Faseni

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
Avatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Učlanjen: 15 Mar 2011, 13:42

Faseni

Post od alibaba40 » 26 Feb 2013, 22:21

Sta mislite: Skoro kad mi je harmonka bila na servisiranju majstor me je upozorio na jos jednu bitnu situaciju sto se tice fasena.
Pokrivljeni faseni, valjda je se drvo sasusilo i eto ti problema i stvarno kad sam ih skinuo tacno se vodi golim okom gdje je sredina uvucena a krajevi fasena izbacena,sto znaci logicno da fasen dobro ne dihtuje.Jeli imao ko takav problem? :pudc8:


Volim svu muziku pa cak i rad motora

Avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 963
Učlanjen: 31 Maj 2012, 20:31

Re: Faseni

Post od dugmetarac78 » 27 Feb 2013, 02:09

Da. To se rešava relativno lako. :jdishddf:


Sent from my Pisaća mašina

Guerrini master
48 basova
48 basova
Postovi: 63
Učlanjen: 27 Okt 2011, 03:00

Re: Faseni

Post od Guerrini master » 27 Feb 2013, 14:39

Da, da,pogotovo ako je harmonika izlozena vlagi ili naglim promjenama temperatura! Drvo je jako osjetljivo i zna se siriti i skupljati pri promijenama temperatura i izlganjem vlage.
Imas dva rijesenja za taj problem. Skuplja verzija je da nabavise nove fasene i prebacis piskove iz stare u novu ili jeftinija verzija, onako kako sam ja barem radio, a mozda i nije profesionalna verzija, ali mene radi perfektno.
Ubacim samoljepljive dihtunge ili gaskete i zalijepim ih tamo gdje mi pusta zrak, jer faseni se ne vade tako cesto, a i kad ih vadis, ostanu tamo gdje si ih zalijepio, barem kod mene je tako bilo. Moj savjet vam je isto tako da pogledate svaki seraf koji je zavrnut u harmonici pa cak i one za zatvaranje mijeha i one sto zatvaraju deklo.
Imao sam prilike da se susretnem sa tako banalnim sitnicama koje su znacile jako mnogo pri dihtovanju harmonike.
Moramo biti svjesni da je prosjek harmonika sto ih sviramo negdje oko 40 god. starosti i tako da je za ocekivati da se moze svasta desiti cak i da nikad nije bila svirana, a pogotovo kada kupite polovnu harmoniku i ne znate kako je prijasnji gazda odrzavao.Avatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Učlanjen: 15 Mar 2011, 13:42

Re: Faseni

Post od alibaba40 » 27 Feb 2013, 16:43

Hvla vam na savjetima ali ja sam taj problem rijesio uz pomoc clanova sa foruma restaurotra i zorana . Jer faseni ne da su bili krivi nego i uvrnuti ,upredeni kako god hocete samo da se razumijemo.Kad se fasen stavi na, sto posto ravnu podlogu oni se klimaju na sve strane jos nisam nesto onako vidio da se moze iskriviti a posebno kod Guerinnija jer su vaseni sastavljani od vise vrsta dreveta sto je teska mogucnost da se desi tako nesto.E sad kako sam to uradio? Uzeo sam veliki format smirglpapira razlicitih brojeva to jest gruboce , pricvrstio ih na dobru ,cvrstu i ravnu podlogu.Zatim sam uzo Fasene u ruke i polako lijevo desno lagano skidao sloj drveta koji je hajmo reci bio viska.Sve dok nisam utvrdio da fasen stoji sto posto ravno na podlozi recimo stolu od stkla.Imam mali usisivac sa kojim sam povremeno saugao slajfanu prasinu a da ne ostetim kozice i perca na tonovima.Sreca kod mene nije bilo mnogo za skidanje tako da nisam morao stelovati pricvrscivace za fasene u cemu me je restaurator upozorio sto je normalno ako se skine veci sloj. I vjerujte rezultat je veci nego sto sam ocekivao.

