Prva srpska fabrika harmonika

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 519
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Prva srpska fabrika harmonika

Post od accordionist » 25 Sep 2018, 18:37

Verovali ili ne, proizvodnja harmonika u Srbiji postojala je jos pocetkom tridesetih godina proslog veka! O tome svedoci list Vreme i izdanje ovih novina koje je izaslo 12. maja 1938. godine. Proizvodnju harmonika u to vreme pokrenuo je Djordje Djordjevic iz sela Rutevca kod Aleksinca. Evo teksta iz novina u celosti:

list Vreme
Beograd, 12. maj. 1938.


"Jedan nas prost seljak iz Rutevca zapoceo je jedan koliko tezak toliko nezahvalan posao: otvorio je fabriku harmonika u selu Rutevcu kod Aleksinca, prvu nasu fabriku harmonika. Bilo je to pre sest godina, kada je Djordje Djordjevic odlucio da zapocne ovu veliku i zamornu rabotu.

Samouki seljak izradjuje harmonike alatom koji je sam napravio.

Djordje Djordjevic je bio dugo godina svirac na harmonici. Svirao je na seoskim svadbama, prosevinama, zavetima i drugim priredbama. Jednom prilikom Djordju se pokvarila harmonikai kako nije bilo nikoga da mu opravi, to je sam seo i poceo da opravlja. Voljom i zeljom jednoga samouka Djordje je uspeo da kvar popravi.

Tada mu je dosla ideja da zapocne taj posao, o kome nije imao ni pojma. Ali se isprecila velika nevolja: materijala Djordje nije imao, pa je poceo da pravi harmonike od posluzavnika. Posao je krenuo. I bio unosan. Javili su se kupci. U jednoj primitivnoj seljackoj radionici Djordje je kucao, busio, stvarao i harmonike su svaki dan bile sve savrsenije i bolje. Porudzbine su pocele da stizu. Skoro iz cele zemlje.

Djordje je veliki pronalazac. Rad na harmonikama bio je za njega samo mali napor. Hteo je nesto vise. Zeleo je da pronadje mnoge korisne stvari.

Djordje ima malu dinamo masinu, koju nogom pokrece i koja mu sluzi za niklovanje delova na harmonikama. Pronasao je aparat kojim savrseno reze ukrase na harmonici. U napornom radu, danju i nocu, Djordje je tesko nastradao i izgubio oko. Od tada tesko radi, ali u njemu nije ugasla zelja za radom.

Cetiri radnika naprave za sest dana jednu harmoniku.

Cudan je Zivot Djordjevica. Zapocinjao je sve sto je video. Najpre je naucio abadziski zanat, zatim obucarski. Potom se bacio na izucavanje mehanicarskog zanata. Nijedna sivaca masina u tome kraju nije ostala nepregledana i nepopravljena. Za sve vreme Djordje je svirao na harmonici i docaravao tugu i sevdah seoskih djilkosa od Djuniskog visa do Rtnja.

- Kod nas ne ide posao tako lako. Mi dajemo lepo izradjen instrument, ali ga dugo radimo da bi bio savrsen u tonu, lepoti i zradi. Mora se dugo nad najmanjim delom provesti, ako se hoce da nesto lepo bude i da predstavlja uzor. Ovde se izradjuju svi delovi sem tonova, koje dobijamo direktno iz fabrike.

Cetiri radnika rade dnevno deset casova. Za velike narudzbine mora se duplo raditi. I sam platni odnos je u ovoj cudnoj fabrici izuzetan: radnici imaju mesecnu platu.

Oko fabrike pruza se selo Rutevac, najslavnije selo na hiljade kilometara odasvuda. Jer u Rutevcu je industrija harmonika"

slikaguerini
120 basova
120 basova
Postovi: 229
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Prva srpska fabrika harmonika

Post od guerini » 10 Jan 2021, 19:57

Bravo za južnu prugu :svirac:Odgovori