Srpska harmonika dugmetara

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Korisnikov avatar
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1322
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
PostPoslato: 23 Sep 2012, 21:27
Slika

"Srpska harmonika dugmetara" poznata je pod tim nazivom u opštoj terminologiji harmonika, kao specijalni model harmonike koja se namenski proizvodi za Srbiju, Šumadiju, Bosnu i Republiku Srpsku.

Nekada se takva harmonika nazivala "jugoslovenskog tipa", ali je naziv "srpska harmonika dugmetara" adekvatniji, zbog toga što internacionalni naziv "hromatska harmonika" nije kod nas uobičajen, a naziv "harmonika sa dugmadima" nije precizan, jer sve vrste harmonika imaju dugmad. "Srpska harmonika dugmetara" je šestoredna harmonika dugmetara B sistema, sa ravnom tastaturom, sa kabinom, najčešće četvoroglasna u primu, a petoglasna na basu. Kod četvoroglasnih harmonika, obično su dva glasa u primu i dva glasa u kabini, ili pak tri glasa u primu i jedan u kabini, sa 12 registara u primu i jednim dodatnim registrom pod bradom, sa 120 ili 140 basova i sa 5 ili 7 registara u basu.

Srpski konstruktori harmonika, muzičari i izvodjači dali su značajan doprinos u kreiranju ove harmonike, prema kojoj imaju veliku naklonost. Čak, srpski izvodjači klasične muzike na harmonikama dugmetarama, opredeljuju se za petoredne harmonike, ali rasporeda B sistema, a ne za daleko rasprostranjenije u svetu petoredne harmonike dugmetare rasporeda C sistema.

To je harmonika profesionalnog tipa, koja se ipak u Srbiji najviše koristi u interpretacijama narodnih melodija, u narodnim orkestrima, ansamblima ali i kao solo muzički instrument.
Korisnikov avatar
120 basova
120 basova
Postovi: 200
Pridružio se: 05 Jun 2012, 17:00
Lokacija: Крушевац
PostPoslato: 18 Nov 2012, 18:57
svi ljudi moraju da priznaju:nema bolje harmonike od ove.
Harmonika je kraljica nad instrumentima

Povratak na Harmonika na Balkanu i u svetu, istorija, vrste i tipovi harmonika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost       
Zabranjeno je kopiranje tekstova sa Foruma. MuzikaHarmonike.com zadržava autorska prava nad svim tekstovima objavljenim na Forumu!