A to je .; Harmonika se puno bolje poboljsala na dihtaciji a i tonski. :svirac:


Volim svu muziku pa cak i rad motora

nihocidva
Nema harmoniku
Postovi: 1
Učlanjen: 14 Jul 2013, 12:12

Re: Faseni

Post od nihocidva » 14 Jul 2013, 13:30

dobar dan harmonikasi ja sam novi na forumu i dosta mi se svidja sta i kako radite,imam par pitanja sto se fasena tice.
Koji je najbolji materijal ili koje drvo tacnije je je najbolje za izradu fasena,i postoje li neke prosjecne velicine fasena ili ih ima vise razlicitiih.
Lijep pozdrav :DbrunoMARGETA
48 basova
48 basova
Postovi: 78
Učlanjen: 26 Maj 2013, 16:38

Re: Faseni

Post od brunoMARGETA » 17 Jul 2013, 22:37

pa vec je abibaba napisao.
a fassene zavise od same harmonike,
to je logicno i jednostavnoKiro
16 basova
16 basova
Postovi: 25
Učlanjen: 29 Maj 2012, 11:22

Re: Faseni

Post od Kiro » 01 Avg 2013, 21:21

nihocidva ! Bicu vrlo kratak i trudicuse na jednostavan nacin da ti nekako odgovorim. Svaki orah,hrast,lipa, buka, treshnja ili bilo koje drvo nisu isti, iako se u mnozinu svi nazivaju isto. Od jednog korena paprike, sve paprike koje rodi nece da budu iste. Svi se mi nazivamo ljudi, ali postoji izreka: Razni ljudi, razne cudi. Sam ti, svaki dan nisi isti u raspolozenju, a promenish se i u jednome danu.Moguce je da od naj boljega drveta ne napravish i naj bolje fasene. Bitne su i dimenzije koje cesh dati komorama kako i mnogo druge stvari. Pozz.Akkordeon Service
Nema harmoniku
Postovi: 14
Učlanjen: 01 Feb 2014, 09:02

Re: Faseni

Post od Akkordeon Service » 01 Feb 2014, 10:54

Kad vam se desi taj problem sa fasenom onda lijepo kod stolara da vam fasen oslajfa lagano na pokretnoj slaiftraci tj papiru.Tako cete sigurno imati potrebnu ravninu.

PozAvatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Učlanjen: 15 Mar 2011, 13:42

Re: Faseni

Post od alibaba40 » 25 Mar 2014, 14:40

Akkordeon u pravu si, ali mislim da nije potrebno ici kod stolara mozes to i sam u stvari sve zavisi koliko su faseni krivi.To bi ipak trebao da radi ako vec radi neko ko pznaje instrument,jer prasinu sa tonova sam lagano usisavao tako da nebi doslo do ostecenja tonova ili zaprasivanja.Jer ako dodje takav fasen kod stolara i ako su tonovi u njemu on to izbrusi i ode je..be se njega jesuli prljavi ili nisu.Mada ne vjerujem da kod bilo koje harmonike pa i one najlosije mogu da se pokrive faseni do te mjere da ih mora stolar brusiti.Jedino ako se vec radi,znaci: pranje tonova da se izvade onda ne kazem sigurno bi bilo bolje kod stolara samo mu skrenuti paznju kako jer ode fasen ko buter.Pozdrav :svirac:


Volim svu muziku pa cak i rad motora

mahe
48 basova
48 basova
Postovi: 56
Učlanjen: 30 Jun 2012, 13:43

Re: Faseni

Post od mahe » 17 Maj 2014, 19:37

Evo ovako da ne otvaram novu temu, a tice se fasena. Naime pronasao sam zanimljiv potpis na fasenu svoje stare Paolo Soprani koji izgleda ovako

slika
slika

i skoro na svakom dijelu harmonike ovako pise

slika
slika.

Pa bih molio da mi neko objasni sta ovi potpisi znace tj. jesu li ovo potpisi majstora koju su ju radili (P.S. nikad je nisam nosio na servis od preuzimanja u tvornici)?? Unaprijed hvala. :)Odgovori