Saveti za čuvanje harmonike

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Saveti za čuvanje harmonike

Post od Webmaestro » 20 Okt 2009, 02:47

1. Zaštitite vašu harmoniku od ekstremnih temperaturnih uslova. Ne ostavljajte je u prtljažnik automobila, gde može da bude previše toplo ili previše hladno. Harmoniku treba držati na čistom i suvom mestu. Nikad ne stavljajte harmoniku u blizini radijatora, drugih izvora toplote, ili pored prozora tako da zraci sunca padaju na nju i zagrevaju je.

2. Držite harmoniku na suvom mestu gde nema vlage.

3. Vašoj harmonici treba vazduha. Nije preporucljivo da harmonika (ukoliko se ne svira na njoj) duže vreme ostane u kutiji (koferu). Treba joj provetravanje.

4. Pamučnom krpom brišite dirke i telo harmonike.

5. Prašina i prljavština začepljuje jezičke na tonovima harmonike. Ako se desi da neki ton ne radi, odnesite harmoniku na profesionalno čišćenje.

6. Nemojte upotrebljavati prekomernu snagu za razvlačenje i skupljanje meha prilikom sviranja, jer se jezičci tonova mogu saviti ili polomiti (ovo naročito za piccolo registar).

7. Često, iako je harmonika u dobrom stanju, potrebno je štelovanje, štimovanje na svakih pet godina.

8. Ako svirate u bendu ili ansamblu, vaša harmonika će trajati duže ukoliko koristite poseban mikrofon za harmoniku instaliran tako da nećete morati da svirate jako glasno kako bi se čuli. Založite se za izraz i boju tona prilikom sviranja, a ne samo za jačinu zvuka. Preterano glasno sviranje pravi veći pritisak na jezičke tonova i skraćuje period njihovog servisiranja.

9. Ako vam je harmonika kojim slučajem ispala, odnesite je u servis, čak i ako se spolja čini da ne postoji nimalo štete. Ovo može da spreči probleme koji bi se pojavili kasnije, ako unutra postoji neko oštećenje.
Zadnja izmena: Webmaestro, dana/u 22 Okt 2009, 23:47, ukupno menjano 5 puta.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od Webmaestro » 20 Okt 2009, 17:18

ČUVANJE HARMONIKE U ZIMSKOM PERIODU

Kada su niske temperature nikada po dolasku na mesto upotrebe instrumenta (zatvoren prostor u kome je temperatura značajno viša od spoljašnje) ne koristiti instrument odmah po dolasku, već ga izvaditi iz kofera ili ruksaga i ostaviti ga da izvesno vreme stoji u prostoru u koji je unet da bi se temperatura prilagodila.

To isto važi i za suprotan slučaj kada pređemo iz tople u hladnu prostoriju.

Objašnjenje preporuke:
Obzirom da je akkordeon, i njegovi varijeteti sastavljen od velikog broja različitih materijala koji nemaju istu brzinu sakupljanja i širenja da bi sprečili defekte neophodno je pridržavati se navedenog saveta.

Kod nepoštovanja ovog pravila izražena je pojava defekata na glasovima (lom). Svaka glasovna pločica sastavljena je od dva čelična jezička i aluminijumske pločice u kojoj su napravljeni otvori za jezičke. Obzirom da se radi o dva metala čija struktura nije ista i da se aluminijum brže širi i skuplja od čelika često se dešava da se aluminijum brže skupi od čelika i da čelični jezičak koji se nije skupio dovoljno brzo kao aluminijum pri oscilovanju (za visoke frekfencije na primer pikolo jezičak osciluje i nekoliko hiljada puta u sekundi) zakači za zid otvora u pločici i dolazi do loma. Kod ulaska u toplu prostoriju pak aluminijum se brže proširi tako da dolazi do one pojave koju oni kojma se desila opisuju kao "glasovi su propištali". U oba slučaja ukoliko nije došlo do loma potrebno je ostaviti da se instrument prilagodi temperaturi okolnog prostora.

Kod ostalih sklopova na instrumentu pojava se manifestuje sporim reagovanjem mehanike klavijatura leve i desne ruke, gubljenjem elastičnosti na ventilima glasova, nedovoljnim naleganjem klapni na podove ,otpadanjem glasovnih pločica sa fasena zbog povećane krtosti materijala kojim su oni zalepljeni na fasene itd.

U svim slučajevima ukoliko nije došlo do loma potrebno je ostaviti da se instrument prilagodi temperaturi okolnog prostora i opisane pojave će nestati.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od Webmaestro » 22 Okt 2009, 23:20

ČUVANJE HARMONIKE U LETNJEM PERIODU

U letnjim mesecima jako je izraženo zagrevanje svih particija instrumenta.

Naročitu osetljivost na toplotu pokazuju klapne obzirom da su zalivene smešom (sa velikim procesom cerezina i parafina) čija je tačka topljenja nešto iznad 100 stepeni celzijusa. Već na 40 stepeni ovaj materijal pokazuje znake gubljenja čvrstine. Na 50 stepeni ovaj materijal je dosta omekšan.

