "Ви мени причате о народној музици?" изузетно дрско са његове стране...

Видиш, управо у овој реченици - ”Ви мени причате о народној музици?” - и јесте кључ!
Прво, на снимку се јасно види да није Павковић дошао (јер је већ члан жирија) већ неки потпуни анонимус, захтевајући од номинованог, дакле званичног члана жирија (па, био то Павковић или ко год други) да напусти исти... Мислим, та и толика количина безобразлука, али не ”са његове” (Павковићеве) стране, већ управо обрнуто! Ја се дивим Павковићевој прибраности да му свашта не каже...

Не може тако!
То је као кад бих ја сад замерао Новаку Ђоковићу што не одигра бољи смеч или дроп-шот (ето, узех примере који би МОГЛИ да се приговоре, с обзиром да би то, по мом скромном мишљењу, могло да се значајно унапреди у његовој игри), али ко сам ја да му упутим ту примедбу и с које позиције то говорим??! Поготово некоме ко је ДОКАЗАН и ПОТВРЂЕНО УСПЕШАН у томе што ради! Иста је аналогија и са Павковићем.

Код нас и јесте НАЈВЕЋИ проблем што ”не јебемо живу силу”, не постоје ауторитети које нисмо у стању да омаловажимо, потценимо, или потпуно урушимо. Зато ни немамо структуру, хијерархију, континуитет - сви знају све (иако појма о томе немају, али мишљење, и још горе - став! - још како имају), и што је дотични (уопштено говорећи) који оспорава ауторитет даље од саме материје утолико је његов став све израженији, агресивнији, ирационалнији! То само потврђује једно - недостатак образовања, јер са образовањем (и напорним радом!) долази и скромност, умереност, али и искрена оцена према туђем раду. То нама недостаје! ---- (то сад ”нама” узети као одредницу локалног карактера, по жељи)

Да се вратим на тему...
Да ли је Павковић или било који други члан жирија, с обзиром на оцењивање, предмет сумње то је једна тема (о којој се морало размишљати ПРЕ самог такмичења), али на овај начин, демонстриран на снимку - ђоном, безобразлуком - тако не може! ... јер, ако може и тако, чему онда било какво такмичење??
Druže nekako imam utisak da sam indirektno ja prozvan sa tvoje strane, između ostalog ja sam i postavio snimak pa je možda to razlog. Možemo da se slažemo u nekim stvarima ili ne, ali sigurno se slažemo da je Pavković veliko ime u NAŠOJ narodnoj muzici i generalno muzička institucija, ali isto tako ljudima se dešava (ljudima iz svih branši) da sami sebi naprave situaciju "ovo mu nije trebalo" Onaj lik je samo preneo poruku, i nije mu se u svoje ime obratio, a isto tako znamo da je gospodin forsirao svoje miljenike/ce i to je javna tajna, to je nekome zasmetalo isto kao što bi i meni zasmetalo i svakom ko drži malo do sebe. Ako si neko ime na estradi ili u sportu ili šta god, poštujem tvoj uspeh ali svi smo smrtnici od krvi i mesa nije nikakvo božanstvo. Boli me uvo kako se zove i preziva pa upravo da mi je pokojni otac u pitanju.
Odgovori