Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Ukoliko vam treba pomoć pri kupovini ili prodaji harmonike ovo je pravo mesto da postavite pitanje. Procene vrednosti, stanja, karakteristika, godišta i originalnosti instrumenta.
Avatar
stoper
16 basova
16 basova
Postovi: 43
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od stoper » 15 Mar 2019, 07:04

Poštovani forumaši..
Već neko vrijeme pratim forum, tu i tamo ponekad prodiskutujem. Najviše tema je vezano za modele harmonika i cijene, ali sam primijetio da, kada je riječ o novim harmonikama, forumaši gotovo nikada ne napišu iznos novca koji su izdvojili za svoju harmoniku.
Ne vidim razlog zašto bismo trebali kriti tako važne informacije, a imamo dosta razloga da iznoseći tačne informacije doprinesemo transparentnosti tržišta.
Pod ovom temom želio bih inicirati da kao kolege, bilo profesionalci ili amateri, iznoseći tačne informacije o modelu harmonike i njenoj cijeni pomognemo onima koji se odlučuju na kupovinu novog instrumenta (dakle isključivo novog instrumenta čiji ste prvi vlasnik).
Budite objektivni, pošteni jer za istinu na ovom forumu odgovarate sami pred sobom (druge možemo slagati ali sebe ne).
Navedite marku i model harmonike, godinu kupovine i cijenu. Napišite nešto o harmonici, par pozitivnih i par negativnih detalja (prednosti i mane).


Ja sam već to napisao u nekom od svojih postova, ali ću u sljedećem odgovoru kao neko ko je inicirao ovu temu isto napisati.Avatar
stoper
16 basova
16 basova
Postovi: 43
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od stoper » 15 Mar 2019, 07:50

Dakle, ja sam 2016. godine u Castelfidardu kupio Siwa&Figli harmoniku, model Super Quattro Artist. Cijena koju sam platio je 5500€.
Moram napomenuti izuzetno srdačan doček od strane vlasnika fabrike Siwa&Figli i njegove porodice kao i njegovu iskrenost što se kasnije pokazalo tačnim.
Harmonika je vizuelno izuzetno lijepa, tehnički dobro urađena i skladna. Izuzetno je glasna i odziv i na najmanji dodir tipke se javlja promptno, pa čak i na najvišim tonovima pri korištenju piccolo registra.
Nakon evo, već gotovo 3 godine sviranja (sobna varijanta) moje iskustvo je veoma pozitivno, pa ću navesti neke detalje koji mogu biti prednosti i mane:
Klavijatura je zaista fantastična tako da se i tehnički veoma zahtjevne dionice mogu odsvirati a da zvuk bude čist i jasan. Nakon nekih godinu i po sviranja popustile su opruge na tipkama pa su se prilikom sabijanja mijeha javljali tonovi što je djelomično posljedica i izuzetne dihtacije. Prilikom sviranja to se nije osjetilo, ali onako kad se mijeh raširi i onda sabija bez sviranja pritisak je otvarao tonove i javljao se zvuk. Ja sam kontaktirao tvornicu i rekli su mi da bez problema mogu dovesti harmoniku i da će to srediti, međutim nikako se nisam mogao organizovati da idem u Castelfidardo te sam ovog januara odnio harmoniku kod jednog majstora u Konjic i on mi je to sredio. Nakon što je to sređeno majstor mi je rekao da je harmonika uzuzetno kvalitetna, a posebno je istakao da su u nju ugrađeni najbolji Binci tonovi na tržištu i još je primijetio da su faseni kao kod najboljih Guerrini modela. To je na mene jako pozitivno djelovalo jer je sam vlasnik firme Siwa&Figli, kad sam probavao harmoniku, rekao da su u njoj najbolji tonovi, dakle ispostavilo se da je bio iskren i rekao je istinu.
Ono što bih ja primijenio kod ove harmonike je razmak između dugmića basova. Naime više bi mi odgovaralo da su basovi gušće postavljeni odnosno da su razmaci između dugmića basova manji. Naravno, sve je stvar navike i po svemu sudeći to je neki standard, ali ja bih taj detalj onako subjektivno svrstao pod manu.
Ovaj post ispade duži nego sam planirao, ali eto, mislim da bi trebao biti od koristi onima koji ga pročitaju.Odgovori