Mekani basovi

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Korisnikov avatar
96 basova
96 basova
Postovi: 107
Pridružio se: 28 Mar 2011, 10:31
Lokacija: HR
PostPoslato: 06 Feb 2013, 08:00
Pozdrav,
Da li se netko susreo s problemom meknih bas tipki kada cijela mehanika izuzev prva sva reda na 120basnoj harmonici omekani. Odnosno, basovi kao da lagano propadnu za 1-2mm i neki ne otvaraju cijeli akord. Mislim konkretno na W. Cantus kod kojeg sam imao takvih problema. Dali su se to opustili federi koji vraćaju klapne ili neki drugi. Majstor mi je to rješio (tada još g. Lekšić) no pomalo vidim da se to ponovo javlja. Rekao je tada majstor da se najčešće korišteni basovi mogu "izlizati" odnosno sjesti kod lošije mehanike. Također ne znam da li postoje kakvi federi na "štapićastim" oprugama koje drže poluge okomito na bas poluge... Kako se inače rješava takav problem.
Suština, a ne forma!!!

48 basova
48 basova
Postovi: 81
Pridružio se: 04 Mar 2012, 18:06
PostPoslato: 06 Feb 2013, 10:40
To je vrlo cesta pojava kod Weltmeister harminika. Radi se o tome da su se "Wellenform" (to su one zice koje se nalaze izmedju bas klapni i stangica na koje je dugme zalijepljno) malo savile!
To su ove zice koje se vide na slici:
Slika
Mislim da pod normalnim okolnostima ne moze doci do savijanja Wellenform zica, ali ako se desi da vremenom iz bilo kojih razloga dodje do stekanja pojedinih basova i ako se ti basovi na silu pritiscu, onda dolazi do savijanja tih zica, jer su inace te zice kod Weltmeistera dosta tanje nego sto su kod italijanskih harmonika!
Ja sam se u vise navrata susretao sa tim problemom odnosno uspjesno vrsio popravke na harmonikama sa tim problemom.

To ti moze svaki dobar majstor odraditi u roku od 1-2 sata. Znaci nije neki veliki problem.
Korisnikov avatar
96 basova
96 basova
Postovi: 107
Pridružio se: 28 Mar 2011, 10:31
Lokacija: HR
PostPoslato: 06 Feb 2013, 11:21
E točno to kao što kažete, iako meni nisu štekali već samo, kad se harmonika polegne vodoravno, znali su propasti malo i onda ne bi otvarali jedan ton iz trozvuka. Također na bas polugicama moguće je pucanje "nosića" koji aktiviraju te "wellenform" žice. Tu onda treba improvizirati jer ne znam kako do djelova za takvu mehaniku. Da li se iz Weltmeistera - Harmone mogu uopće nabaviti ti dijelovi. Ili je najbolje pripasati talijansku bas mehaniku :)
Suština, a ne forma!!!

48 basova
48 basova
Postovi: 81
Pridružio se: 04 Mar 2012, 18:06
PostPoslato: 06 Feb 2013, 11:46
Italijansku bas mehaniku se ne isplati pripasati, jer ce biti skuplji zahvat nego cijela Consona!
Takodje se financijelno ne isplati nabavljati iz Harmone, jer mislim da ce ti kozu odrati. Na takvim sitnicama znaju bas kozu da oderu.
Sto se tice pucanja "nosica" , i sa tim sam imao prilike da se konfrontiram. Ja sam to rijesio tako sto sam od aluminijuma napravio jedan zubac i njega nabio kroz vec postojeci otvor na stangici. Efekat kao klin kad nabijes kroz tu rupu, s tim da naravno moras sa cekicem tako da odradis odnosno nabijes da taj klin ne ispadne odnosno da se ne klima.

Povratak na Tehnička konstrukcija i servisiranje harmonike

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!
cron