Moreschi harmonike

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1346
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Moreschi harmonike

Post od Webmaestro » 17 Maj 2013, 19:05

Moreschi

slika

Moreschi je porodicna fabrika koju su 1919. godine osnovali otac i sin, sto je cesta pojava kada su fabrike harmonika u pitanju. To je fabrika velike tradicije sa distributerom Pasco Italia S.n.c. koji ekskluzivno distribuira harmonike E. Soprani, modela koji je proistekao iz produkcije cuvene familije Soprani.
Moreschi su profesionalne harmonike klavirske i dugmetare uglavnom C sistema.petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Učlanjen: 02 Jul 2011, 23:23

Re: Moreschi harmonike

Post od petar3petar » 19 Maj 2013, 08:29

Firma MORESKI zatvorena je davno, negdje 70.-80. tih godina. Ostao je samo brend kojeg nakon smrti jednog od suvlasnika gospodina Moreschia drži Giansandro Bracia. Naime g. Moreschi, sin posljednjeg vlasnika firme, umro je prije dvije godine u 62. godini života.
Firma je svojedobno brojala više od 300 zaposlenih a glavno tržište im je bila Sjeverna Amerika i Kanada.
Harmonike su se brodom transportirale na ta tržišta no u kutijama za harmonike bilo je "svašta". Jednoga u firmu je došla policija i napravila raciju tražeći drogu. Kako su je i pronašli, vlasnici su završili u zatvoru a firma je zatvorena dok su se radnici razišli.
Na jednoga od njih sam, kao penzionera koji stalno nešto čeprka po harmonikama, naišao prije 10. tak godina i on mi je i ispričao ovo što sam napisao.
Brend "živi" i dalje a drži ga firma "Pasco" u vlasništvu Giansandra Bracie.Weltmeister_S5
Nema harmoniku
Postovi: 4
Učlanjen: 30 Apr 2013, 18:42

Re: Moreschi harmonike

Post od Weltmeister_S5 » 21 Maj 2013, 22:30

Pozdrav iz Slovenije!
Kod nas ovi instrumenti trže se već nekoliko godina i stvarno nisu loši; naravno to nije neka top klasa, ali za upotrebo kod kuće puna kapa. Cjenik i sve dostupno je na web-stranici Dušana Drobniča.
Ima je jedan prijatelj (IV/120, bolje glasilke i još cassotto) i je zadovoljan; bila je 40% jeftinija kao slična Pigini(koji ima možda nekoliko bolju tastaturo i 2 bradna registra).

Sve dobro!
RokOdgovori