Stranica: 1/1.

Registri

Objavljeno: 09 Feb 2016, 20:32
od edinnah90
Dragi forumasi, treba mi pomoc
Harmonika royal standard koja je dugmetara, sa 12 registara, u unutrasnjem delu ispod registara ima aluminijumske tanke duge plocice, ne znam njihov naziv, ima ih 4, medjutim sva cetiri su slomljena na sastavu u sredisnjem delu, a zatim i zakrpljena odnosno zavarena. Izgledaju ok ali bi mi trebao savet ili neki majstor koji bi to mogao da potvrdi i da mi savet sta da radim sa njima i da li je to dobro jer moj otac tvrdi da nije.

Re: Registri

Objavljeno: 10 Feb 2016, 08:00
od Koca
Druze ako dobro rade registri (otvaraju i zatvaraju ) ne moj se opterecivati time, slicno na mnogo skupljim harmonikama (profesionalnim) fali neki registar pa se on izvede na mestu starog pa kad pogledas i tu se vide tragovi zahvata pa to funkcionise i nekog harmonikasa usreci jer recimo dobije malu kabinu zasebno a nije imao nego samo u kombinacijama. Najbolje je da je nitovan taj deo ili zamenjen ali treba to naci onda bas od te harmonike iste. Zato uzmi i sviraj :svirac:

Re: Registri

Objavljeno: 10 Jul 2018, 10:11
od Firotti Elegance
Pozdrav,
Imam harmoniku Firotti Elegance od 96 basova, i na njoj nisu standardne oznake registara, pa bih vas zamolio, ako iko ima audio zapise zvuka registara da mi prosledi link, jer bi mi to puno znacilo.
Hvala unapred!

Re: Registri

Objavljeno: 11 Jul 2018, 06:46
od Koca
Pa to nije bas jednostavno da sam odredis svoj registar ako bi ti ja poslao recimo moj violin koji ima klarinet u kabini i ravan stim a ti pretpostavljam da imas troglasnu harmoniku bez kabine sa tremolom ili koju ? Neces naci veliku slicnost. Druga stvar je sto su i nazivi registra razliciti na razlicitim harmonikama pa se srednji glas oznake `8 negde zove sopran npr. (Guerrini superior 2 i 3), negde klarinet (G. sup. 4), negde oboa (Dallape) a negde flute (Scandalli), i obrnuto ima i jedan naziv a razliciti zvuk na istoj harmonici npr Dallape supermaestro ima 2 razlicita sa oznakom harmonijum i 2 sa oznakom bandon u zavisnosti da li je u kombinaciji vankabinski ili kabinski glas`8, pa na nekim harmonikama i nemas nazive nego tackice koje obelezavaju glasove u registru. Onda ti najbolje slikaj registre i snimi zvuk pa kreni prvi, drugi ,..., zadnji, pa cemo ti reci koji su registri, pozzzz.