Da li je ova harmonika ok za početnika?

Ukoliko vam treba pomoć pri kupovini ili prodaji harmonike ovo je pravo mesto da postavite pitanje. Procene vrednosti, stanja, karakteristika, godišta i originalnosti instrumenta.
Avatar
Omix
Nema harmoniku
Postovi: 3
Učlanjen: 17 Jan 2020, 19:52

Da li je ova harmonika ok za početnika?

Post od Omix » 17 Jan 2020, 20:11

Imam priliku da kupim harmoniku Settimo Soprani, model Dick Contino za $350.
Na slikama izgleda skoro identično harmonici sa ovog videa (https://www.youtube.com/watch?v=vLsVhX-crug) , osim što nije sve u krem boji nego su neki detalji u crnoj, i tamo na strani basova nema ono jedno veliko dugme, nego dva manja.
Takođe, sa slike iz oglasa izgleda prilično očuvana, tj. skoro kao nova, osim što dirke malo vuku na žuto, kao da su požutile od starine, ali ne izgleda da su mnogo (ako uopšte) upotrebljavane.

O čemu se radi: ja sam apsolutni početnik, nikad u životu nisam držao harmoniku u ruci, a kamoli svirao. Svirao sam (i još uvijek sviram) rekreativno gitaru, ali sam uvijek želio da sviram harmoniku, pa hoću sebi tu želju da ispunim. Nemam profesionalnih aspiracija niti planova da negdje nastupam, to bi bilo isključivo za moju dušu, sam sebi na uvo.
Zanimaju me najviše stare narodne pjesme i sevdalinke.

Pod uslovom da je sve na ovoj harmonici ispravno - da li mislite da je ova harmonika dovoljna za mene kao apsolutnog početnika i za to što bih ja želio da sviram?
Takođe, dobro bi došao i svaki savjet šta i kako da isprobam (ja bi znao samo da pritisnem svako dugme i dirku da vidim da li radi, ali ne znam ima li još šta na šta treba obratiti pažnju), u slučaju da budem išao da pogledam.

Unapred hvala svima na mišljenjima.
O.Avatar
Omix
Nema harmoniku
Postovi: 3
Učlanjen: 17 Jan 2020, 19:52

Re: Da li je ova harmonika ok za početnika?

Post od Omix » 19 Jan 2020, 17:45

Evo u međuvremenu još jedna informacija...
Klavijatura ima 41 dirku, ali je ukupne dužine ~43 cm. To je nešto kompaktnije od uobičajene dužine koja je ~48 cm.
Negdje sam pronašao podatak da su to imali običaj da prave tamo negdje 70-tih, navodno kao neki "ženski" modeli ili modeli za muzičare sitnije konstitucije.
Ja sam visok 193 cm i nemam sitne šake, pa se mislim da li je ta tastatura možda suviše sitna za odraslu osobu?
Ima li neko ikakvog iskustva sa harmonikama te veličine?

Znam da je najbolje da odem lično da probam, ali kao neko ko nikad nije svirao harmoniku nisam siguran da bi to moje "probavanje" bilo naročito mjerodavno.adonis86
16 basova
16 basova
Postovi: 21
Učlanjen: 20 Nov 2018, 10:55

Re: Da li je ova harmonika ok za početnika?

Post od adonis86 » 20 Jan 2020, 18:35

Dobro bi bilo, da povedes nekog sa sobom ko se upozna u harmonika, ako imas koga. Ako ne, imas ovdje na forumu negdje savjete na sta trebas da vodis racuna kad ides da pogledas instrument.

Ja sam isto pocetnik i imam Settimio Soprani harmoniku, bezkabinsku, naletila mi za 800€. Ali nije takva kao ta, vec moja ima vise registara.

Sad je pitanje, da li ce ti biti dovoljna ta, ili ce srce zahtjevati malo vise, kad naucis svirati i skontas da ti nesto fali.Avatar
Omix
Nema harmoniku
Postovi: 3
Učlanjen: 17 Jan 2020, 19:52

Re: Da li je ova harmonika ok za početnika?

Post od Omix » 23 Jan 2020, 23:02

Evo ovako da javim šta se desilo u međuvremenu ....

Nije mi bilo baš zgodno da idem da gledam harmoniku samo da bi probao da li je ta "stješnjena" klavijatura premala za moje šake, pa sam na brzinu kod mene u radionici izrezao nekoliko drvenih pločica širine ~18mm koje odgovaraju toj klavijaturi i nekoliko od ~20mm kolike su otprilike na full-size harmonikama i probao da vidim šta se dešava. 18mm je preusko za moju šaku i debljinu prstiju, 20mm je ok, dakle, morao sam da zaboravim na onu prvu harmoniku i tražim drugu.

U mojoj okolini nije bilo više ništa vredno pažnje u malim oglasima, pa sam kontaktirao onu prodavnicu na čijem sam sajtu našao snimak iz moje prve poruke.
Dao sam ponudu (po nekom svom osjećaju za davanje ponuda, koje veze nema sa 'armonikama), prodavac prihvatio i pazario sam ovu harmoniku za $1,000 :

https://www.youtube.com/watch?v=NxLkaFQ ... =emb_title

Ovaj čiča što je pokazuje nije to baš odradio najbolje (smorio je da sam umalo odustao), tako da se nadam da će u nečijim drugim rukama zvučati bolje nego na ovom snimku.
Za 5-6 dana trebalo bi da stigne poštom, pa se javljam opet kad dođe.

Hvala i pozdrav!Odgovori