Stranica: 1/3.

Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 16 Apr 2018, 21:38
od alek
Ljudi, ovako stoje stvari.
Imam harmoniku nekih 6-7 godina. Do Nove Godine je radila fino, ali pre par meseci počela je da brlja. Najveći problem pravi ton A# u donjoj oktavi. Znači kada razvlačim meh to je A kako i treba da bude ali kada vraćam meh on daje ton A#, što ne bi smelo da bude. To se dešava samo kada je sopran, oboa, violina i musete. Na ostalim registrima daje normalno A# kako i treba da bude.
Да ли је проблем аутомат или је нека друга мука?
Хвала свима који се јаве.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 16 Apr 2018, 21:40
od alek
Moja greška pri kucanju, znači ne A kako treba da bude, zapravo A ne treba da bude već A#. Spetljao sam se, znači kada razvlačim to je A kako ne treba da bude a kada vraćam to je A# kako i treba da bude.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 07:26
od Koca
Alek!
Verovatno ti je u unutrsnje perce soprana zapao neki trun pa bi bilo najbolje da se izvadi ceo ton iz voska i ocisti i mozda dostimuje. On se nalazi i u kombinacijama ostalih pomenutih registara pa obara fregvenciju za pola tona i dobijes A umesto A#. Bitno je da je to mali problem, pozzzz.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 12:09
od Jaric_T_Zivadin
Moze biti i da je puklo unutrasnje perce u sopranu, verovatno bi ga jaci cim dotukao. -Imao sam bas takav slucaj na jednoj svirci

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 12:41
od alek
Hmmm, mali je problem za dobrog majstora ali za lošeg majstora jeste problem. Jedan majstor, inače dobro poznati majstor, mi je rekao da je do automata. Dva dana je popravljao automat i ništa nije napravio. Opasno me je razočarao. Ne zato što ništa nije napravio, nego zato što je nerad hteo dobro da naplati. Zato se konsultujem na forumu, jer ako odem kod nekog drugog majstora, barem da znam da kažem šta je problem, da me ne deru više.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 14:41
od Koca
Pa nosi kod drugog majstora i neka ispred tebe otvori i skine ton a mozda i ne mora da ga vadi sve zavisi sta je u pitanju to se ne zna na osnovu price, automat nema veze sa rastimanim tonom (ili nisi dobro objasnio) a moze biti da je i napukao sto rece Jaric ali je to manje verovatno od toga da se zaprljao ili da se trun od voska recimo prilepio negde na percu. Napukao ton ce puknuti ubrzo i prestati da svira, razvuci slobodno jace na sopranu i ako ne pukne onda je ovo drugo, pa uz neku srecu (manje verovatnu) moze i da iskoci taj trun sam od sebe. Ne gubis nista, neka onaj ko radi kaze dijagnozu ne moj ti unapred da govoris sta da se radi jer ne znamo ni kozica kako stoji.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 15:09
od alek
Nisam ništa objašnjavao. Samo sam odneo harmoniku i očekivao sam da će majstor, na široko poznat, sam da proceni šta je problem. Ispalo je da je prevarant. Samo mi je čudno kako uspeva da servisira te silne hamronike a pritom i nove da pravi. Reklamira se kao jaka firma, a ovamo samo da uzme pare, a veze sa popravkom nema. U šoku sam.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 17:07
od sampionce
Jesi li proverio da li si dobio iste fasene i tonove nazad? :D

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 18:06
od alek
Ma haronika radi jednako loše kao i pre "popravke". Kažem "popravke" jer sam ubeđen da je nije ni popravljao. Što se tiče fasena, ako sam dobro razumeo jedinstveni su za svaku harmoniku, i ne odgovaraju ni za jednu drugu osim za tu za koju su napravljeni. Što ste tiče tonova, oni su druge klase, ne verujem da bi se neko baš toliko obrukao da uzme sebi loše tonove a stavi još gore. Ne vidim da ima neku računicu :) Pri tom čovek ima jaku reklamu, pravi harmonike nekim jakim harmonikašima. Baš me je i iznenadio što se ovako obrukao. Navodno popravljao automat, a harmonika radi isto.

Re: Kad se razvlači meh jedan ton, kad se vraća drugi ton

Objavljeno: 17 Apr 2018, 22:37
od Jaric_T_Zivadin
Mislim da znam o kom majstoru pricas. Necu reci ko je iako znam sta i kako rade on i jos neka "slavna" ekipa prodavaca magle! Samo ovo neka ti bude za nauk u buduce. -Da ne nasedas na price i sarene laze koje plasiraju neki dupeuvlakaci i kvazimuzicari za nekog tamo strucnjaka. I ne odrzava on "zvezdama" harmonike. Neke je verovatno zeznuo jednom, sa nekima je neka kombinacija, a za neke obicna buva zbog "reklame". Isto tako se prave letve koje dobijaju za reklamu neke "zvezde" a onda se obicnim smrtnicima prodaju takve letve sa fals glavama za dooobru cifru. -Zbog toga ih dobro pegla Zlatko iz loznice i mrsi im konce...
Hocu da ti kazem da ne budes povodljiv kao 90% ljudi i da prihvatas nesto kao dobro samo zato sto je tamo neko rekao da to valja. Jer nista nije kao sto izgleda. Majstor ako NIJE uradio ono sto je trebalo, ne treba mu ni platiti. Kad URADI posao, treba ga posteno platiti!
A to kakve su harmonike od ovog (ako ih uopste on i pravi) i kakav je strucnjak ti najbolje govori tvoj slucaj! Pravi harmonike, a ne zna da resi problem oko jednog perca. -Ma vazi...

Ono sta ti je Koca napisao u poslednjem postu ti je 99% boljka na tvojoj harmonici. Jer kako si opisao, to je TO. I poslusaj lepo njegov savet za majstora sta ti je rekao. Dobro je to sto kvar nije veliki i sto se da brzo resiti.