Stranica: 1/1.

Koliki tremolo?

Objavljeno: 16 Avg 2017, 19:22
od sampionce
Pozdrav kolege.

Iako sam procitao sve teme vezano za ovo iz naslova, nisam naisao na odgovor na pitanje - koliko treba da odstupa drugi ton u tremolo registru (dve vodoravne tackice na registru) na italijanskoj harmonici, a za nasu, narodnu muziku? Harmonika je stimovana na 442 (provereno).

Negde sam naisao na podatak da je to 10 cenata, a negde opet da je to 4-5 cenata. E sad, da li na vise ili na nize u odnosu na osnovni ton? :zbunjen:

Moze li neko od iskusnijih majstora da to obrazlozi...
:pozdrav:

Unapred zahvalan!

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 16 Avg 2017, 20:37
od Bata_Amater
Mislis na sopran. Ja sam cuo da ne bi trebalo da ide vise od 11 centi, koliko mislim i da je na mojoj harmonici, ali bolje da sacekamo u cujemo sta ce majstori da kazu.

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 16 Avg 2017, 21:13
od sampionce
Mislim da je za nasu muziku 10 cak i previse (te da je to standardni Musette tremolo/sveb karakteristican za francusko/italijansku/alpsku muziku), i da se ide na oko 4-5 (tzv. flah sveb), ali ajde da cujemo majstore... :zbunjen:

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 16 Avg 2017, 21:41
od dugmetarac78
Svebung je ipak stvar ukusa, Meri se uglavnom u Hz. Od prilike 1Hz=3.94centa. Sad je neki trend tzv. Ravni stim, tj. bez tremola, to po meni nikako ne zvuci al opet stvar ukusa. Uglavnom je optimalno 2Hz. (cca8centa). Pocetni švebung od najnizeg tona pa sve manje prema visokim tonovima, jer u visokoj oktavi 2Hz. Bi "Vrištalo" znaci padajuci tremolo. Dok na nekim dallapama ima i po cak 4-5Hz tremola u najnizim tonovima.

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 16 Avg 2017, 22:09
od Koca
Svebung zavisi i od koncepcije harmonike tj. obavezan je kod cetvoroglanih bezkabinskih i 3+1 varijanti gde i kod Guerinki ga ima u najnizoj oktavi 5-6 hz pa pada, i ako ga nebi bilo harmonika bi zvucala kao troglasna, dok kod 2+2 moze biti i ne mora. Koliko,to je stvar ukusa i slozio bi se sa Dugmetarcem max 2hz. Ja imam ravan stim kod moje Guerrini sup.3. Ne smeta mi sveb u violinu i musete ali u drugim registrima sa basonom u kombinaciji mi smeta. Ko kako voli nek izvoli.

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 17 Avg 2017, 10:02
od sampionce
Da li to znaci da cak i tonovi koji ne idu u tremolo (tipa, Bassoon ili Piccolo) treba da se razilaze sa klarinetom, ili su oni obavezno stimovani isto, tj. ravno?

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 17 Avg 2017, 11:34
od Koca
Nije mi bas jasno pitanje ali se najcesce dize sopran a moze i klarinet (mala kabina) pricam o 2+2. Ako dizes klarinet ostaje ravan ostar bandoneon koji se kod Guerrini superior 2,3 zove Saxofon. Opet stvar ukusa, ja volim ravan saxofon i ako bi za sebe radio sveb, uradio bi tako, a dobio bi sveb u violinu, musete...

Re: Koliki tremolo?

Objavljeno: 19 Avg 2017, 23:43
od petar3petar
Tremolo prirodno raste tako da za istu vibraciju kod nižih tonova treba veća razlika između osnovnog tona i onog koji daje tremolo nego kod visokih tonova.
Njemci tremolo zovu švebung.
Dakle pri uštimavanju bi trebalo za svaki slijedeći, viši, ton razliku u frekvencijama smanjivati.
Probavao sam na svom instrumentu za štimanje, koji ima i stotinke, razviti tremolo da zvuči što ljepše no došao sam do zaključka da je to najbolje riješiti bez instrumenta, dakle na uho, slušajući kakvu vibraciju daje. Na taj način, dakle bez instrumenta, može se odraditi i ravni štim i željeni tremolo, mali veliki ili vrlo veliki.
Naravno ostali tonovi, prvenstveno grund, moraju prethodno biti ugođeni odn. naštimani.