Ispod dirke

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Učlanjen: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Ispod dirke

Post od Tomina » 20 Sep 2012, 07:00

restaurator je napisao:Lupanje bas mehanike je tipicno za starije harmonike. Ono nastaje usljed slijeganja filzeva na bas klapnama. Dakle vremenom dolazi do stanjivanja filzeva na bas klapnama i samim tim dolazi do prenaspanovanosti bas mehanike, odnosno Baßwellen (tako se to stucno naziva na njemackom, ne znam kako da to prevedem na nas jezik. Jednostavno receno to su one zice koje se nalaze izmedju bas stangica i klapni).
Takodje kroz tu istu pojavu stanjivanja filzeva na klapnama dolazi do toga da bas dugmici imaju dublji hod, tj. postanu malo dublji, sto takodje u manjoj mjeri prouzrokuje povecano lupanje bas mehanike. Slican efekat kao i na desnoj strani. Sto dublja tastatura, samim tim postaje bucnija.
Taj problem lupanja bas mehanike se naravno da otkloniti. Sa specijalnim alatom se nastima tj. centrira bas mehanika i normalno bi onda problem trebao biti rijesen.
Pozdrav.
Odlično, znači ljeka ima. Inače mehanika basova radi besprijekorno, tipke lagane za stiskat, nisu previsoke iako jesu malo višije nego kod cantusa,ali idem kroz par dana do majstora da ju detaljno pregleda i dotjera što još ima.Odgovori