piccolo tuning ??

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.

48 basova
48 basova
Postovi: 90
Pridružio se: 15 Jul 2012, 12:31
PostPoslato: 13 Maj 2013, 18:08
pozdrav,gledam malo harmonike po internetu i konkretno nova harmonika petromaestro inteligent IV bianco perloid pise u prezentaciji harmonike "tuning piccolo or musette on demand",ne poznajem u detalje tehnologiju no zanima me sta to znaci "piccolo tuning",bio bih zahvalan ako mi neko moze pojasniti sta to znaci :pudc8:
Korisnikov avatar
96 basova
96 basova
Postovi: 107
Pridružio se: 28 Mar 2011, 10:31
Lokacija: HR
PostPoslato: 13 Maj 2013, 19:08
Piccolo tuning odnosno piccolo štim znači da harmonika ima najviši set glasova. Piccolo imitira flautu pa ga možete prepoznati kako najviši glas. Mussete štim znači da umjesto najvišeg harmonika ima poduplani ili čak trostruki srednji set glasova. Takav je štim karakterističan za zapadnjačku glazbu, Francuske, Italije, te u karakterističnom "tremolu" i Slovenije i Hrvatske u predjelu Zagorja, Istre i Dalmacije. Piccolo štim je klasični štim koji je standardan u klasičnoj glazbi i ostaloj glazbi i naravno kod balkanske glazbe. Harmonika o kojoj govorite je četveroglasna i konkretno ta sa slike je u Zagrebu, kod jednog mog kolege i ima piccolo štim. Nije nikakav problem umjesto njega napraviti mussete štim, ovisno o tome što vam je prihvatljivije. Najbolje je uživo čuti zvuk pojedine varijante...
Suština, a ne forma!!!

48 basova
48 basova
Postovi: 90
Pridružio se: 15 Jul 2012, 12:31
PostPoslato: 13 Maj 2013, 21:17
:depkvk: hvala sqartist na pojasnjenju znaci ako sam vas razumio harmonika koja je predvidjena za musette stil nema u sklopu registara pikolo registar...jos me nesto zanima...ako je harmonika 4-glasna i kabinska 2+2 znaci ima 4 fasena :basson,sopran,klarinet i pikolo...obicno u kabinu idu klarinet i bason,a ova 2 preostala glasa idu izvan kabine..mene zanima sledece:dosao sam u posjed jedne talijanske harmonike marka je piermaria monarque i izgleda identicno kao jedna talijanska harmonika marke elka..medjutim ta elka u kabini ima basson i klarinet, a ova moja nema klarinet u kabini pored bassona vec valjda pikolo,da li to znaci meni kao laiku posto je elka identicna mojoj harmonici da ja mogu ako bih htio da zamenim mesta pikolo i klarinet fasena...je li to izvodljivo..moja harmonika je napravljena u italiji 1973 god od firme SEM..super zvuci nego me to stvarno buni zasto i ova moja nema klarinet u kabini a cackajuci po internetu vidim da jos neki talijanski prizvodjaci tako rade.. :roll:

Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 512
Pridružio se: 02 Jul 2011, 22:23
PostPoslato: 13 Maj 2013, 22:28
Sve harmonike Elka i Piermaria radila je dugi niz godina firma "sem" pa zato jednako i izgledaju.

Što se tiče postavljanja tonova u kabini i vani to je stvar ukusa. Obično se je pikolo stavljao u kabinu kod 5. glasnih harmonika da tremolo bude što oštriji.

Ako nekome takav štim ne odgovara to se može riješiti promjenom fasena. Vrlo rijetko i samom promjenom tonova s fasena na fasen budući da najčešće na fasen od pikola nije moguće instalirati za oktavu više tonove. Najčešće nema mjesta, fasen je u tom segmentu tanji. Pikolo se može premjestiti na drugi fasen jer su mu tonovi kraći od "rupa" u fasenu pa se to riješi popunjavanjem drvetom, no nikada ne funkcionira kao s orginalnim fasenima priređenim za pikolo.
To je najpametnije ostaviti kako je a harmoniku,, ako ne odgovara prodati. Za sve postoji tržište.

