Popravak bas tipki

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Korisnikov avatar
48 basova
48 basova
Postovi: 93
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 04 Apr 2018, 20:00
Pozdrav kolegama, dugo se nisam javljao, pos'o-kuća-poso-nekad birtija i to je to. Imam slijedeći problemčić koji se očituje u tome da mi bas tipke udaraju u bas rupe tj. jako se čuje kako plastika zapinje o rubove prilikom jačeg pritiskanja basova. Naročito se čuje kad svim prstima pređem preko vrhova bas tipki gore-dole, baš me iritira to. Neznam jel u pitanju filc koji je postavljen ispod daske ili same tipke nisu dobro učvrćene pa tipke šetaju i udaraju u stijenku daske.

48 basova
48 basova
Postovi: 90
Pridružio se: 15 Jul 2012, 12:31
PostPoslato: 04 Apr 2018, 21:08
pozdrav,ne znam koju harmoniku imate,ali ako vam je ispod bas daske zalepljen kako vi kazete "filc"...onda je 99% u njemu problem,samo sto to nije filc,to mora biti kasmir,on je visestruko otporniji na habanje,imao sam isti problem na mojoj harmonici,klaparali mi bas dugmici,udarali u stijenku rupe,narocito pri stakato sviranju,bas je iritiralo,zamjenom tog kasmira ispod daske i busenjem odgovarajucih rupa,bas mehanizam mi je postao potpuno besuman,i nema vise nikakvog smicanja i pomicanja bas polugica,jer ni ne moze,jer je rupa kroz kasmir uza od rupe na bas dasci,tako da je svaki bas dugmic idealno centriran,tako da ni ne moze da dodirne stijenku drveta,posao je komplikovan,mora cijeli bas mehanizam napolje,mora se skinuti bas daska,skinuti pazljivo stari kasmir,zatim odgovarajucim lijepkom se lijepi novi,pa onda dan dva u stege,pa onda ide busenje rupa odgovarajucih dimenzija s odgovarajucim alatom,komplikovan posao,ali kad se uradi,druga pjesma :svirac:
Korisnikov avatar
48 basova
48 basova
Postovi: 93
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 06 Apr 2018, 21:47
Vjerujem da je bolje kad se sve iznova napravi, morat ću se raspitati kod tvorca moje harmonike g. Petrovića da čujem što on kaže.

Povratak na Tehnička konstrukcija i servisiranje harmonike

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!