Da bi očuvali stepen dihtovanja našeg instrumenta kod eksploatacije u letnjim uslovima preporučuje se da posle svake upotrebe instrumenta u stanju kada je meh potpuno sakupljen dlanom pritegnemo svaki deo tastature i lagano pustimo. Ovo radimo bez pokretanja meha. Šta se dobija ovom operacijom:

Kod muziciranja koristimo razne režime pritiska na tastere odnosno dirke, od vrlo brzog do sporog, od odsečnog do polaganog. Bez obzira na debljinu poluge koja nosi klapnu javlja se odredjena vibracija poluge u bočnim smerovima i dolazi do mogućnosti da klapna zbog omekšalog vezivnog materijala (cerezinske smeše - kod majstora često imenovanog kao vosak), brže padne bočnim stranama levom ili desnom usled vibracije poluge. Ukoliko dozvolimo da se u takvom položaju dostigne veliki stepen čvrstoće, kada ponovo budemo koristili instrument veoma lako se može desiti da ta klapna kada je poluga zauzela svoj normalni položaj više ne dihtuje odnosno ne zatvara pedvidjeni otvor na podu instrumenta i neželjeno se čuje ton ispod nje.

Ova pojava je još izraženija kod novijih tipova instrumenata nekih proizvodjača koji u želji da smanje gabarite instrumenta sbog smanjenih proporcija u izradi poluga koriste manji dijametar materijala i time još dodatno smanjuju statiku klavijature bez dodatnih proračuna dužine poluge i na ovaj način još dodatno pospešuju njenu vibraciju levo desno. Takodje zbog smanjenih gabarita praktikuju se manje klapne po gabaritu uključujući i smanjenje žljeba u koji na klapnu ulazi poluga. Zbog manjeg žljeba u isti je oko vrha poluge (ponekad i manje od 0,5 mm prostora sa strana poluge) moguće uliti manju masu cerezinske smeše - čija je manja masa podložnija bržem zagrevanju.dugi68
120 basova
120 basova
Postovi: 209
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od dugi68 » 28 Okt 2009, 23:44

Nisam siguran dali će to ovdje proći ali ipak ću te pitati. Posudio sam od kolege Hohnericu 120 basova. Međutim, neki basovi rade samo kada stišćem (neznam stručnu terminologiju, jer sam u "cvijetu mladosti" odlučio si ispuniti životnu želju), neki ne rade na određenom registru itd. Pomoć molim!!! :oops:Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1354
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od Webmaestro » 29 Okt 2009, 00:51

Da li si mislio na to da neki basovi rade samo kada skupljaš meh, a kad razvlačiš meh onda ne rade? Ako je to u pitanju, onda uzrok može da bude čestica prašine koja je zakočila jezičak tona, ili to da je jezičak pukao, ili je možda došlo do neke deformacije na ventilu. Ukoliko na harmonici nije svirano duži period (pa čak možda i ako je svirano), verovatno joj treba čišćenje, a to može da obavi neki servis za harmonike, ili neki majstor... šta već imaš u tvojoj blizini.dugi68
120 basova
120 basova
Postovi: 209
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od dugi68 » 29 Okt 2009, 07:26

Upravo to što si naveo. Ma zlo je to što mi je najbliži majstor 80 km daleko. No šta je tu je morati ću ga posjetiti. :|Avatar
harmonikaš_ivan
96 basova
96 basova
Postovi: 97
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od harmonikaš_ivan » 06 Nov 2010, 14:52

kilometri nisu problem...treba bebicu odvesti na servis..ja sam vec planiro ici u zg odvesti harmoniku na servis covjeku...nije mi daleko valdja 80km....ali moj profesor ju je svejedno uzeo psoto me on uci svirati..ali da je netko drugi nebi..ima harmoniku puno sobu za slaganje..Avatar
qwert
120 basova
120 basova
Postovi: 126
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od qwert » 11 Jul 2011, 15:12

Eeeeeee, lepo pismeni ljudi napisali kako treba da se cuva instrument, al treba to i procitati! Meni neki dan bila harmonika u kolima na suncu 2 - 3 sati, a upeklo.... mislim da je u autu bilo 60 stepeni. Kad sam posle uzeo harmoniku da sviram, a ono dva tona na maloj kabini mi zalepili, nece da sviraju... sreca pa su proradili sami od sebe. Pazite svoj instrument u ova tropska vremena!!!!! :(
Zadnja izmena: qwert, dana/u 17 Jul 2011, 03:23, ukupno menjano 1 put.Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 649
Učlanjen: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od Dallape 1960 » 13 Jul 2011, 02:33

:asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo: To nikako ne sme da se dozvoli..Meni se slicna situacija desila dok sam jos bio dete, ucio da sviram, iz neznanja ostavim armonikce u kolima kad da uzmem da vezbam :asdfnjo: :asdfnjo: :asdfnjo: ono se sve istopilo..Cale lepo odvali me od batina, :oops: pa harmoniku na popravku.."srecom" bila skala sa 5 registara.. Evo danas isao na svirku a moja harmonika u nisu kod majstor-Dragog, pa pozajmio od kolege njegovu-STO ME MUKA UHVATILO DOK SMO PUTOVALI KOLIMA PO ONOJ VRUCINI..Jer koliko god nagla promena temperature i hladnoca mogu da ostete harmoniku nekako mene je najvise strah vrucine..Avatar
Ukika
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 400
Učlanjen: 20 Mar 2011, 19:38

Re: Saveti za čuvanje harmonike

Post od Ukika » 16 Jul 2011, 01:06

haha treume iz detinjstva, pa te i sad strah vrucine :D sala

sve oce paznju pa i harmonika ;)Odgovori