Ako se na harmonici želi imati i "piccolo štimung" i "musette štimung" to se može izvesti sa drugom garniturom fasena izvan kabine. Naravno uz pripadajuću garnituru tonova. Tada se faseni, ovisno od potrebe, mogu zamijeniti.

48 basova
48 basova
Postovi: 90
Pridružio se: 15 Jul 2012, 12:31
PostPoslato: 14 Maj 2013, 09:05
:depkvk: hvala gosp.petar3petar na iscrpnom odgovoru vidim da ste vrstan poznavalac ovog instrumenta,ja sam mislio da su faseni od pikola i klarineta istih dimenzija i da se moze jednostavno izvrsiti permutacija fasena po zelji kupca jer me to i zbunilo kod harmonika elka i pijermaria vidim izvana su identicne sto me navodi na pretpostavku da su i iznutra iste,a razlikuju se po glasovima u kabini,naravno da necu nista dirati ako to ne moze,molim vas ako mi mozete samo pojasniti to sto ste rekli da su u nekim petoglasnim harmonikama stavljali pikolo u kabinu da se pojaca tremolo,sta je to u stvari tremolo,i je li se to pojacava i kod moje harmonike jer je ona cetveroglasna,hvala unapred...evo npr.upravo gledam talijanski proizvodjac brandoni za jednu svoju kabinsku harmoniku "kingline 149 cassotto" koja je 5-glasna naglasava da su unutar kabine "basson and piccolo" i da se s time postize "extended range of mellow sounds over 5 octaves" :hmmm:
Korisnikov avatar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 900
Pridružio se: 31 Maj 2012, 19:31
PostPoslato: 14 Maj 2013, 09:46
E vo da se i ja malo ubacim na tu temu, gospodin petar3petar je lepo objasnio da se nemože garnitura "srednjih" tonova staviti na fasenu od pikola pošto su rupe na pikolo faseni manje zbog toga što su i sami pikolo tonovi tj. pločice manje, e sad to bi se naj verovatnije morale izrađivati nove fasene, jer ako u kabini imate basson i picolo, to znači da na jednoj faseni ima u jednom redu bass tonovi, a u drugom picolo, tako i na drugoj, znači ta strana gde ssu picolo tonovi bi se trebala proširiti da se stavi tzv. klarinet, a to je nemoguće zbog toga što verovatno nema dovoljno prostora. Tremolo je razlika u frekvenciji tonova, i sa njim se dobija onaj vibrato, (treperenje tona) ili popularno rečeno švebung.
Sent from my Pisaća mašina

48 basova
48 basova
Postovi: 90
Pridružio se: 15 Jul 2012, 12:31
PostPoslato: 14 Maj 2013, 12:01
:depkvk: hvala,gosp. dugmetarac78 evo i od vas nesto naucih,ja sam mislio da fasen od bassona npr. ima samo te tonove na sebi,nisam znao da se kombinuju tonovi pola pola,e sad mi je potpuno jasno,znaci proizvodjaci kako koji stavljaju odgovarajuce tonove u kabinu da bi dobili odgovarajuce boje tona na pojedinim registrima kako ko zeli,konkretno ova moja harmonika me "prelomila" da je kupim sa violin registrom nekako je cist,definisan,savrsen..hvala svima na objasnjenjima
Korisnikov avatar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 900
Pridružio se: 31 Maj 2012, 19:31
PostPoslato: 14 Maj 2013, 12:33
Da imate čist violin zato što je kao na 3+1 harmonikama tj. i klarinet i sopran su vani, a zato imate recimo "kabinski organ registar" koji je malo zatvoreniji ili da tako kažem "mutniji" nego standardno kad je pikolo van kabine. :depkvk:
Sent from my Pisaća mašina

Povratak na Tehnička konstrukcija i servisiranje harmonike

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!